پنجشنبه، 18 ارديبهشت 1399

نیت روزه مستحبی با داشتن روزه واجبِ غیر قضای ماه رمضان

پرسش :

کسی که روزۀ واجب دیگری از خودش (غیرقضای ماه رمضان) داشته باشد،(1) آیا می تواند روزۀ مستحبی بگیرد؟(2)

پاسخ :
نمی تواند (حضرت امام، مقام معظم رهبری، آیات عظام خویی، گلپایگانی، اراکی، تبریزی، صافی و مکارم).

بنا بر احتیاط واجب نمی تواند (آیات عظام فاضل و وحید).

می تواند (آیات عظام سیستانی و بهجت).

بنا بر احتیاط واجب نمی تواند روزۀ مستحبی بگیرد؛ مگر به جهتی نتواند روزۀ واجب بگیرد؛ ولی بتواند روزۀ مستحبی بگیرد؛ مثلاً در سفر باشد و نذر کرده باشد که روزۀ مستحبی بگیرد (آیت الله زنجانی).

نیت روزۀ مستحبی با داشتن روزۀ قضای پدر:
پسر ارشدی که پدرش فوت کرده و روزۀ قضای پدرش بر او واجب است، می تواند روزۀ مستحبی بگیرد (آیات عظام خامنه‌ای، سیستانی، بهجت).(3)

پی‌نوشت‌ها:
1- برخی از مراجع مثل مقام معظم رهبری و آیات عظام صافی و فاضل و مکارم، در استفتائاتی که از ایشان شده است، فرموده اند: «این حکم شامل کفارۀ مخیرۀ ماه مبارک نیز می ‌شود.» برخی دیگر مثل آیت الله تبریزی نیز فرموده اند: «این حکم شامل کفارۀ مخیرۀ ماه مبارک نمی شود.»
2- توضیح المسائل مراجع، مسئلۀ 1563؛ وحید، توضیح المسائل، مسئلۀ 1571؛ سیستانی، المسائل المنتخبه، مسئلۀ 473؛ بهجت، وسیلة النجاه، مسئلۀ 1149؛استفتای کتبی خصوصی از مراجع عظام تقلید.
3- استفتائات جدید مقام معظم رهبری، سؤال 70؛ سیستانی، المسائل المنتخبه، مسئلۀ 473؛ بهجت، وسیلة النجاه، مسئلۀ 1149.

منبع: احکام روزه، اداره پاسخگویی به سوالات دینی آستان قدس رضوی، انتشارات قدس رضوی، 1393.