چهارشنبه، 25 اسفند 1389

پرسش :

چرا برخي از افراد مدام تبخال مي‌زنند و بهبودي طولاني دارند اما خيلي‌ها هيچ‌وقت تبخال نمي‌زنند؟ من جزو دسته اول هستم. لطفا مرا راهنمايي کنيد. آيا تغذيه خاصي باعث اين معضل است؟

پاسخ :
تبخال يک عفونت ويروسي مسري و شايع است که در اثر ويروس خاصي به وجود مي‌آيد. اين بيماري به طور معمول، لثه‌ها و ناحيه دهان و به ندرت قرنيه و گاهي ناحيه تناسلي را گرفتار مي‌کند.
اغلب پيش از ايجاد عفونت تبخال، ويروس تا ماه‌ها يا سال‌ها در آنجا باقي مي‌ماند. اغلب افراد پادتن‌هايي را عليه ويروس مي‌سازند که موجب کنترل آن مي‌شود مگر اينکه خطر وجود داشته باشد. ويروس از طريق تماس فرد به فرد يا تماس با ترشحات بزاقي، چشمي، ادرار يا مدفوع انتقال مي‌يابد.
عوامل افزايش‌دهنده خطر بروز آن به طور معمول در نوزادان، در کودکاني که اگزما دارند، استرس فيزيکي يا عاطفي، وجود يک بيماري که مقاومت بدن را کاهش داده باشد حتي سرماخوردگي، ناراحتي خفيف گوارش يا تب به هر علت، زياد قرارگرفتن در معرض آفتاب، دوره خون‌ريزي قاعدگي، مراجعه به دندانپزشکي که به طور معمول دهان حين انجام کار بيش از حد معمول باز مي‌شود و همچنين مصرف داروهاي سرکوب‌کننده سيستم ايمني ديده مي‌شود.
براي بهبود ضايعات تبخال مي‌توانيد مايعات خنک بنوشيد يا بستني يخي بجويد تا ناراحتي شما کمتر شود. در 24 ساعت اول پس از ظاهرشدن ضايعات پوستي، يک تکه يخ را حدود يک ساعت روي محل قرار دهيد، اين کار بهبود را تسريع مي‌بخشد.
براي پيشگيري از عود مجدد تبخال، زماني که قرار است مدت زيادي بيرون از خانه باشيد، روي لب‌هايتان پماد اکسيد روي يا کمي ضد آفتاب بماليد.
درمان اصلي تبخال آسيکلوير است. در موارد عودهاي مکرر (بيش از 6 تا 8 بار در سال) با نظر پزشک، آسيکلوير خوراکي تجويز مي‌شود.