مقدمه
سیگار الکترونیکی وسیله ای است که با هدف کاهش اعتیاد به سیگارهای معمولی به بازارهای جهانی معرفی شد. اما علیرغم همه تبلیغاتی که روی این محصول شده است؛ دود متساعد شده از این وسیله برای بدن مضر بوده و می تواند به ریه ها آسیب برساند. مطالعه جدیدی نشان داد افرادی که از سیگارهای الکترونیکی استفاده می کنند نسبت به افراد معمولی ۷۱ درصد بیشتر به سکته مغزی مبتلا می شوند.پزشکان American Lung Association در مورد این ابزار هشدار داده و معتقدند که دود آن می تواند خطر ابتلا به سرطان ریه را افزایش دهد. بسیاری از مطالعات علمی عوارض جانبی ناشی از مصرف سیگار الکترونیکی را اثبات کرده اند. در گزارش های منتشر شده در این زمینه آمده است که سیگارهای الکترونیکی می توانند خطر ابتلا به بیماری های تنفسی را تا حد زیادی افزایش دهند و حتی به ایجاد سرطان ریه کمک کنند. همچنین تحقیقاتی وجود دارد که نشان می دهد این ابزار می تواند به سلامت قلب و عروق آسیب برساند، فشار خون را افزایش دهد و بر روی عملکرد مغز تأثیر بگذارد.
سیگار الکترونیکی چیست؟
Vaping به استنشاق و بازدم بخاری که توسط سیگار الکترونیکی یا بخارساز تولید می شود؛ گفته می شود. برای ایجاد این بخار، دستگاه مایعی که حاوی مواد شیمیایی زیادی است را گرم و تبخیر می کند.طبق گزارش انجمن سرطان آمریکا، بخار سیگار الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی سرطان زا است. اگرچه مقدار این مواد در سیگارهای الکترونیکی نسبت به دود سیگار معمولی کمتر است. مایع موجود در این سیگار حاوی مواد تحریک کننده ای مانند فرمالدئید، حلال ها و سایر مواد شیمیایی بالقوه مضر است که بر روی ریه ها تأثیر می گذارد. Vaping این مواد شیمیایی را وارد ریه ها می کند و می تواند باعث التهاب شود. البته این نکته را نیز در نظر داشته باشید که اکثر دانشمندان قبول دارند که برای شناختن همه مضرات این دستگاه هنوز خیلی زود است.
مضرات استفاده از سیگار الکترونیکی
سیگارهای الکترونیکی خطر ابتلا به سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش می دهند. در بزرگترین مطالعه مقطعی تا به امروز که به بررسی ارتباط بین مصرف سیگار الکترونیکی و سکته مغزی پرداخته است محققان دریافتند که در مقایسه با افراد غیرسیگاری، افرادی که از سیگار الکترونیکی استفاده می کنند دارای شرایط زیر هستند:_ ۷۱ درصد بیشتر به سکته مغزی مبتلا می شوند.
_ ۵۹ درصد بیشتر با خطر ابتلا به حمله قلبی یا آنژین مواجه اند.
_ ۴۰ درصد بیشتر به بیماری های قلبی مبتلا می شوند.
محققان برای انجام این آزمایش ۶۶،۷۹۵ نفر را که مرتباً از سیگار الکترونیکی استفاده می کردند؛ مورد بررسی قرار دادند. گروه کنترل ۳۴۳۸۵۶ نفر بود. این گروه هرگز از سیگار الکترونیکی استفاده نکرده بودند.
دکتر پاول نوندا ، محقق اصلی این پژوهش گفت: حتی اگر ما سیگارهای الکترونیکی را به عنوان وسیله ای برای کمک به ترک سیگار در نظر بگیریم؛ باز هم باید در مورد تأثیر این دستگاه بر روی سلامت بدن مراقب باشیم. وی استادیار دانشکده پزشکی دانشگاه کانزاس در ویچیتا است. این ابزار می تواند سلامت ریه را به خطر بیاندازد
سیگار الکترونیکی طعم دار حاوی مواد شیمیایی است که می تواند باعث ایجاد التهاب در مجاری تنفسی شود. بخار متساعد شده از سیگار الکترونیکی می تواند یک بیماری ریوی به نام “ریه ذرت بو داده” ایجاد کند. این بیماری نوعی بیماری مزمن ریوی است که به عنوان برونشیولیت ابلیتران (BO) نیز شناخته می شود. این بیماری باعث ایجاد زخم در کیسه های ریز موجود در ریه ها می شود. ریه ذرت بو داده باعث ضخیم شدن و باریک شدن مجاری تنفسی شده و علائمی شبیه به بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) مانند خس خس ، سرفه و تنگی نفس ایجاد می کند.
یک مطالعه که در سال ۲۰۱۷ در مورد عوارض مصرف سیگار الکترونیکی انجام شد نشان داد که برخی از سیگارهای الکترونیکی طعم دار حاوی ماده شیمیایی به نام دی استتیل هستند. پزشکان انجمن ریه آمریکا می گویند که دی استتیل هنگام استنشاق، باعث برونشیولیت ابلیتران (ریه ذرت بو داده) می شود. در یک مطالعه مشخص شد که از ۵۱ طعم مختلف سیگار الکترونیکی موجود در بازار، ۳۹ طعم حاوی این ماده هستند. در بعضی موارد ، میزان دی استتیل موجود در مایع سیگار الکترونیکی بسیار بالاتر از حد مجاز بود.
طبق هشدار انجمن جراحان عمومی آمریکا، تبخیر ماده اثر منفی زیادی بر روی بدن دارد. طعم دهنده هایی مانند دی استتیل در بسیاری از مایعات سیگار های الکترونیکی وجود داشته و می توانند خطر ابتلا به ریه ذرت بو داده را افزایش دهند. تنفس دود این دستگاه نیز می تواند خطر استنشاق مواد شیمیایی آسیب زننده به ریه را افزایش دهد.
سیگارهای الکترونیکی می توانند تغییرات ژنتیکی مرتبط با سرطان را در بدن ایجاد کنند
یکی از مضرات مصرف سیگارهای الکترونیکی این است که با استفاده از این ابزار ریه ها در معرض مواد شیمیایی سرطان زا قرار می گیرند. طبق تحقیقات منتشر شده در سال ۲۰۱۹، سیگارهای الکترونیکی حاوی مواد شیمیایی هستند که می توانند باعث سرطان شوند. مایعات موجود در این سیگارها معمولاً ترکیبی از پروپیلن گلیکول، گلیسیرین، طعم دهنده ها و نیکوتین است. بسیاری از تجزیه و تحلیل شیمیایی انجام شده روی این مایعات نشان می دهند که آنها حاوی مواد سمی هستند که سرطان زا می باشند. بسیاری از این موارد در دود سیگار نیز وجود دارند.محققان معتقدند که اگرچه مقدار این مواد سرطان زا در بخارات سیگار الکترونیکی کمتر از دود سیگار معمولی است، با این وجود با مصرف آنها خطر ابتلا به سرطان افزایش پیدا می کند. این تحقیق نتیجه گرفت که تبخیر این مایع باعث آسیب دیدن ژن های مهم و مرتبط با سرطان می شود. حتی استنشاق دود دست دوم این سیگارها نیز احتمال ابتلا به سرطان را بالا می برد. همچنین مطالعات نشان داده اند که سیگارهای الکترونیکی می توانند آنزیم های سرطان زا را تقویت کرده و تعداد رادیکال های آزاد را در بدن افزایش دهند. این ویژگی می تواند تأثیر مخربی بر روی بدن مصرف کنندگان جوان داشته باشد.
ادامه دارد...
منبع: پیام سلامت