هر آنچه باید درباره نارسایی کبد بدانیم (بخش اول)

نارسایی کبد یکی از مشکلات کبدی است که در برخی موارد هم دیر تشخیص داده می شود. شما می توانید از طریق ازمایشات گوناگون این بیماری را تشخیص دهید. از علایم نارسایی کبد می توان به تهوع، استفراغ و بی حالی اشاره کرد. علت نارسایی کبد می تواند مسمومیت یا استفاده زیاد از استامینوفن یا مصرف برخی داروهای خاص باشد. در این بخش درباره علت ، علایم و روش های درمان نارسایی کبد اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.
سه‌شنبه، 8 آبان 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
هر آنچه باید درباره نارسایی کبد بدانیم (بخش اول)
نارسایی حاد کبدی در اثر مقادیر زیاد استامینوفن یا قارچ سمی توسط داروهایی درمان می شود که اثرات سموم را در بدن خنثی می کنند.
 
چکیده : نارسایی کبد یکی از مشکلات کبدی است که در برخی موارد هم دیر تشخیص داده می شود. شما می توانید از طریق ازمایشات گوناگون این بیماری را تشخیص دهید. از علایم نارسایی کبد می توان به تهوع، استفراغ و بی حالی اشاره کرد. علت نارسایی کبد می تواند مسمومیت یا استفاده زیاد از استامینوفن یا مصرف برخی داروهای خاص باشد. در این بخش درباره علت ، علایم و روشهای درمان نارسایی کبد اطلاعاتی را تقدیم می کنیم.

تعداد کلمات 1026 / تخمین زمان مطالعه 5 دقیقه

هر آنچه باید درباره نارسایی کبد بدانیم (بخش اول)
نارسایی کبد چیست ؟

نارسایی حاد کبدی زمانی رخ می دهد که کبد به سرعت توانایی عملکرد خود را از دست بدهد. نارسایی حاد کبدی نیاز فوری به مراقبت و درمان پزشکی دارد.
 معمولا نارسایی کبد طی چند سال به آرامی پیشرفت می کند، اما نارسایی حاد کبدی طی چند روز بروز می کند.
نارسایی حاد کبدی باعث بروز عوارض زیادی در بدن می شود، مثل خونریزی بیش از حد و افزایش فشار در مغز.
نارسایی حاد کبدی نیاز فوری به مراقبت و درمان پزشکی دارد.
برخی علل نارسایی حاد کبدی با درمان برطرف می شوند، اما برخی مواقع، پیوند کبد تنها راه درمان نارسایی حاد کبدی است.


علائم نارسایی کبد

- زرد شدن پوست بدن و چشم ها (زردی یا یرقان)
- درد قسمت راست و بالای شکم (محل کبد)
- تهوع
- استفراغ
- احساس بدحالی
- به سختی تمرکز کردن
- حالت پریشانی و گم گشتگی و سرآسیمگی
- خواب آلودگی و بی حالی
 

چه موقع نزد پزشک برویم؟

نارسایی حاد کبدی به سرعت در شخص بروز می کند و خطرناک است.
اگر به طور ناگهانی دچار زردی پوست و چشم ها، درد در قسمت بالا و راست شکم و تغییرات غیرعادی در وضعیت روحی، شخصیتی و رفتاری گشتید، فورا به پزشک مراجعه کنید.
 

علت نارسایی کبد

زمانی که سلول های کبدی به طور قابل توجهی آسیب ببیند و نتوانند دیگر کار کنند، نارسایی حاد کبدی رخ می دهد. علل نارسایی حاد کبد عبارتند از:
1- مسمومیت با استامینوفن: مصرف دوز بالای استامینوفن از شایع ترین علل نارسایی حاد کبدی است. اگر مقدار خیلی زیاد استامینوفن را یک مرتبه مصرف کنید و یا برای چند روز و در هر روز استامینوفن را بیشتر از حد توصیه شده توسط پزشک مصرف کنید، بخصوص اگر دچار بیماری مزمن کبدی هم باشید، نارسایی حاد کبدی رخ می دهد.
نارسایی کلیه اغلب بعد از نارسایی کبد بروز می کند، بخصوص اگر به علت مصرف مقادیر زیاد استامینوفن باشد، زیرا مقادیر زیاد این دارو هم کبد و هم کلیه را تخریب می کند
2- داروهای مصرفی: برخی داروها مثل آنتی بیوتیک ها، داروهای غیراستروئیدی ضد التهابی و داروهای ضد تشنج می توانند باعث نارسایی حاد کبدی شوند.
3- داروهای گیاهی: مکمل ها و داروهای گیاهی مثل پونه، افدرا و عرقچین (skullcap) می توانند باعث نارسایی حاد کبدی شوند.
4- هپاتیت و سایر ویروس ها: هپاتیت های نوع A و B و E می توانند باعث نارسایی حاد کبدی شوند. سایر ویروس ها مثل ویروس هرپس سیمپلکس و سیتومگالوویروس نیز باعث نارسایی حاد کبدی شوند.
5- سموم: مثل قارچ سمی و وحشی آمانتیا که گاهی اوقات با انواع خوراکی اشتباه گرفته می شود.
6- بیماری خودایمنی: هپاتیت خودایمنی می تواند باعث نارسایی حاد کبدی شود. در این بیماری، سیستم ایمنی بدن به سلول های کبدی حمله می کند و باعث التهاب و آسیب می گردد.
7- بیماری رگ های خونی کبد: بیماری عروق خونی مثل سندرم Budd-chiari می تواند مانع تشکیل سیاهرگ های کبد و در نتیجه نارسایی حاد کبدی شود.
8- بیماری متابولیکی: برخی بیماری های متابولیکی نادر مثل بیماری ویلسون و کبد چرب حاد در بارداری، به ندرت باعث نارسایی حاد کبدی می شوند.
9- سرطان ها: سرطان کبد یا سرطان هایی که از سایر قسمت های بدن به سمت کبد می روند، می توانند باعث نارسایی کبد شوند.
البته باید گفت بسیاری از موارد نارسایی حاد کبدی، علت مشخصی ندارند.
 

عوارض نارسایی کبد

1- ورم یا ادم مغزی: تجمع مایعات در مغز باعث ادم (ورم) مغزی و افزایش فشار در مغز می شود، در نتیجه بافت مغز از جای طبیعی خودش جابجا می شود. ادم مغزی همچنین باعث کمبود اکسیژن در مغز می شود.
2- اختلالات خونریزی دهنده: کبد نارسا نمی تواند به مقدار کافی فاکتورهای انعقاد خون را که باعث لخته شدن خون موقع خونریزی می شوند، تولید کند. لذا کنترل خونریزی از زخم های گوارشی یا سایر جاهای بدن سخت است، چون خون به سرعت لخته نمی شود.
3- عفونت ها: افراد مبتلا به نارسایی حاد کبدی در معرض خطر زیادی برای ابتلا به بیماری های عفونی هستند، بخصوص عفونت های خون، مجاری تنفسی و مجاری ادراری.
4- نارسایی کلیه: نارسایی کلیه اغلب بعد از نارسایی کبدی بروز می کند، بخصوص اگر به علت مصرف مقادیر زیاد استامینوفن باشد، زیرا مقادیر زیاد این دارو هم کبد و هم کلیه ها را تخریب می کند.
 

روش های تشخیص نارسایی کبد

1- آزمایش خون مثل تست زمان پروترومبین که مدت زمان لخته شدن خون را اندازه گیری می کند. در نارسایی حاد کبدی خون نمی تواند به سرعت لخته شود.
2- آزمایشات تصویربرداری مثل سونوگرافی که میزان آسیب کبدی را نشان می دهد و به تشخیص علت بیماری کمک می کند.
3- آزمایش بافت کبد از طریق نمونه برداری (بیوپسی)
در بسیاری از موارد، نارسایی حاد کبد قابل درمان نیست. لذا پزشک جراح، کبد آسیب دیده را از بدن بیمار خارج می کند و به جای آن، یک کبد سالم قرار می دهد.
 

راه های درمان نارسایی کبد

در بسیاری از موارد، درمان نارسایی کبد شامل کاهش عوارض آن و مهلت دادن به کبد برای بهبودی است.
1- داروهای برطرف کننده مسمومیت: نارسایی حاد کبدی در اثر مقادیر زیاد استامینوفن یا قارچ سمی توسط داروهایی درمان می شود که اثرات سموم را در بدن خنثی می کنند.
2- پیوند کبد: در بسیاری از موارد، نارسایی حاد کبد قابل درمان نیست. لذا پزشک جراح، کبد آسیب دیده را از بدن بیمار خارج می کند و به جای آن، یک کبد سالم (از بدن یک فرد دیگر) قرار می دهد.

ادامه دارد ...

منبع : asanteb.com

بیشتر بخوانید :
شناخت بیماری‌های کبدی رایج
کبد چیست و بیماری‌های آن کدامند؟
دانستنی هایی درباره بیماری کبد ​​​​​​​



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
موارد بیشتر برای شما