آنچه از جرم گیری دندان باید بدانید (بخش اول)

رعایت بهداشت دهان از عادت های سودمندی است که منجر به ارتقای سلامت دهان و دندان می شود.این عمل معمولا به وسیله مسواک و نخ دندان انجام می شود. عدم رعایت بهداشت باعث ایجاد جرم دندانی و بیماری های دهان می شود و مشکلات ناشی از آن تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی افراد می گذارد . پیشگیری از این بیماری  با جرم گیری دندان یکی از نیازهای جامعه است.
دوشنبه، 5 آذر 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
آنچه از جرم گیری دندان باید بدانید (بخش اول)
جرم دندان از مواد معدنی تشکیل شده که امکان مشاهده آن به سادگی در دهان وجود دارد.
 
چکیده : رعایت بهداشت دهان از عادت های سودمندی است که منجر به ارتقای سلامت دهان و دندان می شود.این عمل معمولا به وسیله مسواک و نخ دندان انجام می شود. عدم رعایت بهداشت باعث ایجاد جرم دندانی و بیماری های دهان می شود و مشکلات ناشی از آن تاثیر بسیاری بر کیفیت زندگی افراد می گذارد . پیشگیری از این بیماری  با جرم گیری دندان یکی از نیازهای جامعه است.

 تعداد کلمات 1146 / تخمین زمان مطالعه 6 دقیقه

آنچه از جرم گیری دندان باید بدانید (بخش اول)
جرم گیری چیست؟

جرم گیری دندان عبارتست از پاکسازی دندان‌ها با استفاده از ابزارهای دندان پزشکی یا دستگاه فراصوت (اولتراسونیک) که به فرآیند جرم گیری دندان کمک می‌کند. جرم گیری دندان، سطح دندان را تمیز کرده و زبری آن را رفع می کند.
 

چرا دندان ها جرم می گیرند؟

حتی اگر شما بهترین بهداشت دهان را داشته باشید، باکتری هایی در دهان هستند که همراه با پروتیین ها و باقیمانده ها ومحصولات جانبی مواد غذایی، لایه نازکی با عنوان پلاک دندانی را بر روی دندان ها تشکیل می دهند.
 این پلاک ها، اطراف پرکردگی های دندانی ودر امتداد لثه نواحی که دسترسی جهت تمیز کردن آنها پایین است تشکیل می شود. تشکیل پلاک دندانی خبر خوبی برای دندان ها نیست. چرا که باکتری های موجود در پلاک دندان با ترشح اسید،مینای دندان را تحت تاثیر قرار داده و منجر به پوسیدگی می شود.
 از طرفی اگر این پلاک ها برداشته نشوند، کم کم آهکی شده و جرم تشکیل می شود. تشکیل جرم دندان چنان خزنده و به مرور زمان پیش می رود که فرد تصور می کند که این جرم بخشی از دندان اوست. این تصور که جرم گیری مینای دندان را از بین می برد ناشی از همین تفکر است که فرد جرم را بخشی از دندان خود در نظر گرفته است.
  

علائم و نشانه 

برخلاف پلاک، که یک لایه پنهان از باکتری است، جرم دندان از مواد معدنی تشکیل شده که امکان مشاهده آن به سادگی در دهان وجود دارد. رایج ­ترین نشانه رسوب دندان وجود یک رنگ زرد یا قهوه­ای بر روی دندان یا لثه است. تنها راه برای اطمینان از وجود رسوب و جرم دندان و حذف آن مراجعه به دندان­پزشک است.
 

روش های جرم گیری دندان (انواع جرم گیری دندان)

در واقع سه روش اصلی برای جرم گیری دندان وجود دارد :
۱. روش دستی جرم گیری دندان، که روشی است قدیمی و بسیار دردناک و زمان بر
۲. روش استفاده از دستگاه های جرم گیری دندان( اولتراسونیک و یا پیزوالکتریک)، که روش شایع در مطبها و کلینیک های دندانپزشکی است.
۳. روش جراحی، که در موارد جرم های گسترده مورد استفاده قرار می گیرد.
 
توصیه مهم اینکه عمل کردن به روش های خانگی مثل استفاده از خمیر دندان های سیگاری ها و یا پودرهای جرم گیری و .... عملا مضر وفاقد ارزش درمانی جرم گیری است. این مواد به علت بالا بودن درصد ساینده ها، مینای دندان را برداشته و دندان ها را براق می کنند ولی بر جرم تشکیل شده روی دندان ها تاثیری ندارند.
 می توان به نحوی جرم گیری دندان و یا جرم گیری لثه را  به گرفتن جرم کتری و یا جرم سماور تشبیه کرد. چرا که همانطور که برای برداشتن جرم سماور و کتری باید از روش های مکانیکی استفاده کرد، برای بر داشتن جرم دندان نیز فقط روش های مکانیکی موثر است.
 

 مراحل جرم گیری دندان

در ادامه مراحل و چگونگی انجام جرم گیری دندان را شرح خواهیم داد.

مرحله اول: جرم گیری و کورتاژ لثه

دو روش اصلی برای جرم‌ گیری دندان وجود دارد، البته بعضی از دندان‌پزشکان از هر دو روش استفاده می کنند. در ادامه این دو روش شرح داده می شود.
 - جرم‌گیری با ابزارهای دستی: دندان‌پزشک شما در این حالت از یک جرم‌گیر دندان استفاده می‌کند و به صورت دستی پلاک‌های موجود روی دندان را از بین می‌برد. ار آنجا که دندان‌پزشک توانایی مشاهده پلاک‌ها را ندارد، مجبور است از حس لامسه خود برای شناسایی نواحی ایجاد پلاک و رسوب بر روی دندان‌ها استفاده کند.
 - جرم‌گیری با ابزارهای اولتراسونیک: ابزار جرمگیری دندان اولتراسونیک پلاک‌ها را از روی دندان شما با لرزش یک سر فلزی، پاک می‌کند، در این روش از اسپری کردن آب برای شستن پلاک‌ها از روی دندان و سرد نگه داشتن سر دستگاه استفاده می‌شود.
 - کورتاژ لثه: زمانی که با حذف جرم و پلاک دندان ها، همچنان عوامل ایجاد عفونت در بافت اپیتلیوم (بافت پوششی) لثه‌ای اطراف دندان باقی بماند، با انجام کورتاژ لثه ای می‌توان درمان را انجام داد. لیزر با حذف بافت اپیتلیوم عفونی و حفظ بافت همبند سالم در لایه‌های زیرین، موجب می‌شود که بافت لثه‌ای سالمی ساخته شود.
 
در جرم گیری و جرم گیری عمیق دندان‌ها معمولا در دو تا چهار جلسه انجام می‌گیرد. دندان پزشک برای این که احساس درد نکنید، لثه‌ها را با استفاده از بی حسی موضعی بی حس می‌کند. در هر جلسه یک چهارم دهان و به مدت 45 دقیقه تحت درمان قرار می گیرد. در صورتی که بیماری لثه پیشرفته نباشد، جرم گیری در یک جلسه به طور کامل انجام می‌گیرد.
 

مرحله دوم: بروساژ دندان

احتمالا شما هم واژه بروساژ دندان را همراه با جرم گیری دیده یا شنیده‌اید. دندان پزشکان با آغشته کردن دندان‌ها به خمیر مخصوص و استفاده از وسیله ای چرخشی که یک برس به سر آن بسته شده است، اقدام به بروساژ سطوح دندانی می‌کنند، این کار معمولا بعد از جرم گیری دندان و برای به وجود آوردن سطح صیقلی روی دندان و همچنین حذف رنگ‌ها و لکه‌هایی که چسبندگی زیادی ندارند، استفاده می‌شود.
 

مرحله سوم: صیقلی کردن دندان باAirFlow

صیقلی کردن دندان با Airflow روشی ایده ال برای از بین بردن لک و تغییر رنگ ناشی از کشیدن سیگار و قلیون، مصرف چای و قهوه است، زیرا علاوه بر سفید شدن دندان‌ها، به طور کامل پلاک دندان ها را از بین می‌برد. از این روش برای پاکسازی و باز کردن فیشرها قبل از شیار بندی استفاده می‌شود.
 این روش جرم گیری دندان با صیقل دادن دندان بدون تماس مستقیم، فشار و گرما باعث بهبود وضعیت دندان‌های بیمار می‌شود و نسبت به دیگر روش‌های درمانی پریودنتال برتری دارد. در این روش، یک اسپری هوا و سدیم بی کربنات و جت آب برای برطرف کردن پلاک و لکه ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. در این روش بیمار دردی را حس نخواهد کرد.
 هزینه جرم گیری دندان در مقایسه با هزینه ارتودنسی با این روش مقرون به صرفه است، همچنین این روش ایمن و بدون عوارض می باشد. این روش همچنین برای آماده نمودن سطح دندان برای استفاده از وسایل پروتزی و ارتودنسی و پاکسازی سطح دندان پیش از درمان با فلوئورید مفید است.
 
پلاک دندان آغازگر یک بیماری پریودنتال است. رسوب‌ها و تغییر رنگ دندان باعث می شوند تا سلامت دندان به خطر بیفتند. روش جرم گیری دندان به روش AIRFLOW سطوح دندان‌ها را بهتر از همیشه تمیز کرده و صیقل می‌دهد. پس از انجام این کار، از صاف شدن دندان‌ها و ظاهر  روشن و شفاف آن‌ها شگفت زده می‌شوید.
 
ادامه دارد ...

منابع:
dencare.ir
drsepehrian.com
tehrandentalclinic.com

بیشتر بخوانید :
اگر جرم‌گیری نکنید، دندان تان لق می‌شود
جرم گیری دندان چرا و چگونه؟
لزوم جرم گیری دندان



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.