پنجشنبه، 2 مرداد 1399

دلیل وجوب بلند خواندن حمد و سوره در نماز

پرسش :

چرا بعضی از نمازها را بلند و بعضی را آهسته می خوانیم؟

پاسخ :
پاسخ اول:
در علل الشرایع و عیون اخبار الرضا از امام رضا علیه السلام نقل شده که حضرت فرمودند:
«علت اینکه بعضی نمازها باید بلند و بعضی آهسته خوانده شود این است که نمازهایی که باید بلند خوانده شوند (صبح، مغرب، عشاء) در اوقاتی است که هوا نسبتاً تاریک و واجب است بلند خوانده شوند که اگر کسی از آنجا عبور می کند، بداند که جماعتی در آنجا نماز می خوانند تا اگر خواست به آنها ملحق شود؛ چون تاریکی مانع دیدن اوست و بلند خواندن باعث می شود او صدای نمازگزاران را بشنود. ولی دو نمازی که آهسته خوانده می شوند (ظهر و عصر) به دلیل اینکه روز است و عملشان کاملاً قابل رؤیت است، احتیاج به بلند خواندن ندارد.»(1)

پاسخ دوم:
در روایت آمده است که از امام صادق علیه السلام سؤال شد که چرا باید نمازهای جمعه، مغرب، عشاء و صبح را بلند خواند ولی نماز ظهر و عصر را آهسته؟ حضرت فرمودند:
«زیرا پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلم وقتی به معراج رفتند اولین نمازی که خدا بر او واجب کرد، نماز جمعه بود؛ آنگاه خداوند به ملائکه امر کرد تا پشت سر پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلم بایستند و به پیامبر  صلّی الله علیه و آله و سلم دستور داد که نمازش را بلند بخواند تا فضل و برتری خود را به ملائکه نشان دهد. سپس نماز عصر را بر او واجب کرد، ولی کسی را به پیامبر اضافه نکرد تا به وی اقتدا کند؛ از این رو دستور داد تا آهسته قرائت کند. سپس نماز مغرب را واجب کرد و ملائکه را به پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلم افزود. پس امر کرد تا بلند بخواند و همین طور در نماز عشاء. وقتی فجر نزدیک شد، پیامبر صلّی الله علیه و آله و سلم از آسمان نزول کرد، آنگاه خداوند نماز صبح را بر او واجب کرد و امر کرد تا بلند بخواند تا فضل خود را به مردم نشان دهد، چنان که به ملائکه فضل خود را نشان داده بود.»(2)

پی‌نوشت‌ها:
1- وسائل الشیعه، ج 6، ص 82، ح 77406.
2- همان، ص 83، ح 7407.

منبع: حوزه نت