شنبه، 2 ارديبهشت 1396

پرسش :

من ۶ ماهه دوقلو باردارم. لطفا نکات خاصی که باید در دوران بارداری مراقب آنها باشم را توضیح دهید.

پاسخ :
پاسخ از دکتر رضا نصر، متخصص زنان و زایمان و مدرس دانشگاه:

بارداری‌‏های دوقلو اصولا بارداری‌‏های پرخطرتری نسبت به بارداری‏‌های یک قلو هستند و معمولا خطرها از ماه پنج و شش خود را نشان می‌‏دهند. یکی از خطراتی که مادران باردار دوقلو را تهدید می‏‌کند فشارخون بارداری یا مسمومیت حاملگی است. احتمال مسمومیت در بارداری دوقلو بسیار بیشتر از بارداری تک قلویی است. بنابر این مادرانی که دوقلو باردارند باید ویزیت‏‌های مکرر و منظمی داشته باشند و فشارخون و ادرارشان از نظر وجود پروتئین مرتب اندازه‏‌گیری شود. وجود مشکل در هر کدام از این دو عامل ممکن است نشان‌دهنده شروع فشارخون بارداری باشد. از آنجا که بارداری دوقلویی عامل تشدیدکننده‌‏ای برای فشارخون بارداری است به همین دلیل هم پزشکان متخصص زنان از هفته ۱۲ بارداری تا تقریبا انتهای آن برای خانم‏‌هایی که دوقلو باردار هستند قرص آسپرین تجویز می‌‏کنند تا احتمال ابتلا به فشارخون بارداری را کاهش دهند. احتمال ابتلا به دیابت بارداری در خانم‌‏هایی که دوقلو باردار هستند نیز بیشتر است. این مسأله به‌خصوص در بین خانم‏‌های ایرانی شیوع بیشتری دارد. بنابر این این گروه از خانم‏‌ها باید حتما در هفته ۲۸ بارداری تست تحمل گلوکز انجام بدهند تا مشخص شود به دیابت بارداری مبتلا شده‏‌اند یا نه. در صورتی که آزمایش‌ها وجود دیابت بارداری را تایید کنند، خانم باردار باید با صلاحدید پزشک و با رژیم غذایی یا مصرف داروی خوراکی یا انسولین آن را کنترل کند. مهم‌ترین خطر بارداری‌‏های دوقلویی، زایمان زودرس است. تمام خانم‌‏هایی که دوقلو باردار هستند باید بدانند وجود هر تغییر منظم و مرتبی در شکم ممکن است نشان‏‌دهنده زایمان زودرس باشد. مثلا ممکن است شکم مرتب شل و سفت شود یا درد پشت، درد زیرشکم یا درد بالای شکم که به طور منظم تکرار می‏‌شوند مادر را آزار بدهند. معمولا خانم‌‏های باردار دردهای زایمانی را به شکل‌‏های مختلفی احساس می‌‏کنند که ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد اما آنچه در همه خانم‏‌هایی که زایمان زودرس را تجربه کرده‏‌اند یکسان بوده تناوب و منظم بودن دردها یا تغییرات ایجاد شده است که با گذشت زمان فاصله بین آنها هم به‌تدریج کاهش می‌‏یابد. آگاهی مادر از این تغییرات و احتمال این‌که زایمان زودرس به زودی اتفاق خواهد افتاد باعث می‌‏شود او هر چه سریع‌تر خود را به بیمارستان برساند. در بسیاری موارد می‌توان با تزریق آمپول بتامتازون معمولی احتمال نارسایی ریه یا خونریزی مغزی را کاهش داد. ضمن این‌که اگر مادر در بیمارستان زایمان کند می‏‌توان نوزاد ۷-۶ یا ۸ ماهه‌‏اش را در دستگاه گذاشت و از مرگ او پیشگیری کرد. کم‌خونی نیز مشکل شایع دیگری است که بسیاری از زنان باردار به آن مبتلا می‏‌شوند. به طور طبیعی با بزرگ شدن جنین در طول دوره بارداری مادر باردار دچار کم‏‌خونی خواهد شد. ضمن اینکه مادر در پروسه زایمان طبیعی یا سزارین نیز مقداری خون از دست خواهد داد که این میزان در زایمان دوقلویی به صورت طبیعی یا سزارین بسیار بیشتر از زایمان تک قلویی است. اگر مادر با هموگلوبین خوب و طبیعی وارد فاز زایمان شود در بیشتر موارد پس از خونریزی نیازی به تزریق خون ندارد ولی اگر هموگلوبین مادر پایین باشد و با همین میزان کم هموگلوبین زایمان کند پس از یکی دو لیتر خونریزی، هموگلوبینش به حد خطرناکی پایین می‌‏آید و قطعا به تزریق خون نیاز پیدا خواهد کرد. به همین دلیل همه خانم‏‌های باردار به خصوص خانم‏‌هایی که دوقلو باردار هستند باید برای پیشگیری از این مشکل در طول دوره بارداری قرص آهن مصرف کنند. عامل دیگری که نشان داده شده است احتمال ابتلا به مسمومیت بارداری یا فشارخون را کاهش می‏‌دهد و حتی سودهای دیگری در طول بارداری دارد، خوردن قرص ویتامین D است. این مسأله به‌خصوص در مورد خانم‌‏های ایرانی که سطح ویتامین D بدن‌شان پایین است اهمیت ویژه‏‌ای دارد. چنانچه تا به حال از این مکمل استفاده نکرده‌اید، باید از این پس آن را در برنامه غذایی روزانه‏‌تان قرار دهید.

منبع: salamatism.com