شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | تعمیر و توسعه وقف: سوال هفت

پرسش :

محله ای است که شش دانگ آن و یا به عبارتی‏‎ ‎‏همۀ آن محله و حومۀ آن (زمین های حومه آن) وقف است؛ در زمین هایی که پنبه زار‏‎ ‎‏است، می خواهند شالیزار کنند و چون پنبه زارها در سطح خیلی بلندی از شالیزارها‏‎ ‎‏قرار دارند، آن را «دیزل» می زنند تا کشت کنند و مسلماً خاک های آن را در یک جا‏‎ ‎‏جمع می کنند و از گِل های جمع شده استفاده ای نمی کنند؛ گِل های آن بسیار حاصل خیز‏‎ ‎‏است؛ آیا می شود آن گِل را به محل دیگری انتقال داد؟ و یا به عبارتی دیگر، می توان آن‏‎ ‎‏را برای زمین هایی که خاکشان شور است ببرند و از آن استفاده کنند؟ یا در زمین هایی‏‎ ‎‏بریزند و از آن کشاورزی کنند و سطح تولید کشور را بالا ببرند؟ و آیا می شود آن را به‏‎ ‎‏خانه های خود که در محل وقف واقع نیست ببرند و از آن استفاده نمایند؟ آیا باید در‏ ‏ازای گلی که از آن جا می برند، پول پرداخت کنند یا گلی دیگر به جای آن به همان‏‎ ‎‏اندازه به همان جا ببرند؟ لازم به یادآوری است که این محله، وقف ابدی است. ای امام‏‎ ‎‏کبیر! لطفاً ما را که در این مسأله سرگردانیم راهنمایی فرما. به امید روزی که مسائل‏‎ ‎‏اصیل اسلامی در سرتاسر جهان، به ویژه در کشورمان اجرا گردد. ‏

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، با نظر متولی شرعی اگر خاک در زمین مذکور مورد حاجت‏‎ ‎‏نیست، باید صرف در مماثل شود با امکان؛ وگرنه فروخته شود و پول،‏‎ ‎‏صرف در جهت وقف گردد.‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.