پنجشنبه، 18 ارديبهشت 1399

فراموشی روزه قضا و گرفتن روزه مستحبی

پرسش :

اگر کسی فراموش کند که روزۀ قضا دارد و روزۀ مستحبی بگیرد، آیا روزه اش باطل است؟(1)

پاسخ :
الف. قبل از ظهر یادش بیاید:
روزۀ مستحبی او به هم می خورد و می تواند نیت روزۀ قضا بنماید (مشهور).

ب. بعد از ظهر یادش بیاید:
روزۀ مستحبی او باطل است و نمی تواند نیت روزۀ قضا بنماید (مشهور).

بنا بر احتیاط، باطل است و نمی تواند نیت خود را به روزۀ واجب بر گرداند (آیت الله سیستانی).

ج. بعد از مغرب یادش بیاید:
روزه اش صحیح است (حضرت امام و آیات عظام خویی، اراکی، سیستانی، فاضل، تبریزی و نوری).

دلیلی بر صحت روزه اش نداریم (آیت الله مکارم).

معلوم نیست روزه اش صحیح باشد (آیات عظام گلپایگانی و صافی).

پی‌نوشت:
1- توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ 1563؛ عروة الوثقی، شرایط صحة الصوم، مسئلۀ 3؛ خویی و وحید، منهاج الصالحین، مسئلۀ 976.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.