راهکارهای رسیدن به تمرکز حواس در مطالعه

عدم تمرکز حواس، موضوعی است که بسیاری از جوانان از آن رنج می برند و دلایل مختلف و متعددی دارد. همان طور که خود می دانید، تمرکز حواس در هر کاری از جمله مطالعه و درس خواندن - از ضروریات قطعی است. تمرکز حواس، تضمین کننده امر یادگیری و انجام صحیح کارها و رهایی از خطرات احتمالی است.
چهارشنبه، 14 آذر 1397
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
راهکارهای رسیدن به تمرکز حواس در مطالعه
اگر هدف شما مشخص باشد و مشتاقانه در آرزوی رسیدن به هدف باشید به تمرکز شما کمک زیادی می کند.
 
چکیده : عدم تمرکز حواس، موضوعی است که بسیاری از جوانان از آن رنج می برند و دلایل مختلف و متعددی دارد. همان طور که خود می دانید، تمرکز حواس در هر کاری از جمله مطالعه و درس خواندن - از ضروریات قطعی است. تمرکز حواس، تضمین کننده امر یادگیری و انجام صحیح کارها و رهایی از خطرات احتمالی است.

تعداد کلمات 1335 / تخمین زمان مطالعه 7 دقیقه

راهکارهای رسیدن به تمرکز حواس در مطالعه
راهکارهای رسیدن به تمرکز حواس در مطالعه

تمرکز حواس در مطالعه شرط اساسی یادگیری است. اگر چه مطالعه بدون تمرکز حواس مفهومی ندارد ولی با این وجود میلیونها نفر از خوانندگان این پیش شرط اصلی مطالعه را ندارند و دائماً از حواس پرتی خود می نالند اصولاً حواس پرتی یک مشکل همگانی شده است.
مطالعه یک بخش عمده از زندگی ما را تشکیل می دهد ولی چون با تمرکز حواس و دقت کافی نیست، هنگام خواندن یا نمی فهمیم و یا اینکه بزودی هر آنچه را که خوانده ایم فراموش می کنیم.
خوانندگان زیادی اظهار می دارند هنگام مطالعه تمرکز ندارند و گاهی خواندن یک صفحه از کتاب حدود یک ساعت طول می کشد و حتی ممکن است یک پاراگراف را چندین بار طوطی وار تکرار کنند. در حالی که حواس شان جای دیگری است. از طرفی تکرار زیاد مطالب بدون تمرکز حواس باعث خستگی ذهنی شدید می شود.
آیا شما هم از حواس پرتی رنج می برید؟ باید بدانید که:
تمرکز حواس ذاتی نیست بلکه اکتسابی و قابل بدست آوردن است. تمرکز حواس ثابت نیست بلکه قابل پرورش است.
 

روش های افزایش تمرکز حواس هنگام مطالعه:

علاقه:
برای اینکه تمرکز شما افزایش یابد ابتدا باید به آن موضوع یا کتاب علاقمند باشید. وقتی به موضوعی علاقمند شدید حواس تان کاملاً بدان معطوف می گردد. چرا شما هنگامی که یک فیلم سینمایی و یا مسابقه فوتبال را می بینید کاملاً حواستان جمع است و گاهی چیزهایی که در اطرافتان رخ می دهد را متوجه می شوید؟ زیرا بدان موضوع کاملاً علاقه مند هستید.
بنابراین اگر به کتابی علاقمند باشید موقع خواندن آن تمرکز حواس افزایش می یابد و مطالب آنرا بهتر، راحت تر و سریع تر می فهمید.
 
هدف:
اگر هدف شما مشخص باشد و مشتاقانه در آرزوی رسیدن به هدف باشید به تمرکز شما کمک زیادی می کند. اگر به کتابی علاقمند نیستید و هنگام خواندن آن تمرکز حواس ندارید باید به هدف تان نگاه کنید، چون هدف شما خیلی مهم است و توجه به هدف ایجاد علاقمندی و افزایش تمرکز موقع خواندن آن کتاب می کند.
فرضاً اگر به درس فیزیک علاقه ندارید و موقع خواندن کتاب فیزیک تمرکز حواس ندارید باید به هدف خود نگاه کنید. چون هدف شما قبولی در کنکور است و آن هدف برای شما فوق العاده مهم است، توجه به هدف باعث می شود که در هنگام خواندن کتاب فیزیک تمرکز حواس داشته باشید زیرا هدف شما صرفاً یادگیری فیزیک نیست بلکه هدف تان قبول شدن در کنکور است.
دانستن هدف نهایی باعث افزایش تمرکز حواس در عواملی که باعث رسیدن به آن هدف می شوند می گردد. بنابراین بطور مرتب هدف نهایی خود را بخاطر آورید تا مشکل ترین و کسل کننده ترین کتاب ها را براحتی برای رسیدن به هدف بخوانید. موقع خواندن هر کتابی اینطور تصور کنید که اگر آن کتاب را با تمرکز حواس بالا بخوانید به هدف خود نزدیک تر می شوید و گامی بسوی هدف نهایی خود برمی دارید. و این خود ایجاد علاقه می کند و هنگامی که علاقمندی ایجاد شد تمرکز حواس بالا میرود و در نتیجه مطالب را بهتر می خوانید و می فهمید.

کنجکاوی:
حس کنجکاوی ما را از بچگی کشتند. موقعی که کودک خردسالی بودیم سئوالات زیادی از والدین خود می پرسیدیم، از هر چیزی که دور و بر ما بود سئوال می کردیم. ذهن ما مملو از سئوالات و حس کنجکاوی بود. اما متأسفانه به خیلی از سئوالات ما یا از روی بی میلی جواب می دادند و یا اصلاً جواب نمی دادند و می گفتند بچه این به تو ربطی ندارد و باصطلاح فکر می کردند سؤالات، بچگانه و احمقانه است.
تعدادی از معلمین به شاگردان خود اجازه سؤال کردن از جنبه های مختلف را نمی دهند و بچه وقتی که با این بی توجهی و بی میلی بزرگترها و راهنمای خودش مواجه می شود کم کم حس کنجکاوی خویش را از دست داده سعی می کند فقط به تکالیفی که بر عهده اش گذاشته می شود اکتفا کند.
 
اگر در دوران کودکی و دبستان به سؤالات ما که از حس کنجکاوی ناشی می شود بدقت و با اشتیاق و علاقمندی پاسخ می دادند امروزه دچار مشکلی بنام حواس پرتی نمی شدیم . والدین گرامی، معلمین عزیز به سئوالات بظاهر کودکانه بچه ها در منزل و مدرسه با اشتیاق و دلگرمی پاسخ بدهید و آنان را تشویق کنید تا نسبت به تمامی مسائلی که در اطرافشان رخ می دهد کنجکاو شوند (حس کنجکاوی را مساوی با فضولی بچه ندانید).
حال که حس کنجکاوی ما ضعیف شده باید آنرا دوباره پرورش دهیم. از همین امروز نسبت به هر چیزی که در اطرافمان هست کنجکاو شده و از خودمان سئوال بپرسیم. هدف صرفاً پیدا کردن جواب سئوالات نیست بلکه پرورش حس کنجکاوی و با دقت نگاه کردن و تمرکز داشتن روی موضوعات گوناگون است.
توصیه می شود اگر می خواهید تمرکز حواس خود را بهبود بخشید از همین امروز نسبت به محیط خود کنجکاو شده و جستجو گرانه مسائل و محیط خود را دنبال کنید. بزودی در می یابید که همه چیز را از جنبه دیگری می بینید و تمرکز حواس شما بهبود یافته است.
 

تمرکز حواس تحمیلی:

سعی نکنید بزور حواس خودتان را جمع کنید و بخود نگویید از الان حواس خودم را جمع می کنم. خود همین کار باعث می شود که شما تمرکز حواس نداشته باشید و حواستان هنگام مطالعه روی خود کلمه تمرکز حواس باشد و شما چیزی از درس نفهمید.
 بنابراین هنگام مطالعه حواستان یا جای دیگری است یا اینکه روی خود کلمه تمرکز حواس است و سعی می کنید بزور تمرکز پیدا کنید. در هر دو صورت فرقی ندارد چرا که شما روی کتاب تمرکز ندارد.
لذا باید شرایطی که باعث تمرکز حواس می شوند را فراهم نمائید نه اینکه بخواهید روی کلمه تمرکز حواس فکر کنید و بزور تمرکز پیدا کنید. این کار هیچ منفعتی برای شما ندارد. آماده کردن شرایط تمرکز باعث تمرکز حواس می شود نه بزور حواس را جمع کردن.

دفترچه یادداشت:
هنگام مطالعه حتماً یک دفترچه یادداشت کنارتان باشد تا اگر چیزی به ذهن تان آمد و مانع تمرکز حواس می شود را سریعاً یادداشت کنید مثلاً اگر یادتان آمد که باید به کسی تلفن بزنید، کاری انجام بدهید و یا چیزی بخرید آنها را سریعاً یادداشت نمایید تا خیال تان راحت شود که فراموش نمی کنید و سپس آسوده خاطر مطالعه کنید.
 
دانش زیاد:
اگر اطلاعات زیادی راجع به موضوعی داشته باشید هنگام مطالعه راجع به آن تمرکز حواس خواهید داشت لذا هر چقدر مطالعه شما بیشتر و اطلاعات شما وسیع تر باشد تمرکز حواس شما هم افزایش می یابد.
نسبت به تمرکز حواستان تفکر منفی نداشته باشید. هرگز نگوئید که من حواس پرتی دارم و یا اینکه نمی توانم حواسم را جمع کنم. اگر به حواس پرتی خود اعتقاد داشته باشید مطمئن باشید که هر روز حواس پرتی شما بیشتر می شود و موقع مطالعه تمرکز کمتری خواهید داشت. لذا با دید و تفکر مثبت به تمرکز حواس بنگرید و بدانید که به سادگی قابل پرورش است.

ضمیر ناخودآگاه:
استفاده از ضمیر ناخودآگاه برای بهبود تمرکز حواس
 
 روش مطالعه:
اگر روش مطالعه صحیح و فعالی داشته باشید مطمئناً تمرکز حواس خواهید داشت.

سایر شرایط:
سایر شرایط مطالعه از قبیل دانستن هدف، اراده، اعتماد به نفس، برنامه ریزی، نظم و ترتیب، خونسردی و عدم اضطراب، صحت و سلامتی، پاداش بخود، فهمیدن، عدم نگرانی، محل مطالعه، شرطی شدن، وضعیت مطالعه، سکوت، فاصله، عدم خستگی، زمان مطالعه، نور اطاق، تهویه مناسب و... در افزایش تمرکز حواس بسیار مؤثرند.

منبع : سایت آسان طب

بیشتر بخوانید :
تمرکز حواس هنگام مطالعه و روش های تقویت آن
تمرکز حواس در مطالعه
مهارت تمرکز حواس برای درس خواندن
تمرکز حواس و افکار مزاحم در مطالعه
راهکارهایی برای درمان حواس پرتی



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.