سه‌شنبه، 25 تير 1398

اثبات وصیت و وقف به وسیله نوشته عادی

پرسش :

متمنی است فتوای مبارک را در مورد مسأله ذیل با عنایت به شقوق متصوره آن مرقوم فرمایید: به طوری که حضرات فقها(ره) تصریح فرموده‌‌اند که: اگر نوشته‌‏‌‌ای به خط و امضای شخصی که فوت شده بدست آید که حاکی از وصیت و وقف باشد و شاهدی در کار نباشد، با علم به این‌که خط و امضاء جعلی نیست، موضوع وقف و وصیت اثبات نمی شود. لطفاً مرقوم فرمایید: اوّلاً؛ نظریه حضرت مستطاب عالی در این مورد چیست؟ ثانیاً؛ درباره نوشته‌‌های دیگر از قبیل: قبض رسید و یا قباله معامله و قرض، فتوای جنابعالی چه می‌‌‏باشد و فقهاء که فرموده‌‌اند چون احتمال خلاف در این‌گونه نوشته‌‌ها می‌باشد به آن اعتنا نمی‌‌شود، با ظواهر الفاظ دیگر که اصالهالجد در آن جاری می‌‌شود چه فرقی دارد؟

پاسخ :
مجرد نوشته اعتبار ندارد مگر موجب علم یا اطمینان شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.