سه‌شنبه، 25 شهريور 1399

احکام شرکت | سوال سه

پرسش :

اینجانب در سال 1365 یکى از کارمندان شرکت خود را، که در امر عمران فعّالیّت داشته و دارد، بدون این که سرمایه اى بیاورد در شرکت شریک نمودم. و چون طرح هاى عمرانى براى خرید ماشین و وسایل و تجهیزات و مصالح احتیاج به سرمایه دارد، ضمن قراردادى مقرّر گردید هر یک از شرکا که به شرکت وام بدهد یا وام دریافت دارد سالانه معادل بهره بانکى سود دریافت کند. با توجّه به این که در این مدّت، طبق آمار بانک مرکزى، تورّم کالا و خدمات به 89/15 برابر رسیده، و قیمت ماشین آلات که از محلّ همین وام ها خریدارى شده، یا از محلّ فروش ماشین اینجانب تأمین گردیده، 40 برابر شده و بهاى ملک حدود 25 برابر ترقى داشته، و بهره بانکى بین 12 تا 25 درصد در سال بوده، آیا مطالبه این بهره جایز است؟

پاسخ :
باید به قراردادى که دارید توجّه کنید؛ چنانچه وجوه مزبور به عنوان شرکت در سرمایه گزارى بوده، در سود شریک هستید، و اگر به عنوان وام بوده، شریک در سود نیستید. و اگر مبهم بوده، در این صورت نیز در سود شریک هستید.

منبع: استفتائات جدید (ج 4)، آیت‌‌ الله العظمی مکارم، قم: انتشارات امام علی بن ابی‌طالب علیه‌السلام، 1393.