سه‌شنبه، 9 دی 1399

حادثه هتک حرمت خانه حضرت زهرا (س) در کلام طبری

پرسش :

«طبری» عالم اهل سنت، حادثه هتک حرمت خانه حضرت زهرا (علیها السلام) توسط عمر را چگونه نقل می کند؟

پاسخ :
«محمد بن جریر طبرى» (م310) در تاریخ خود رویداد هتک حرمت خانه وحى را چنین بیان مى کند: «أتى عُمَرُ بنُ الْخَطّابِ مَنْزِلَ عَلیٍّ وَ فیهِ طَلْحَةٌ وَ الزُّبَیْرُ وَ رِجالٌ مِنَ الْمُهاجِرِینَ، فَقالَ وَاللهِ لاَحْرِقَنَّ عَلَیْکُمْ أَوْ لَتَخْرُجَنَّ إلى الْبَیْعَةِ، فَخَرَج عَلَیْهِ الزُّبیرُ مُصْلِتاً بِالسَّیْفِ فَعَثَرَ فَسَقَطَ السَّیْفُ مِنْ یَدِهِ، فَوَثَبُوا عَلَیْهِ فَأَخَذُوهُ»(1)؛

(عمر بن خطّاب به خانه على آمد در حالى که گروهى از مهاجران در آنجا گرد آمده بودند. وى رو به آنان کرد و گفت: به خدا سوگند خانه را به آتش مى کشم مگر اینکه براى بیعت بیرون بیایید. زبیر از خانه بیرون آمد در حالى که شمشیر کشیده بود، ناگهان پاى او لغزید، شمشیر از دستش افتاد و دیگران بر او هجوم آوردند و او را گرفتند).

این بخش از تاریخ حاکى از آن است که اخذ بیعت براى خلیفه با تهدید و ارعاب صورت مى پذیرفت امّا اینکه این گونه بیعت چه ارزشى دارد؟ قضاوت آن با خوانندگان است.

پی نوشت:
(1). تاریخ الأمم و الملوک (تاریخ طبری)، الطبری، محمد بن جریر، تحقیق: ابراهیم، محمد أبو الفضل، دار التراث، بیروت، 1387قمری/ 1967 میلادی، طبعه الثانیة، ج ‏3، ص 202، (ذکر الاخبار الوارده بالیوم الذى توفى فیه رسول الله و مبلغ سنه یوم وفاته).

منبع: پیام امام امیر المومنین(علیه السلام)‏، مکارم شیرازى، ناصر، تهیه و تنظیم: جمعى از فضلاء، دار الکتب الاسلامیه‏، تهران‏، 1386 شمسی‏، چاپ: اول‏، ج 8، ص 46.