شنبه، 25 بهمن 1399

احکام وقف | تعمیر و توسعه وقف: سوال نه

پرسش :

طبق وقف نامۀ یکی از مدارس علمیه آمده که طلابی می توانند از مزایا و حقوق‏‎ ‎‏درآمد موقوفه، استفاده کنند که اکثر مواقع در مدرسه باشند و در ضمن، شب ها هم در ‏مدرسه، بیتوته نمایند. ولی طلابی هستند مُعیل، که نمی توانند شب در مدرسه بمانند و‏‎ ‎‏زندگی آن ها هم از طرق دیگر، مانند شهریه تأمین نمی شود، و یا مقروضند. آیا باید از‏‎ ‎‏گرفتن آن حقوق موقوفه اجتناب بورزند، و یا راه شرعی دیگری دارد؟ لازم به تذکر‏‎ ‎‏است که برای مدرسین چنین قیدی نشده، بلکه به نحو مطلق، مسأله مکتوب است و‏‎ ‎‏معلوم نیست که نظر واقف ـ راجع به بیتوته و ماندن اکثر مواقع ـ شامل مُدرسین هم‏‎ ‎‏می شود یا خیر؟ و در این صورت آن حقوق برای مدرّسین، چه صورت دارد؟

پاسخ :
‏‏بسمه تعالی، استفادۀ هر یک از طلاب و مدرسین، از عواید موقوفات‏‎ ‎‏مذکور، تابع شرایط و قیودی است که در وقف، برای هر یک ذکر شده‏‎ ‎‏است. ‏

منبع: استفتائات امام خمینی(ره)، جلد 7، ناشر: مؤسسه تنظیم و نشر آثار امام خمینی(ره)، تهران، 1392 ش.