شنبه، 25 مرداد 1399

خارج نمودن پیچ و پلاتین بعد از جراحی شکستگی گردن فمور

پرسش :

مردی ۳۵ ساله هستم. حدود یک سال و نیم پیش در اثر زمین خوردن و شکستگی گردن فمور (شکستگی کامل نبوده و استخوان جابجا نشده بود) تحت عمل جراحی قرار گرفتم و از سه پیچ در عمل استفاده شده است. هنوز گاهی از مواقع...

پاسخ :
پاسخ از آقای دکتر مهرداد منصوری، متخصص ارتوپدی:
درمان شکستگی های گردن فمور یا استخوان ران در افراد جوان و میانسال جااندازی شکستگی و ثابت کردن قطعات با استفاده از پیچ به تنهایی یا پیچ و پلاک است. اگر درمان زود انجام شده و جااندازی خوب باشد شکستگی معمولا بعد از ۳-۲ ماه جوش میخورد. پس از جوش خوردن شکستگی بیمار میتواند بدون کمک راه برود و معمولا دردی را در محل شکستگی احساس نخواهد کرد.

احساس درد در محل شکستگی ممکن است بر اثر عوارضی مانند جوش نخوردن شکستگی و یا نکروز آوازکولر سر استخوان ران باشد. گاهی اوقات وجود پیچ یا پلاک میتواند موجب تحریک بورس تروکانتر بزرگ و ایجاد بورسیت در ناحیه شود.

بعد از جوش خوردن شکستگی و گذشت حدود یک و نیم تا دو سال بهتر است پیچ و پلاک کارگذاشته شده در استخوان خارج شوند. در صورتیکه وجود پیچ ها موجب بروز بورسیت شده باشند خروج آنها میتواند درد را از بین ببرد.

پس از جوش خوردن شکستگی گردن استخوان ران بیمار باید نرمش های خاصی را برای تقویت عضلات لگن انجام دهد. در صورت عدم تقویت عضلات لگن بیمار ممکن است در هنگام راه رفتن لنگش داشته باشد. پس انجام نرمش نه تنها اشکالی ندارد بلکه لازم و اجباری است.

بعد از گذشت حدود شش ماه از جوش خوردن شکستگی بیمار میتواند ورزش های شدید را هم انجام دهد. البته انجام این ورزش ها منوط به تقویت کامل عضلات اندام تحتانی است. بیمار در مدت این شش ماه باید با انجام نرمش های خاص نه تنها عضلات لگن و ران را تقویت کند بلکه باید با انجام نرمش های کششی قابلیت انعطاف مفاصل بخصوص مفصل ران را به حد طبیعی بازگرداند.

اگر بیمار قبل از شکستگی درگیر فعالیت ورزشی خاصی بوده، بعد از انجام نرمش های کششی و تقویتی و بدست آوردن انعطاف کامل مفاصل و قدرت کافی در عضلات، باید حرکات مهارتی مخصوص ورزش خود را انجام دهد تا حس کنترل و تنظیم دقیق حرکات اندام را دوباره بدست آورد.

در صورتی که پیچ ها در استخوان مانده باشند بهتر است بیمار از انجام ورزش های ضربه ای مانند ورزش های رزمی اجتناب کند. البته سه ماه بعد از خروج پیچ ها بیمار مجددا میتواند ورزش های رزمی خود را بتدریج شروع کند.
​​​​​​​
​​​​​​​منبع: ایران ارتوپد