چهارشنبه، 10 بهمن 1397

شعر ابو اسماعیل علوى درباره غدیر

پرسش :

ابو اسماعیل علوى پیرامون غدیرخم چه سروده ای دارد؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
ابو اسماعیل اینگونه سروده: «جدّ من وزیر و پسر عموى مصطفى، على است که... صاحب روز درخت بزرگ مغیلان(روز غدیر) آن هنگام که احمد برخاست و با صداى بلند ندا داد: «اى على تو را نسبت به خود به منزله هارون نسبت به موساى پاک و کلیم قرار دادم». پس خدا تا وقتى خورشید طلوع مى کند و پاهاى انسان هاى مُحرِم سنگ هاى کعبه را در بر مى گیرد، بر او درود فرستد...».

پاسخ تفصیلی:
ابو اسماعیل علوى در ضمن بیان فضائلی از امام علی(علیه السلام) به واقعه غدیر اشاره کرده و اینگونه سروده است:
1 ـ وجدّی وزیرُ المصطفی وابنُ عمّهِ *** علیٌّ شهابُ الحربِ فی کلِّ مَلْحمِ
2 ـ ألیس ببدر کان أوّلَ قاحم *** یُطیرُ بحدّ السیف هامَ المقحّمِ
3 ـ وأوّلَ من صلّى ووحّد ربَّهُ *** وأفضلَ زُوّارِ الحطیمِ وزمزمِ
4 ـ وصاحبَ یومِ الدوحِ إذ قام أحمدُ *** فنادى برفع الصوتِ لا بِتَهمهُمِ
5 ـ جعلتُکَ منّی یا علیُّ بمنزل *** کهارونَ من موسى النجیبِ المکلّمِ
6 ـ فصلّى علیه اللهُ ما ذرّ شارقٌ *** وأوفتْ حجورَ البیت أرکُبُ مُحرِمِ(1)

1 ـ و جدّ من وزیر و پسر عموى مصطفى، على است که در هر درگیرىِ شدیدى بسیار جنگجو و دلیر بود.
2 ـ آیا در جنگ بدر نخستین کسى نبود که متهوّرانه و بى باکانه اقدام کرد و با تیزى شمشیر، سر آنکه بدون اندیشه و متهوّرانه به میدان آمده بود را پرتاب کرد؟
3 ـ و نخستین کسى که نماز خواند، و پروردگارش را واحد دانست، و با فضیلت ترین زائران کعبه و زمزم بود؟
4 ـ و صاحب روز درخت بزرگ مغیلان (روز غدیر) آن هنگام که احمد برخاست و با صداى بلند، نه با همهمه ندا داد:
5 ـ اى على تو را نسبت به خود به منزله هارون نسبت به موساى پاک و کلیم قرار دادم؟
6 ـ پس خدا تا وقتى خورشید طلوع مى کند و پاهاى انسان هاى مُحرِم سنگ هاى کعبه را در بر مى گیرد، بر او درود فرستد.

پی نوشت:
(1). معجم الشعراء، حافظ مرزبانى، ص 435 (ص 382).

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، علامه شیخ عبدالحسین امینی، ترجمه محمد حسین شفیعی شاهرودی، موسسه میراث نبوت، چاپ سوم، ص 241.

مطالب مرتبط:
اگر حدیث غدیر به شکل عمومی در میان مردم شهرت یافته بود چرا مسلمانان به مفاد آن عمل نکردند؟
ابن رومى پیرامون غدیر چه سروده ای دارد؟
ابن تیمیه در تضعیف حدیث غدیر چه شبهه اى را مطرح کرده است؟