سه‌شنبه، 25 تير 1398

ارث زوجه از زمین ابنیه و اشجار | استفتاء سه

پرسش :

این‌جانب مدتی با شوهر اوّل زندگی کردم و ایشان بدرود حیات گفت و هیچ اولادی نداشتیم. تمام مال و اثاثیه خودش را که در اختیار داشت، به من داد و دکان خواروبار فروشی داشت و من دکان را هم فروختم و چند رأس گوسفند هم داشتم، بعد از ده ماه که گذشت، بنده عیال کس دیگری شدم، تمام اثاثیه و پول دکان و پول چند رأس گوسفند را هم به خانه شوهر دوّم آوردم، او نیز دار فانی را وداع نمود، ایشان قبل از من پنج اولاد پنج سال به بالا داشت که همه آنان داماد و عروس شده‌‏‌اند، حالا پسرهای ایشان که در تهران زندگی می‌‏کنند هر هفته می‏آیند به محل... یک دکان نانوایی دارد که اجاره آن را می‏گیرند و دو دستگاه حیاط ساختمانی دارد که اجاره آنها را هم می‏گیرند و یک حیاط ساختمانی آن را بنده نشسته‏‌ام و هر روز مزاحم من می‌‏شوند و می‏خواهند این حیاط را هم بفروشند و کلیه اثاثیه‌ای که از همه رقم قیمتی بوده، بنده آوردم توی خانه (منظور خانه شوهر دوّم) که بعضی از اثاثیه قیمتی بوده و فروخته شده ‏است. تکلیف بنده نسبت به ایشان چیست، اولاد هم از ایشان ندارم، بیست سال هم با او زندگی کردم. او زمین مزروعی، چاه عمیق، آب قنات و نقدینه پول در بانک صادرات و آب رودخانه هم دارد، خواهشمندم بفرمایید از این دارایی شوهرم به بنده می‌‏رسد یا نه؟

پاسخ :
زن از زمین و عین ساختمان و اشجار ارث نمی‌برد و از قیمت اشجار و ساختمان ارث می‌‏برد و چاه و قنات حکم ساختمان را دارد و از آب و سایر منقولات عیناً ارث می‌‏برد و ورثه حق دارند خانه را بفروشند و سهم‌الارث شما را از قیمت ساختمان آن بدهند و اموال خودتان اگر عین آن باقی ‏است و تملیک نکرده‌‏‌‌اید باقی بر ملک خود شما است.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.