جمعه، 5 دی 1399

دست‌های پشت پرده اهانت به پیامبر اکرم (ص)

پرسش :

با توجه به اینکه رهبر معظم انقلاب می‌فرمایند حمایت دولت فرانسه از کاریکاتور اهانت به پیامبر اکرم (صلّی الله علیه و آله) نشان‌دهنده‌ی این است که دست‌های پشت پرده‌ای باعث شکل‌گیری آن اهانت شده است، این دست‌ها با چه انگیزه‌هایی روی کار می‌آیند؟ و چرا این اتفاق می‌افتد؟

پاسخ :
پاسخ آقای دکتر محمدباقر خرمشاد(1):
بعضی‌ها در فرانسه تلاش کردند این را مطرح کنند و در صحبت‌های آقای مکرون هم بود، که در قالب قاعده‌ی آزادی بیان که یکی از اصول و بنیادهای لائیسیته و سکولاریزم هست، همه‌ی نشریات و مجلات آزادند که بنویسند، چون تعدادی کشته شدند پس این حق وجود دارد که کاریکاتوری علیه رسول‌اللّه به‌عنوان آزادی بیان کشیده شود. این یک مغلطه‌ی آشکاری بود که رهبر معظّم انقلاب هم فرمودند اگر ظلمی به یک نفر در کشته‌شدن مظلومانه یا به ناحق توسط فرد یا افرادی انجام شده، محکوم شود و در موردش ابراز احساسات شود. اصلاً چگونه و با چه منطقی کشته‌شدن یک نفر توسط فردی افراطی که کارش شبیه همین کار افراطی مجله است، توجیهی برای اهانت به مقدس‌ترین و بزرگ‌ترین فرد جهان اسلام باشد که در دید مسلمانان شایسته‌ترین مخلوق خداوند در کره‌ی زمین از ازل تا ابد است؟

مسلمانان اعتقاد دارند که پیامبر (صلّی الله علیه و آله) افضل انسان‌ها و انسان کامل در طول تاریخ است. ایشان افضل‌الانبیاء و از پیامبران اولوالعزمی است که بر پیامبران اولوالعزم دیگر هم رجحان و هم رتبه‌ی بالاتری دارد. در مقابل چنین اعتقادی، اقدام به چنین حرکتی این شائبه را ایجاد می‌کند که احتمالاً مسئله،‌‌ آزادی بیان و یا کشته‌شدن چند نفر نیست، بلکه فراتر از این است و به افول تمدن غرب ربط دارد. دست‌های پشت پرده برای اینکه این افول به تأخیر بیفتد یا قدرت‌گیری تمدن اسلام به‌عنوان یکی از آلترناتیوهای تمدن غرب در جهان آینده و در آینده‌ی نه چندان دور به تأخیر بیفتد، با موانع و چالش مواجه‌اش می‌کنند؛ امّا در حالت خُرد، جمعیت مسلمانان در فرانسه در حال رشد است که می‌تواند نگاه سکولار تندرو و بنیادگرا را به‌شدت با مشکل مواجه کند. چون نه‌تنها جمعیت مسلمانان در فرانسه رو‌به‌رشد است، بلکه یک پله بالاتر جمعیت مسلمانانِ عامل به شریعت اسلام در حال رشد است. این هم یک چالش دیگری فراروی بنیادگرایی لائیک فرانسوی قرار می‌گیرد.

مضاف بر این، جریان راستِ افراطی در فرانسه در حال رشد است که از یک طرف با مسلمانان بسیار تند است و از طرف دیگر اگر قدرت بگیرد جامعه‌ی فرانسه را با چالش‌های جدی مواجه خواهد کرد. حتی ممکن است در درازمدت به‌سمت آشوب، شورش و جنگ‌های داخلی پیش برود. در نتیجه لائیک‌های تند تلاش می‌کنند برای اینکه از جمعیت مخاطب راست‌افراطی بکاهند، بخشی از شعارهای راست‌افراطی را خودشان تصاحب کنند تا بتوانند جمعیت مخاطب را جذب خودشان کنند. یک بخشش هم اسلام‌ستیزی و اسلام‌هراسی است که مکرون در این مسیر عمل کرد. درواقع یک سلسله عوامل درون جامعه‌ی فرانسه در این مسئله مؤثر است.

پاسخ آقای دکتر حمیدرضا آصفی (2):
همان‌طور که رهبر معظم انقلاب هم اشاره کردند برخی اظهارات و اقدامات دولت‌های غربی به‌ویژه فرانسه حاکی از این بود که دولت‌ها در پشت این صحنه به بهانه‌ی آزادی بیان هستند که یک ادعای واهی است. ائتلاف رژیم صهیونیستی، برخی کشورهای غربی و دولت‌های واداده عملاً پشت این مسائل هستند و آن را سامان دادند.

آقای ماکرون و دولت فرانسه در موضوع کرونا عملکرد بسیار ناموفقی داشتند و مورد سرزنش و انتقاد شدید مردم قرار گرفتند. بیشترین تلفات و مبتلایان در اروپا در فرانسه است. مشکلات اقتصادی در فرانسه بسیار زیاد است و عملاً تبعیضی که میان حاشیه‌نشینان و شهرنشینان و به تعبیر دیگر میان ثروتمندان و جامعه‌ی فقیر در فرانسه وجود دارد باعث تشدید مشکلات و اعتراضات مردمی در آن کشور شده است که جنبش جلیقه زردها تبلور آن است که هر شنبه در آنجا برگزار می‌شود و نزدیک به دو سال است که ادامه‌ دارد. انتخابات آتی در فرانسه حدوداً دو سال دیگر است و آقای مکرون در نظرسنجی‌ها بسیار وضعیت نامطلوبی دارد و هم از جانب هم‌حزبی‌های خودش و هم از جانب مخالفین خودش زیر فشار است.

دولت آقای مکرون به‌عنوان یک دولت ضعیف با عملکرد ناموفق در عرصه‌های اقتصادی نتوانسته است که رضایت مردمی را فراهم کند. مجموعه‌ی این‌ مشکلات باعث شده که آقای مکرون به‌دنبال مفر و خروج از این شرایط سخت باشد و شاید اهانت به پیامبر گرامی اسلام که اشتباه بسیار فاحشی بود یک فرصت و یا بهتر بگوییم یک مفری برای خروج از مشکلات متعدد بوده باشد. البته آقای مکرون اشتباه بزرگی کرد؛ چون یک سیاسمتدار باسابقه و مجرب در عرصه‌های بین‌المللی نیست و ما بارها اشتباهاتی را از سوی ایشان در مقاطع مختلف دیدیم و این هم یکی دیگر از اشتباهات فاحش دولت آقای مکرون است.

پی‌نوشت‌ها:
1. استاد علوم سیاسی دانشکده‌ی حقوق و علوم سیاسی دانشگاه علامه طباطبایی.
2. سفیر اسبق جمهوری اسلامی ایران در کشورهای فرانسه و امارات متحده عربی.

منبع: پایگاه دفتر حفظ و نشر آثار مقام معظم رهبری