شنبه، 9 آذر 1398

احکام نماز مسافر | وطن: سوال پانزده

پرسش :

در مورد تبعیت اولاد از والدین در قصر و اتمام نماز، اولا آیا اولاد تابع پدر و مادر هر دو هستند یا تابع پدر؟ و چنانچه وطن مادر غیر از وطن پدر باشد وظیفه اولاد چیست؟ با توجه به اینکه پدر در وطن مادر مسافر است؟ و ثانیاً این تبعیت تا چه زمانى است؟ و ثالثاً شهرى که فرزند در آن متولد شده لکن نه وطن پدر او است و نه وطن مادر او آیا وطن او محسوب مى شود؟

پاسخ :
به طور کلى تبعیت به این است که شخص در اراده و زندگى استقلال نداشته باشد و تابع اراده و زندگى دیگرى باشد و در این جهت فرقى بین صغیر و کبیر و پدر و مادر و همسر و بیگانه نیست. بنابراین اگر فرزند تابع مادر بوده و خواه ناخواه با مادر و در وطن مادر زندگى کند و در آنجا بزرگ شود، وطن مادر او هم خواهد بود اگرچه وطن پدر محسوب نشود و پدر در آنجا مسافر باشد و این تبعیت تا زمانى است که فرزند در زندگى و اراده مستقل شود و به میل خود تصمیم ماندن یا اعراض بگیرد.

منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد اول، قم: امیر العلم، 1383.