تشویق فرزندان به انجام امور خانگی

یکی از توقعات مادران از فرزندانشان این است که کمی در انجام امور خانه به آنها کمک کنند چرا که با این کار، هم کمی از کارهای مادر کم می شود و هم فرزند مسئولیت پذیر می شود. با ما همراه باشید تا بدانید چطور می توانید از فرزند خود در انجام امور خانه کمک بگیرید.
يکشنبه، 28 مرداد 1397
تخمین زمان مطالعه:
پدیدآورنده: سیدروح الله حسین پور
موارد بیشتر برای شما
تشویق فرزندان به انجام امور خانگی
 انجام دادن کارهای خانه توسط فرزند باعث مسئولیت پذیر شدن آنها می شود.
 
چکیده: یکی از توقعات مادران از فرزندانشان این است که کمی در انجام امور خانه به آنها کمک کنند چرا که با این کار، هم کمی از کارهای مادر کم می شود و هم فرزند مسئولیت پذیر می شود. با ما همراه باشید تا بدانید چطور می توانید از فرزند خود در انجام امور خانه کمک بگیرید.

تعداد کلمات 1062 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه
 
 تشویق فرزندان به انجام امور خانگی

چطور می توانم فرزندم را به انجام کارهای خانه تشویق کنم؟

مادران از این که مجبورند مرتب به فرزندشان بگویند که در کارهای خانه به آنها کمک کند، خسته می شوند. آنها معمولا انجام کارهای کوچکی از قبیل خالی کردن سطل زباله، تمیز کردن میز غذا و یا جارو کردن حیاط را به فرزندشان می سپارند. آنها خودشان برای انجام کارهای خانه و کارهای مربوط به فرزندشان وقت و انرژی زیادی را صرف می کنند و انتظار دارند فرزندشان نیز کمی در کارهای خانه به آنها کمک کند. والدین معتقدند که هر کس در انجام کارهای خانه باید مسئولیتی را قبول کند. آنها فکر می کنند که اگر فرزندانشان در انجام کارهای خانه مشارکت کنند مسئولیت پذیرتر می شوند و به بلوغ فکری می رسند. ولی متأسفانه بسیاری از نوجوانان بدون تذکر، تشویق و یا تنبیه والدین در انجام کارهای خانه مشارکت نمی کنند. فرقی هم ندارد که والدین برای انجام این کارها به آنها جایزه یا پاداش بدهند یا نه. آنها برای انجام این کارها مجبورند به دردسر بیافتند و گرفتن پاداش و جایزه برای آنها ارزش دردسر کشیدن ندارد.
 

بی علاقگی فرزند به انجام کارهای خانه

انجام دادن کارهای خانه جزو اولویت های نوجوانان نیست؛ برای همین به انجام این کارها علاقه ی چندانی ندارند. آنها مثل والدینشان به تمیزی و نظافت اهمیت نمی دهند. آنها اهمیت نمی دهند که خمیردندان و مسواک درون روشویی بیافتد، کیفشان در راه پله ها باشد، زباله و آشغال همه جا پخش شده باشد و آشپزخانه ریخت و پاش باشد. آنها دوست ندارند کارهای خانه را انجام دهند چون برای انجام این کارها فرصت کافی ندارند و وقتشان با انجام کارهای دیگر پر است. نوجوان مجبور است در طول روز به مدرسه برود و اگر بعد از ظهرهاهم کلاس خاصی داشته باشد خسته تر می شود و تازه مجبور است تکالیف مدرسه اش را انجام دهد. در این صورت او دیگر تمایلی به انجام کارهای خانه ندارد. اگر او برای انجام کارهایش استرس داشته باشد انجام کارهای مربوط به خانه برایش مشقت بارتر نیز خواهد شد. در طول روز و در مدرسه او مجبور است به امر و نهی های معلمش گوش کند؛ بنابراین دیگر در خانه تحمل شنیدن امر و نهی های والدینش را ندارد.

وقتی فرزندتان به انجام کارهای خانه تمایل ندارد آن کارها را از روی بی میلی انجام داده و یا مرتب آنها را پشت گوش می اندازد. مثلا وقتی قرار است او میز آشپزخانه را مرتب کند، خرده های نان را روی زمین می ریزد و یا لباس ها را درست جمع نمی کند. وقتی پدر یا مادر نیزنارضایتی خودشان را از کار فرزندشان اظهار می کنند، او ناراحت می شود. اگر دوست دارید فرزندتان در کارهای خانه به شما کمک کند باید دایم به او تذکر بدهید و سعی کنید خونسردی خودتان را حفظ کنید. اگر از دست او عصبانی شوید او به حرف های شما گوش نخواهد کرد. فقط کافیست به او تذکر دهید که کارهای مربوط به خودش را انجام دهد.
 

تربیت فرزند مسئولیت پذیر

به او حق انتخاب دهید و یا کارهای مربوط به او را هر چند وقت یکبار تغییر دهید. در بعضی از خانواده ها چنین تغییر و تنوعی دیده می شود و هریک از اعضای خانواده هر چند وقت یکبار مشغول انجام کار خاصی می شوند. به فرزندتان یاد بدهید چگونه کاری را انجام دهد. شاید او چون نمی داند چگونه باید کاری را انجام دهد با شما مخالفت می کند. بنابراین ابتدا خودتان آن کار راانجام دهید تا او نیزیاد بگیرد. مثلا اگر قرار است فرزندتان خانه را جاروبرقی بکشد، این کار را جلوی او انجام دهید تا او ببینند و یاد بگیرند. اگر شما و فرزندتان مرتب بر سر انجام کارهای خانه با یکدیگر بحث و مشاجره دارید، سعی کنید از او انتظارات بجا و کمتری داشته باشید. آیا داشتن یک خانه ی تمیز و مرتب ارزش آن را دارد که مدام با فرزندتان جنگ و دعوا داشته باشید؟
شاید تصمیم بگیرید که در خانه از فرزندتان کاری نخواهید تا او بیشتر بتواند به انجام تکالیف مدرسه و کارهای دیگرش بپردازد. با این وجود می توانید در صورت لزوم از او کمک بگیرید تا او یاد بگیرد فرد مسئولیت پذیری باشد. مثلا از او بخواهید هروقت قرار است دوستانش به خانه ی شما بیایند اتاقش را مرتب کند و یایک شب از او بخواهید میز غذا را بچیند و یا در خرید کردن به شما کمک کند. در این صورت خواهید دید که وقتی به کمک فرزندتان نیاز دارید و وقتی کار زیادی در خانه به او نمی دهید او با شما بیشتر همکاری می کند. البته نحوه ی کمک خواستن شما از او نیز بسیار مهم است و به خلاقیت شما نیاز دارد. به هر صورت حتی اگر فرزندتان مجبور است در خانه کارهای خاصی را هر روز انجام دهد نیز باید این مسئله را به او گوشزد کنید و در درخواست های خودتان از او خلاقیت به خرج دهید.

هم شما و هم فرزندتان به اهمیت انجام کارهای خانه واقف هستید و خوب می دانید در خانه کارهای زیادی برای انجام وجود دارد. اما بسیاری از نوجوانان تا وقتی خودشان درگیر مسایل زندگی نشده باشند، نمی دانند که باید در انجام کارهای خانه به شما کمک کنند. بنابراین قبل از اینکه فرزندتان بزرگ شود، به دانشگاه برود و برای خودش زندگی مستقلی تشکیل دهد باید به او یاد بدهید چگونه کارهای خانه را انجام بدهد. مثلا ظرفها و لباس ها را بشوید، غذا درست کند وکارهای دیگری را انجام دهد. شما از فرزندتان انتظار دارید که در خانه، مدرسه و محیط های دیگر مسئولیت پذیر باشد و به شما و دیگران کمک کند. این انتظار شما کاملا به حق و بجا است. اما نباید انتظار داشته باشید که او طبق میل و سلیقه ی شما و انتظارات شما کاری را انجام دهد. صبور باشید و مسئولیت های فرزندتان را به او گوشزد کنید و به او بگویید قدر کارهایی را که انجام می دهد، می دانید.
 
 
منبع: کتاب «راهنمای کامل تربیت کودک (از تولد تا نوجوانی)»
نویسنده: رابین گلدستاین
مترجم: شیرین یزدانی

بیشتربخوانید :
نکته های آموزشی درباره تقویت مسئولیت‌پذیری کودکان
واداشتن کودکان به انجام کارهای خانه
آموزش کار گروهی در خانواده به کودکان
پاداش دادن به رفتارهای مناسب فرزندان



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
سبک زندگی مرتبط