شنبه، 25 مرداد 1399

اجاره، تبدیل و فروش موقوفه و ثمن حاصل از آن

پرسش :

قطعه شالی زاری که چهار سال دائر و آباد و مورد استفاده وچهار سال هم بائر وغیر مورد استفاده میباشد طبق شهرت محلی واقوال پیر مردان این زمین وقف مسجدی است ودر سنوات گذشته مورد استفاده بوده و کم و بیش صرف در جهت وقف شده اکنون مدت بیست سال است که بواسطه نبودن آب از حیز انتفاع افتاده و به صورت بائر در آمده بدیهی است در این مدت نفعی برای مورد وقف نداشته و سال گذشته شرکت تعاونی ملی مرکبات رامسر بمناسبت قرب مکانی محل کارشان، تمام زمینهای جوانب اربعه این قطعه زمین را خریداری نموده نتیجه زمین مزبور احتمالا در زمانهای آینده بلا انتفاع خواهد ماند در این صورت آیا متولی میتواند قطعه زمین مزبور را بشرکت فروخته و ثمن آنرا بعنوان سهام برای جهت وقف بردارد تا آنکه منافع سنواتی آن سهم را صرف در مورد وقف نماید یا آنکه عوض این قطعه زمین موقوفه که به شرکت فروخته زمین دیگری را خریداری نموده ووقف برای مسجد کند یا نه؟

پاسخ :
پاسخ آیت الله العظمی سید محمد رضا گلپایگانی (رحمه الله):
در فرض مساله در صورتیکه ممکن باشد زمین مذکور را اجاره بدهند ومال الاجاره را به مصرف موقوفه برسانند و در صورتی که اجاره ممکن نباشد و در معرض سقوط از انتفاع همیشگی باشد مجازند بفروشند ودر عوض آن زمین چیز دیگری بخرند ووقف کنند که منافع آن بمصرف همین موقوفه برسد.

منبع: مجمع المسایل، ج 2، دار القرآن الکریم، قم، چاپ چهارم، 1372.