پنجشنبه، 9 ارديبهشت 1400

جایگاه و مرتبه حافظ قرآن کریم

پرسش :

بر اساس روایات اسلامی حافظ قرآن دارای چه درجه و مرتبه ای است؟

پاسخ :
در روایات متعدد به درجه و مرتبه حافظ قرآن اشاره شده است. پپامبر گرامى اسلام (صلى الله علیه و آله) فرمودند:
عَدَدُ دَرَجِ الْجَنَّةِ عَدَدُ آیِ الْقُرْآنِ فَإِذَا دَخَلَ صَاحِبُ الْقُرْآنِ الْجَنَّةَ قِیلَ لَهُ ارْقَأْ وَ اقْرَأْ لِکُلِّ آیَةٍ دَرَجَةٌ فَلَا تَکُونُ فَوْقَ حَافِظِ الْقُرْآنِ دَرَجَة(1)؛
(عدد درجات بهشت به عدد آیات قرآن است، زمانى که صاحب و تلاوت کننده قرآن داخل بهشت شود، به او گفته مى شود: بالا رو و بخوان. براى هر آیه اى درجه اى است و درجه ای بالاتر از درجه حافظ قرآن نیست).

همچنین امام صادق (علیه السلام) فرمودند:
«اَلحَافِظُ لِلقُرآنِ، اَلعَامِلُ بِهِ، مَعَ السَّفَرَةِ الکِرَامِ البَرَرَةِ»(2)؛
(حافظ قرآن که عامل به آن باشد با فرشتگانِ ارجمندِ نیکوکار مصاحب است).

پی‌نوشت‌ها:
(1). بحار الأنوار، مجلسى، محمد باقر بن محمد تقى‏، محقق/ مصحح: جمعى از محققان‏، دار إحیاء التراث العربی‏، بیروت‏، 1403 قمری‏، چاپ: دوم، ج ‏89، ص 22، باب 1 (فضل القرآن و إعجازه و أنه لا یتبدل بتغیر الأزمان و لا یتکرر بکثرة القراءة و الفرق بین القرآن و الفرقان).
(2). الکافی، کلینى، محمد بن یعقوب بن اسحاق‏، محقق/ مصحح: غفارى على اکبر و آخوندى، محمد، دار الکتب الإسلامیة، تهران، ‏ ‏1407 قمری، چاپ: چهارم، ج ‏2، ص 603، باب (فضل حامل القرآن)؛ الأمالی، ابن بابویه، محمد بن على‏، کتابچى‏، تهران، ‏‏1376 شمسی‏، چاپ: ششم، ص 59، (المجلس الرابع عشر)؛ بحار الأنوار، همان، ج ‏56، ص 171، باب 23 (حقیقة الملائکة و صفاتهم و شئونهم و أطوارهم).

منبع: اخلاق اسلامى در نهج البلاغه، آیت الله العظمی ناصر مکارم شیرازى، تهیه و تنظیم: اکبر خادم الذاکرین‏، نسل جوان‏، قم‏، 1385 شمسی، چاپ: اول، ج 1، ص 438.