چهارشنبه، 2 مرداد 1398

آثار و احکام اکراه

پرسش :

درخصوص اکراه بفرمایید: الف. اگر ابزار اکراه امری مشروع باشد آیا آثار و احکام اکراه بر آن بار می‌شود؟ (مثلاً مردی با تهدید همسرش به طلاق، او را مجبور به فروش مالِ خود به وی کند.) ب. آیا در این مسأله، بین اکراه به امور مالی ـ مانند مثال فوق ـ با اکراه به امور کیفری (اعم از حدود و تعزیرات) تفاوتی وجود دارد؟ (مثلاً اگر مردی زنی را تهدید کند که اگر با او رابطه برقرار نکند به شکلی قانونی او را به زندان خواهد انداخت و مکرَه برای فرار از زندان و عواقب آن، تن به رابطه نامشروع بدهد.)

پاسخ :
آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازی
«این موارد نیز از مصادیق اکراه است هم از نظر احکام مالی و هم از نظر احکام کیفری. همیشه موفق باشید. 1385/12/20»

آیت الله العظمی سید عبدالکریم موسوی اردبیلی
«در هر دو مورد چنانچه زن مستحق زندان باشد، مسأله محل تأمل است و اگر مستحق زندان نباشد، باید ملاحظه شود، که زندان برای او چه مقدار سخت است و اگر به حدی سخت باشد، که غیر قابل تحمل باشد، آثار و احکام اکراه جاری است. 1386/03/23»

آیت الله العظمی حسین نوری همدانی
«الف. در فرض سوال، آثار و احکام اکراه بر آن مترتب است.
ب. در فرض سوال باید مسأله اهم و مهم را در نظر گرفت. 1386/03/18»

منبع: مرکز تحقیقات فقهی حقوقی قوه قضاییه