پنجشنبه، 24 مهر 1399

احکام قضایی | قضاوت: سوال هفت

پرسش :

در صورت علم اجمالى به وجود قاتل در بین افراد محدود و معین، بفرمایید: الف) آیا قاضى مى‌تواند براى تعیین قاتل و اجراى قصاص از قرعه استفاده نماید؟ ب) در صورت منفى بودن پاسخ و لزوم پرداخت دیه، چه کسى باید دیه را بپردازد و نحوه پرداخت آن چگونه خواهد بود؟

پاسخ :
در مفروض مسئله چون قاتل معین نیست و درباره جنایت قتل، قطع لازم است، قرعه از دو جهت کارآمدى ندارد زیرا اولاً: قطع‌آور نیست و ثانیاً: اینکه قرعه در تعیین حکم کلاً مردود است و در تعیین موضوع نیز، اگر علم به آن شرط‍‌ نباشد و چاره‌اى هم بجز تعیین موضوع - ولو غیرعملى - نباشد، قرعه جایز است و در حقیقت قرعه، خود یک نوع استخاره است که نمى‌تواند حکمى را تعیین کند و یا موضوعى را مشخص نماید.

منبع: احکام قضایی بر مبنای قرآنی، محمد صادقی تهرانی، ناشر: شکرانه، قم، 1392 ش.