دوشنبه، 23 تير 1399

احکام حج | نماز در مسجدالحرام و مسجدالنبى: سوال دو

پرسش :

سجده کردن بر مهر یا حصیر و بادبزن در مساجد مکه و مدینه در صورتى که انگشت نما و سبب وهن به مسلمین بشود چه حکمى دارد؟

پاسخ :
امام خمینى (رحمه الله):
جایز نیست ولى اگر حصیر براى جانماز با خود داشته باشند و روى آن نماز بخوانند به طورى که متعارف سایر مسلمین است و موجب وهب نشود اشکال دارد.

آیة اللّٰه گلپایگانى (رحمه الله):
اگر مشکلى به وجود نیاورد سجده بر مذکورات مانعى ندارد.

آیة اللّٰه اراکى (رحمه الله):
سجده کردن بر حصیر و بادبزن مانعى ندارد و سجده کردن بر مهر اگر خلاف تقیه نباشد مانعى ندارد.

آیة اللّٰه فاضل (رحمه الله):
در صورت وهن و اتهام جایز نیست.

آیة اللّٰه بهجت (رحمه الله):
در فرض سؤال جایز نیست و در صورت وجود مندوحه، پس در صورت امکان سجده بر ما یصحّ السجود علیه، اکتفا بغیر آن خلاف احتیاط است.

آیة اللّٰه تبریزى (رحمه الله):
کارى که موجب وهن به مسلمین باشد جایز نیست ولى در صورتیکه در مسجد جایى باشد که بتوان سجده را بر چیزى که سجده بر آن صحیح است انجام دهد باید در آنجا نماز بخواند. واللّٰه العالم.

آیة اللّٰه زنجانى (حفظه الله):
در صورتى که سبب وهن شیعه باشد جایز نیست.

آیة اللّٰه مکارم (حفظه الله):
جایز نیست.

آیة اللّٰه صافى (حفظه الله):
در آن اماکن همه نوع فرقه‌اى با روشهاى گوناگون وجود دارد اگر طورى باشد که موجب وهن نشود اشکال ندارد و اگر موجب وهن شود از آن خوددارى کنند و چنانکه دیده شده اهالى آنجا بر روى حصیر نماز مى‌خوانند. واللّٰه العالم.

​​​​​​​‌منبع: استفتائات ویژه حج از محضر مراجع عظام تقلید، مرکز تحقیقات حج، تهران: نشر مشعر، ۱۳۷۵.