سه‌شنبه، 25 تير 1398

اختلاف ورثه در تقسیم ماترک با ارایه صلح‌‌نامه بعد از تقسیم ارث

پرسش :

مادری دو ساعت و نیم آب و ملک داشته تا حین فوت هم در تصرف خودش بوده ‏است. در ایام عزایش گفتند نوشته‌‏‌‌ای در میان نیست، خصوصاً برادرش اظهار داشت که من برای خواهرم قلم به کاغذ نگذاشتم، هشت ماه از فوت مادر گذشت و اموال طبق قانون ارث تقسیم شد، بعد از مدتی، همان برادر صلح‌‌نامه‌‏‌‌ای نشان داده که دو ساعت آب و ملک را مادر به دو تا از دخترها داده، (با امضای همان برادر که منکر نوشته بود و اثر انگشتی هم در آن دیده می‌‏شود)، ولی کسی نیست که شهادت دهد که این اثر انگشت مادر است و مادر هم در حیاتش نگفته که نوشته‌‏‌‌ای هست؛ لذا ما به شک افتاده‌‏‌‌ایم. حال باید به آن صلح‌‌نامه عمل شود یا نه؟

پاسخ :
تا صلح مذکور به طریق شرعی اثبات نشود کسی حق مزاحمت ورثه را ندارد و تنها صلح‌‌نامه اعتبار شرعی ندارد مگر موجب علم شود.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.