پنجشنبه، 24 بهمن 1398

احکام حج | فیش حج متوفى: سوال سه

پرسش :

پدرى براى فرزندش براى حج بیت الله الحرام ثبت‌نام کرد اما این پسر بعد از چند سال بر اثر حادثه‌اى فوت نمودند اکنون که نام این فرزند براى شرکت در مراسم حج اعلام شده پدر او قصد دارد با توجه به فوت فرزندش فیش حج او را بفروشد و پول او را به یک خانواده بى‌بضاعت بدهد براى تهیّه مسکن براى خودشان. حال با توجه به اینکه پسر این شخص همسر داشته و هم اینک زنده است (البته فرزند از او ندارد) آیا از این پول چیزى به این همسر تعلق مى‌گیرد یا نه؟ قابل ذکر است که پدر از پول خودش براى فرزندش نام نویسى کرد و فرزندش استطاعت استقرارى پیدا نکرده بود.

پاسخ :
در فرض سؤال، که فرزند قبل از رسیدن نوبت او براى حج فوت نموده حج بر او مستقر نشده بنابراین چنانچه پولى را که پدر براى نام نویسى فرزندش داده به پسر تملیک نموده یعنى پول تملیک شده به پسر را بابت نام نویسى او داده، وجه حاصل از فیش مذکور متعلق به ورثۀ پسر است و باید بین ورثه او که از جمله آنها خود پدر و همسر است کما فرض الله تقسیم شود و دادن آن به خانواده بى بضاعت جایز نیست، مگر اینکه همه ورثه راضى باشند و اگر پول را تملیک ننموده و به عنوان این که پسر براى حج رفتن مهمان او باشد داده و نام نویسى کرده در این صورت احتیاط این است که بعد از کسر اصل پولى که پدر داده، پدر و سایر ورثه متوفّى از زوجه و غیرها با یکدیگر مصالحه نمایند والاّ کما فرض اللّٰه تقسیم نمایند.

​​​​​​​​​​​​​​منبع: استفتائات حج، آیت الله العظمی لطف ‌الله صافی، قم، انتشارات حضرت معصومه (علیها السلام)، 1380.