چهارشنبه، 16 فروردين 1391

پرسش :

چگونه مشخص مي شود که در دوران بارداري در معرض خطر کم يا زيادي قرار دارم؟

پاسخ :
عوامل خاص و مشخصي وجود دارند که احتمال خطر را براي شما و جنينتان به وجود مي آورند. برخي از اين خطرات که مي توانيد از بروز آن ها جلوگيري کنيد با عدم مصرف سيگار و مواد مخدر امکان پذير است. عوامل ديگري چون دوقلو بودن جنين و يا زياد بزرگ بودن آن هستند که براي پيشگيري از بروز خطرات احتمالي شما نمي توانيد کاري انجام دهيد. با اين وجود، با کنترل و انجام دقيق معاينات در دوران بارداري احتمالاً بتوانيد عوارض پيش بيني نشده را کاهش دهيد.
اگر عارضه غير متنظره اي پيش بيايد، افراد متخصص که از شما مراقبت مي کنند براي رسيدگي به آن آماده خواهند شد. در مراقبت ها و معاينات دوران بارداري همواره اين نظر وجود دارد که اگر در بارداري قبليتان مشکلي داشته ايد، همان مشکل ممکن است دوباره اتقاق بيفتد.
خطرات کلي که ممکن است روي دوران بارداري شما تأثير بگذارد:
ــ استفاده از مشروبات الکلي که علاوه بر مضرات فراوان جسمی برای مادر و جنین، از نظر شرعی هم حرام است.(1)
ــ سيگار کشيدن؛(2)
ــ خيلي لاغر يا خيلي چاق بودن؛
‏ــ داشتن رژيم غذايي محدود يا نامناسب؛
‏ــ ابتلا به بيماري که نياز به مصرف دارو دارد.
خطراتي که نياز به مراقبت خيلي زياد در دوران بارداري دارد:
ــ زايمان زود هنگام داشتن در بارداري قبلي (قبل از هفته 37)؛
ــ تولد نوزادي که در بارداري قبلي ناهنجاري داشته است؛
‏ــ داشتن ديابت و فشار خون بالا؛
ــ ترومبوز (تشکيل لخته خوني در عروق يا قلب) در بارداري قبلي؛
خطراتي که نياز به مراقبت بسيار زياد در طي بارداري دارد:
ــ خيلي بزرگ بودن جنين (بيش از 4 ‏کيلوگرم)؛
‏ــ خيلي کوچک بودن جنين (کمتر از 2/5 کيلوگرم)؛
ــ دوقلو بودن جنين؛
‏ــ تولد جنين با پا؛
‏ــ سزارين داشتن در زايمان قبلي؛
ــ وجود مشکلاتي نظير خونريزي شديد در زايمان قبلي؛
ــ بالا بودن فشار خون در دوران بارداري (پره اکلامپسي)؛
‏ــ ابتلا به ديابت.
بارداري هايي که خطرات چنداني آن ها را تهديد نمي کند:
‏اگر هيچ يک از مسائل و مشکلات ذکر شده در شما وجود ندارد و مشاهده نمي شود و بارداري و زايمان قبلي تان نيز طبيعي بوده است، بعيد به نظر مي رسد که مشکلي برايتان پيش آيد که نياز به مراقبت ويژه داشته باشيد. با اين وجود، باز هم لازم است که در تمام نوبت هاي مربوط به معاينات دوران بارداري تان حضور داشته باشيد، به نحوي که سلامت و وضع جسماني شما و جنينتان به طور منظم کنترل شود.
پی نوشت:
1. اين مسئله در کشور ما کمتر مشکل ساز است. (م)
2. حتي به صورت پاسيو (مثلاً سيگاري بودن همسر فرد) مي تواند مؤثر باشد. (م)
منبع: بارداری و زایمان سالم، مولفان: دکتر کریستف لیز و دکتر کارینا رینولدز و گرین مک کارتان، مترجم: ملیحه وفایی، انتشارات کتاب سعدی، چاپ سوم(1390).