سه‌شنبه، 25 تير 1398

بطلان تقسیم ترکه در صورت اثبات غبن

پرسش :

چند نفر که وارث میتی هستند، ماترک آن میت را بین خود تقسیم نموده‌‏‌اند، فردای همان روز، دو نفر از وارث ادعای غبن نموده و غبن خود را ثابت نموده و یک هزار متر زمین به‏ عنوان مغبونی گرفته و تصرف نمودند. اکنون که سه سال از این جریان می‏‌گذرد، یکی از آن ورّاث می‌‏گوید من ملکی که قبلاً داده بودم نسبت به سهم خود استرداد می‌‏کنم، مستدعی ‏است تکلیف وارث‌ها را در این مسأله روشن فرمایید؟

پاسخ :
با فرض ثبوت غبن، تقسیم اوّل صحیح نبوده و چون تقسیم جدیدی نشده ترکه بین همه ورثه مشاعا مشترک است و اگر بخواهند باید با تعدیل سهام نسبت به سهم‌الارث هر یک تقسیم جدید نمایند.

منبع: ره توشه قضایی (استفتائات قضایی از محضر امام خمینی رحمه ‌الله)، نشر قضا، 1390.