يکشنبه، 19 مرداد 1399

مقدمات نماز

پرسش :

آیا نماز که عالی ترین عبادت است، به مقدمات نیاز دارد؟

پاسخ :
به طور معمول انجام هر کاری به یک سری مقدمات و شرایط بستگی دارد؛ به گونه ای که اگر آن شرایط و مقدمات فراهم نشود، آن عمل و کار به طور صحیح و کامل محقق نمی شود.

عبادت نیز زمینه های ویژه ای دارد که آنها را پیش نیاز عبادت می نامیم.(1) برای تحقق عبادت صحیح و آگاهانه، توجه به این پیش زمینه ها ضروری است. یعنی بدون توجه به آنها، نمی توان نماز کاملی که در ایجاد انس با خداوند مؤثر است، به جای آورد. همان گونه که حضور در دانشگاه و تحصیل در سطوح عالی، مستلزم گذراندن دوره متوسطه است، انس با نماز نیز برخی پیش نیازها را می خواهد که بدون توجه به آنها، موفقیت چندانی در این راه به دست نمی آید.

به عبارت دیگر، پیش نیازهای عبادت، بخشی از آمادگی های لازم را جهت ایجاد شرایط عبادت در انسان، به وجود می آورد که به کمک آنها، انسان در مسیر عبادت اثرپذیر خواهد بود.

پی‌نوشت‌:
1- اخلاق دینی در اندیشه شیعی، محمد نصر اصفهانی، ص 78.

منبع: پرسمان نماز، محسن محمدی، قم: انتشارات مرکز پژوهش‌های اسلامی صدا و سیما، 1389.