دوشنبه، 13 خرداد 1392

پرسش :

چه ضرورت و فائده ای دارد که مردم رای بدهند و رئیس جمهور انتخاب کنند.انتخاب مردم چقدر می تواند در اداره کشور اثرگذار باشد؟

پاسخ :
نظام سیاسی ما که از نوع «جمهوری اسلامی» است مردم در آن ستون اصلی هستند که به تحقیق باید گفت اگر این مردم در شکل گیری،تثبیت و تداوم انقلاب اسلامی حضور نداشتند اساساً انقلابی رخ نداده و تا کنون نیز تداوم نیافته بود.این حضور بگونه ای بوده است که بطور متوسط،ملت ایران در هر سال یک انتخابات برگزار کرده اند که می توان آن را در دنیا کم نظیر دانست لذا برای این که اهمیت و فائده رأی مردم روشن گردد به چند نکته اشاره می کنیم
اولا: اهمیت و ضرورت حضور مردم در انتخابات تا بدانجا است که قانون اساسی، امور نظام را بر آراء عمومی مردم مبتنی دانسته و چنین می گوید: «در جمهوری اسلامی ایران امور کشور باید به اتکاء آراء عمومی اداره شود،از راه انتخابات:انتخاب رییس جمهور، نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شوراها و نظایر اینها، یا از راه همه‏پرسی در مواردی که در اصول دیگر این قانون معین می‌گردد»[1]
ثانیا: از آنجا که رئیس جمهور بر اساس اصل 113 قانون اساسی،دومین مقام رسمی کشور پس از مقام رهبری بشمار می آید طبعاً انتخاب این شخصیت حقوقی، بسیار مهم می باشد و از این طریق مردم بطور غیر مستقیم، در مسائل کشور نقش آفرین بوده و موثر می باشند.[2]
ثالثا: با دقت در بیانات امام راحل و همچنین رهبر معظم انقلاب، بخوبی می توان تعیین کننده بودن حضور مردم را در صحنه انتخابات های گوناگون، بدست آورد چنانکه می فرماید: [3]
« حضور مردم‏ در انتخابات‏،یکى از مهم‏ترین مظاهر اقتدار ملى است.»
امام (ره) در جای دیگر می فرماید:
« اصل حضور مردم‏ در انتخابات‏،حتّى از انتخاب اصلح هم مهم‏تر است.»
زیرا بنا به فرمایش امام (ره) « عظمت ملت ایران را حضور مردم‏ در انتخابات‏ نشان مى‏دهد.» و « حضور مردم‏ در انتخابات‏ یکى از همان نمایشهاى عزم راسخ و قدرت و تصمیم ملت ایران است»
به همین دلیل است که امام خمینی فرمودند : « توده‏هاى مردم‏، اصل‏ و تعیین‏کننده و تصمیم‏گیرنده‏اند و آن‏ها هستند که جریانها را هدایت مى‏کنند. » و « آنچه انقلاب و ایران را حفظ کرده حضور مردم در صحنه است.[4]
رابعا: باید توجه داشت که اگر گاهی زمزمه های عدم تاثیر حضور مردم در انتخابات در سرنوشت کشور مطرح می گردد بی شک نقشه ای است که همواره پس از انقلاب از سوی دشمنان ملت ایران مطرح گردیده است.لذا در این جهت،رهبری معظم انقلاب در بیانی چنین می فرمایند:«(دشمنان)همیشه سعى کرده‏اند انتخابات‏هاى ما را کم‏فروغ کنند تا مردم اطراف عرصه‏ى انتخابات را خالى بگذارند،به صندوقهاى رأى اعتنائى نکنند»[5]
خامسا: بر اساس نگاه دینی،انتخابات،هم حق مردم و هم تکلیفی شرعی می باشد.در این رابطه رهبری معظم انقلاب در بیانی چنین می فرمایند:«انتخابات‏، فقط یک پدیده‏ى سیاسى نیست. انتخابات‏، مظهر حضور مردم، مظهر احقاق حق‏ و مظهر توانایى و اقتدار ملى براى یک کشور است... هم حق‏ و هم تکلیف مردم است که بیایند و سرنوشت کشورشان را به‏دست خودشان معیّن کنند؛ زیرا که کشور متعلّق به مردم است»[6]
بنابراین بعید به نظر می رسد کسی نسبت به اهمیت و ضرورت حضور مردم در انتخابات ریاست جمهوری تردیدی به خود راه داده و آن را در اداره کشور موثر نداند.
پاورقی ها:
[1]- قانون اساسی؛اصل 6
[2]- همان:« پس از مقام رهبری رییس جمهور عالیترین مقام رسمی کشور است»
[3]- سی دی «حدیث ولایت»
[4]- صحیفه امام؛ج‏17؛ ص 453
[5] - همان
[6]- همان