دوشنبه، 24 خرداد 1400

چرا شراب خواری حرام است‌؟

پرسش :

در کدام آیه قرآن کریم اشاره شده است که خوردن شراب حرام است‌؟ چرا حرام است‌؟

پاسخ :
قرآن کریم، درباره شراب و قمار مى‌فرماید:
«یا ایُّهَا الَّذینَ‌ آمَنوا انَّمَا الخَمرُ و المَیسِرُ و الاَنصابُ‌ و الاَزلٰامُ‌ رِجسٌ‌ مِن عَمَلِ‌ الشَّیطانِ‌ فَاجتَنِبوهُ‌ لَعَلَّکُم تُفلِحون؛1
اى کسانى که ایمان آورده‌اید شراب و قمار و بت‌ها و تیرهاى قرعه پلیدند [و] از عمل شیطانند؛ پس، از آن‌ها دورى گزینید؛ باشد که رستگار شوید.»

این آیه مبارک، پیام‌هاى فراوانى دارد از جمله:

1. ایمان و شراب خوارى با هم سازگار نیستند؛

2. شراب و قمار در ردیف بت پرستى است؛

3. دستورها و نهى‌هاى اسلام بى‌حکمت نیست؛

4. نه تنهاشراب نخورید، بلکه حتى گِرد آن هم نروید و به آن نزدیک نشوید؛

5. تغذیه سالم در سعادت انسان‌ها مؤثر است؛2

6. در این آیه و آیه بعدى همین سوره، به برخى از زیان‌هاى آشکار شراب و قمار اشاره شده، مى‌فرماید: «شیطان مى‌خواهد از طریق شراب و قمار در میان شما بذر عداوت و دشمنى بپاشد و از نماز و ذکر خدا باز دارد، پس معلوم مى‌شود که ضررهاى معنوى، مهم‌تر از زیان‌هاى جسمى و مادّى است.»

افزون بر این، دانشمندان و محقّقان، زیان‌هاى فراوانى را براى نوشابه‌هاى الکلى ذکر کرده‌اند که به برخى از اظهارات آنان اشاره مى‌شود:
یکى از دانشمندان مشهور غربى ثابت کرده است که جوان‌هاى بیست ساله که احتمال دارد پنجاه سال عمر کنند در اثر نوشیدن الکل بیشتر از 35 سال عمر نمى‌کنند.

پی‌نوشت‌ها:
(1). مائده/ 90
(2). ر. ک: تفسیر نور، محسن قرائتى، ج 3، ص 171

منبع: پرسمان قرآنی فلسفه احکام، سید علی هاشمی نشلجی، نشر جمال، 1390.