دوشنبه، 15 بهمن 1397

شعر قاضى نظام الدین در رابطه با غدیر خم

پرسش :

قاضى نظام الدین چه سروده اى در رابطه با غدیر خم دارد؟

پاسخ :
پاسخ اجمالی:
قاضى نظام الدین در رابطه با غدیر سروده است: «کیست که در ولایت مثل على(ع) باشد، کسانى که بُغض وى در دل دارند، دیوانه اى بیش نیستند. هرگاه گروهى به أخبار و روایات تمسّک کنند، سخن پیامبر(ص) که فرمود: «خدایا دوستداران او را دوست بدار»، ما را کافى است. روز غدیر همچون سیل به راه مى افتد و بر دشمنان قوى ما چیره مى شود و دلیلى علیه آنهاست». این قصیده به 42 بیت مى رسد که آن را قاضى مرعشى در «مجالس المؤمنین» ذکر کرده است.

پاسخ تفصیلی:
وى در این باره سروده است:
1 ـ «من لا یوالیکمُ فی الله لم یرَ من قیح اللظى وعذاب ِ القبر تسکینا
2 ـ لأجل جدِّکمُ الأفلاکُ قد خُلِقت لولاه ما اقتضت الأقدار تکوینا
3 ـ من ذا کمثل علیٍّ فی ولایتِهِ ما مبغضیه أرى إلاّ مجانینا
4 ـ مهما تمسّک بالأخبارِ طائفةٌ فقولهُ والِ من والاه یکفینا
5 ـ یومَ الغدیرِ جرى الوادی فطمّ على قویّ قوم همُ کانوا المعادینا
6 ـ شبلاه ریحانتا روضِ الجنانِ فقل فی طیبِ أرض نمت تلک الریاحینا»
1 ـ (کسى که براى خدا شما را دوست ندارد از آتش و عذاب قبر تسکینى (و نجاتى) نمى یابد.
2 ـ به خاطر جدّ شما افلاک خلق شده است، اگر او نبود قضا و قدرها مقتضى تکوین نبود .
3 ـ کیست که در ولایت مثل على باشد، کسانى که بُغض وى در دل دارند ، دیوانه اى بیش نیستند.
4 ـ هر گاه گروهى به أخبار و روایات تمسّک کنند، سخن پیامبر(صلى الله علیه وآله) که فرمود: «خدایا دوستداران او را دوست بدار»، ما را کافى است.
5 ـ روز غدیر همچون سیل به راه مى افتد و بر دشمنان قوى ما چیره مى شود (و دلیلى علیه آنهاست).
6 ـ دو فرزندش دو ریحانه بهشتند، پس بگو: در زمین پاکیزه، این گیاهان خوشبو روییده اند) .
این قصیده به 42 بیت مى رسد که آن را قاضى مرعشى در «مجالس المؤمنین»(1) ذکر کرده است .

پی نوشت:
(1). مجالس المؤمنین ، ص 226 [ج1، ص543] .

منبع: گزیده ای جامع از الغدیر، محمد حسن شفیعی شاهرودی، قلم مکنون، قم، 1428 ه.ق، ص 494.

مطالب مرتبط:
کمیت بن زید چه اشعاری پیرامون اهل بیت(علیه السلام) سروده است؟
وامق نصرانى پیرامون غدیر چه سروده ای دارد؟
عبدى کوفى پیرامون غدیر خم چه اشعاری سروده؟
آیا روز غدیر روز جنگ مشهور و معروفى بوده است؟