چهارشنبه، 25 دی 1398

احکام شرکت | مسائل متفرقه شرکت: سوال چهارده

پرسش :

مادرى زمین مشترک بین فرزندان خود را که بعضى از آنها صغیر بوده اند به بیع شرط فروخته است و حال مشترى بیع شرط را انکار مى کند و مى گوید بیع منجز بوده است و فعلاً بچه صغیر بالغ شده و به این معامله راضى نیست، لطفاً حکم شرعى آن را بیان کنید.

پاسخ :
در فرض مذکور اگر مادر قیم شرعى کودک خود نبوده است یعنى طبق وصیت پدر یا از جانب حاکم شرع به قیمومت کودک انتخاب نشده است، این معامله حکم فضولى را دارد که بدون اجازه فرزند تازه بالغ شده باطل است. اما اگر مادر قیم شرعى کودک بوده است، اگر معامله به مصلحت کودک بوده است صحیح است. اما در دعواى اینکه معامله مشروط بوده یا منجز، کسى که مدعى بیع شرط است مدعى است که اگر بینه ندارد طرف مقابل قسم مى خورد. البته این مسأله باید در حضور قاضى شرع صورت بگیرد. والاّ اثرى ندارد.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​منبع: جامع المسائل، استفتائات آیت الله العظمی محمد فاضل لنکرانی (ره)، جلد دوم، قم: امیر العلم، 1383.