شنبه، 20 ارديبهشت 1399

پیاده سازی سیستم هشدار زلزله در شهرهای بزرگ

پرسش :

آیا سیستم هشدار زلزله در شهرهای بزرگ و پراهمیت لرزه‌خیز قابل پیاده سازی است؟

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر انوشیروان انصاری:

سامانه هشدار سریع روشی جهت کاهش خسارات ناشی از زمین‌­لرزه در زمان وقوع حادثه می‌باشد. این سامانه‌ها با ثبت فازهای اولیه زلزله (موج P) اقدام به اعلام هشدار چند ثانیه تا چند ده ثانیه قبل از رسید امواج مخرب زلزله (موج‌ ­های سطحی) می‌کند. این زمان برای توقف یا شروع توقف خودکار فعالیت بسیاری از صنایع بسیار موثر است و از این طریق در زمان رسیدن امواج مخرب زلزله، احتمال آسیب‌پذیری کاهش می‌یابد.

یکی از کاربردهای مهم سامانه‌های هشدار در سیستم مترو یا حمل و نقل شهری و ریلی می‌باشد. قطارهای فعال با دریافت هشدار شروع به کاهش سرعت کرده و متوقف می‌شوند. به این ترتیب احتمال خروج قطار از ریل به نحو موثری کاهش می‌یابد.

از سامانه‌های هشدار سریع در بسیاری از شهرهای مهم دنیا استفاده می‌گردد. شاید پیشروترین کشور در این زمینه کشور ژاپن باشد که سامانه هشدار سریع در کل کشور فعال است. این سامانه در شهرهای استانبول ترکیه، مکزیکوسیتی مکزیک و شهرهای ایالت کالیفرنیای آمریکا نیز راه‌اندازی شده است.

منبع: پژوهشگاه بین المللی زلزله شناسی و مهندسی زلزله