یکی از عوامل ضعف خانوادههای امروزی، کاهش نقش پدر در خانواده است.
چکیده: به خلاف تصور عموم افراد، که قائلا مادر نقش مهمی در تربیت فرزند دارد، امروزه اثبات شده پدر است که این نقش و وظیفه مهم را دارد که با کمرنگ شدن حضور او ساختار تربیت آسیب می بیند. با ما همراه باشید تا در مورد نقش پدر در امر خطیر تربیت بیشتر آشنا شوید.
تعداد کلمات 499 / تخمین زمان مطالعه 2 دقیقه
تعداد کلمات 499 / تخمین زمان مطالعه 2 دقیقه
جایگاه پدر در امر تربیت
تربیت فرزندان در نتیجه پذیرش مسئولیت و تلاش و هماهنگی پدر ومادر است. واگذاری تربیت فرزندان به مادر و خالی کردن میدان تربیت از پدران، فرزندان را معمولاً با مشکلات و اختلالات رفتاری غیرقابل جبران مواجه میسازد.
1. صاحبنظران معتقدند با این که مادران در تربیت مهارت بیشتری دارند ولی پدران در تربیت موثرترند. بنابراین پدران باید در امر تربیت، نگهداری و رشد و شکوفایی کودکان نقش و مشارکت داشته باشند. معمولاً کودکان تصوری اغراقآمیز از پدر دارند او را بزرگتر، قویتر و دارای نیرویی مضاعف میپندارند که اطلاعات کافی هر زمینه و توانایی حل همه مشکلات را دارند، او را کانون ارضای نیازهای مادی، روانی، اجتماعی، عاطفی و ارتباطی و عامل امنیت خانه و خانواده میدانند. این تصورات و توقعها مسئولیتهای بزرگ و تعیینکنندهای بر عهده پدران میگذارد و آنان را وامیدارد تا در امور تربیت و چگونگی رشد و شکوفایی کودک مشارکت و نقش ویژهای داشته باشند.
2. مطالعات و پژوهش های علمی روانشناختی در سال های اخیر نشان داد فقدان یا حضور کم رنگ پدر و تعامل ضعیف با فرزند در صورت نبودن یک جانشین مثبت (مانند پدرخوانده خوب یا پدر بزرگ، دایی و عمو ) باعث به وجود آمدن مشکلاتی درفرزند می شود.
3. کودکانی که در غیبت پدر پرورش یافتهاند، زمینههای بروز بزهکاری در آنان بیشتر است.
4. کودکانی که از تربیت و همراهی پدر در بازی و تفریح و سرگرمی برخوردار بودهاند، ضمن داشتن روابط عمیقتری با دوستان، دارای خود کنترلی و مهارت بیشتر در بیان حالات هیجان خود و تشخیص احساسات و عواطف دیگران بودهاند.
5. پدرانی که دخالت بیشتری در تربیت داشتهاند، فرزندان آنها علاوه برداشتن رفتار مسئولانه، حسن مسئولیت پذیری بالاتری در مورد رفتار خودشان داشته، کمتر دیگران و شانس و «اقبال بد» را به عنوان مشکلات رفتاری خود مطرح میکردند.
6. فرزندانی که پدران آنها به اندازه کافی در تربیتشان نقش داشتهاند، دارای توانمندی بیشتری در حل مسائل، مهارتهای کلامی و پیشرفت تحصیلی بودهاند.
7. مشاهدات بیانگر آن است افرادی که در بزرگسالی همدلی بیشتری با دیگران نشان میدهند، در کودکی از مشارکت صحیح پدر در تربیت خود بهرهمند بودهاند.
8. پسران نوجوان فاقد پدر به راحتی دچار اضطراب و ناراحتی میشوند.
9. در خانوادههایی که پدر حضور نداشته و یا وجودش بیتاثیر باشد. فرزند تمایل بیشتری به الگو قراردادن رفتار مادر نشان میدهد، این امر مشکلاتی را به ویژه برای پسران به وجود میآورد.
10. دختران خانوادههایی که در آنها مادر مسلط و پدر منفعل بوده است، در دوره نوجوانی و بزرگسالی و در ارتباط با مردان و تشکیل خانواده بیشتر دچار مشکل شدهاند.
منبع: درسنامه مهارت های زندگی با رویکرد تربیت فرزند
نویسنده: گروه نویسندگان پورتال فرهنگی راسخون
بیشتر بخوانید :
نقش حساس پدر در تربیت فرزندان
مدیریت پدر در تربیت کودک
وظایف و مسئولیت های پدر در تربیت فرزند
نقش کلیدی پدر در مراحل تربیت فرزند چیست؟