همه مقصران سینای سوخته

یک مرکز پزشکی چهار بار اخطار ایمنی می‌گیرد، اما پلمپ نمی‌شود! آتش‌نشانی می‌گوید ما اخطار می‌دهیم، اما اختیار پلمپ نداریم. دستگاه قضا که باید دستور پلمپ بدهد هم ظاهراً به همین اخطار‌های پی‌در‌پی بسنده می‌کند. وزارت بهداشت چه؟ او کجای ماجراست؟ ‍! اماکن کجا؟ پلیس کجا؟ چرا همه آسان می‌گیرند؟ چرا آن سختی‌های بوروکراتیک، آنجا که پای جان انسان است، آسان می‌شود؟! چرا جان هموطنان برای نظام اداری و نظارتی ما از هرچیزی بی‌اهمیت‌تر شده است؟
پنجشنبه، 12 تير 1399
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
همه مقصران سینای سوخته
۱۹‌ کشته و ۱۴‌ زخمی می‌تواند آمار تلفات یک عملیات جنگی باشد، اما این ۳۳‌ زن و مرد هموطن در حادثه انفجاری که شامگاه سه‌شنبه در کلینیک پزشکی سینا اطهر حوالی میدان‌قدس تهران اتفاق افتاد، کشته و زخمی شدند. شاهدان حادثه به خبرنگار «جوان» گفتند این اتفاق ابتدا با یک حادثه آتش‌سوزی در طبقه همکف شروع شد و ناکامی کارکنان در اطفای حریق به انفجار سیلندر گاز و حادثه مرگبار در طبقات بالای ساختمان منجرشد. هر چند مسئولان شهری و درمانی اعم از شهرداری، شورای شهر، آتش‌نشانی و وزارت بهداشت برای تبرئه خود می‌گویند که هشدار‌های لازم به مالکان این ساختمان و ساختمان‌های دیگر داده شده، اما وقوع این حادثه و حوادث مشابه نشان از ناکارآمدی عملکرد آنان و سازوکار‌های موجود دارد. متولیان امر باید آگاه باشند مواردی که بیم خطر جانی را برای شهروندان رقم می‌زند از مجرای بروکراسی و صدور هشدار نمی‌گذرد و طرح این موضوعات از سوی افکار عمومی پذیرفته نیست، بلکه اقتدار در اجرای قانون را طلب می‌کند.

حادثه انفجار ساعت ‌۲۰:۴۶ در طبقه منفی یک ساختمان پنج طبقه سینا اطهر اتفاق افتاد و بیشترین قربانیان حادثه مربوط به آخرین طبقه ساختمان پنج‌طبقه بود که اتاق‌های عمل زیبایی در آن واقع شده‌بود. هنگام حادثه پزشکان در این طبقه مشغول عمل جراحی و همراهان بیماران هم در راهرو‌ها منتظر پایان عمل بودند که حادثه آتشین رقم خورد. همزمان با وقوع حادثه‌تیم‌های گسترده از امدادگران و پلیس در محل حاضر شدند. به سیاق حوادثی که در کشور رقم می‌خورد ترافیک و تجمع افراد عملیات امداد را با مشکل مواجه کرد با این حال امدادگران به دشواری وارد ساختمان شدند و تلاش برای مهار آتش سرکش و عملیات امداد را در دستور کار خود قرار دادند. همزمان با تلاش‌های صورت گرفته و مهار آتش تجسس برای یافتن افراد گرفتار شده در ساختمان به کار گرفته شد. یکی از آتش‌نشان‌های مستقر در محل گفت که حرارت و دود از پایین ساختمان و از راه راه‌پله‌ها به سمت بالاترین نقطه ساختمان هدایت شده و کادر درمان و بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار داشتند در این حادثه فوت شدند. امدادگران در جست‌وجوی گام به گام مصدومان را از محل خارج کرده و در اختیار امدادگران اورژانس قرار دادند.
 

حضور تیم جنایی در محل حادثه

دقایقی پس از اعلام این خبر قاضی محمد شهریاری، معاون دادستان و سرپرست دادسرای امور جنایی و قاضی مصطفی واحدی، بازپرس ویژه قتل همراه تیمی از کارآگاهان تشخیص هویت در محل حادثه حاضر شدند. تیم جنایی در همان ابتدای ورود به طبقه چهارم دریافتند تعدادی از پرسنل و دو بیمار داخل چهار اتاق عمل و راهروی بین اتاق‌ها در این حادثه جان خود را از دست داده‌اند. تیم جنایی داخل راهرو با جسد زن و شوهری به نام احسان گنج خانلو و همسرش رها نیک‌روش که از پزشکان آنجا بودند، روبه‌رو شدند. زوج جوان زمان حادثه در کنار هم بودند و لحظه مرگ هم یکدیگر را در آغوش گرفته و به کام مرگ رفته بودند. در ادامه داخل اتاق‌های عمل و اتاق استراحت جسد ۹‌نفر از پرسنل که بعضی از آن‌ها پزشک و برخی هم منشی اتاق عمل بودند کشف کردند که همچنین جسد دو بیمار هم که روی تخت خوابیده بودند کشف شد. در حالی که گمان می‌رفت در این حادثه ۱۳‌نفر جان خود را از دست داده‌اند، مأموران پلیس با باز کردن اتاقکی چوبی یک در یک که محل نگهداری دارو بود با جسد پنج‌زن و یک مرد روبه‌رو شدند که هنگام حادثه به آنجا پناه برده بودند.

بررسی‌ها نشان داد در این حادثه ۱۵‌زن و چهارمرد جان خود را از دست داده‌اند که ۱۷‌نفر از آن‌ها پزشک و پرسنل کلینیک و دو زن هم بیمار بودند. در حالی که بررسی‌ها حکایت از آن داشت این حادثه بر اثر آتش‌سوزی و انفجار کپسول‌های اکسیژن رخ داده‌است، قاضی شهریاری همراه تیم جنایی در محل تحقیقات خود را آغاز کرد. قاضی شهریاری با اعلام اینکه در این حادثه چهار نفر بازداشت شدند و تحقیقات از آن‌ها ادامه دارد، گفت: پس از بررسی حادثه همان شب برای تحقیق سه‌نفر از مسئولان کلینیک به همراه یک‌نفر از مسئولان تأسیسات ساختمان را به اتهام قصور در حادثه آتش سوزی منجر به مرگ ۱۹‌نفر بازداشت کردم و در اختیار مأموران پلیس قرار دادم که امروز این چهار نفر به دادسرای امور جنایی منتقل شدند و از آن‌ها تحقیق شد. قاضی شهریاری از دستور بازداشت سه نفر دیگر در جریان پرونده خبر داد و گفت: تیم کارشناسی ۱۱ نفره در دو روز آینده در این‌باره تحقیق خواهند کرد. وی همچنین گفت که اجساد به خانواده‌ها تحویل داده شد.


علت فوت قربانیان

رضا جلیلی، رئیس بیمارستان شهدای تجریش درباره علت فوت جانباختگان گفت که سوختگی علت فوت نبود و آنان به دلیل شدت دود غلیظ دچار خفگی شدند.
تکذیب پزشکی هسته‌ای در شبکه‌های اجتماعی هم خبر دست به دست شد که حکایت از این داشت که این ساختمان مرکز پزشکی هسته‌ای بوده و خطرناک است که حریرچی، معاون کل وزیر بهداشت اعلام کرد که این کلینیک هیچ مرکز پزشکی هسته‌ای نداشته و از این رو این شایعه تکذیب می‌شود. وی ادامه داد که رادیولوژی معمولی در این کلینیک دایر بوده است و بیشتر ام‌آر‌آی بوده که اشعه ایکس هم ندارد. در حالی که علت اولیه نشت گاز اعلام شده بود منصور درجاتی، مدیرکل مدیریت بحران استان تهران هم درباره علت حادثه گفت که نشت گاز و اتصال برق علت این حادثه نبوده است. در مورد حادثه هر نوع کاستی و کمبودی به خود ساختمان بر می‌گردد، چون تجمع سیلندر‌های اکسیژن و نگهداری نامناسب آن‌ها حادثه‌ساز شده است.


درباره تعداد سیلندر‌ها

سیدحمید موسوی شهردار منطقه یک اعلام کرد که براساس شواهد ۳۰ سیلندر گاز در این کلینیک وجود داشت که دوسیلندر بزرگ و چهارسیلندر کوچک منفجر شده است. وی ادامه داد: یک مخزن بزرگ هلیوم در این مکان وجود داشت که با حضور به موقع مأموران و خنک نگه داشتن این مخزن اتفاقی رخ نداد و اگر به موقع این امر مدیریت نمی‌شد، ابعاد حادثه گسترش بیشتری پیدا می‌کرد.
 

گزارش میدانی از محل حادثه

غلامرضا مسکنی: ساعت حدود یک بعد از ظهر است و ۱۶‌ساعت از حادثه مرگبار گذشته است، اما همچنان بوی دود در محل پیچیده و افرادی زیادی در نزدیکی محل حادثه و مقابل کوچه شهید امیر ماهروزاده که کلینیک در آن قرار دارد تجمع کرده‌اند و درباره حادثه حرف می‌زنند. تعداد زیادی از مأموران پلیس و یگان امداد تهران هم در محل حاضر هستند و امنیت آنجا را به عهده دارند. مأموران پلیس کوچه ماهروزاده را از دو طرف غرب و شرق با نوار زرد رنگ مسدود کرده‌اند و مانع رفت و آمد شهروندان به کوچه می‌شوند و فقط عوامل آتش‌نشانی و تعدادی از اهالی محل و نیرو‌های خدماتی شهرداری اجازه تردد دارند. از ابتدای کوچه ساختمان سیاه و دود گرفته کلینیک دیده می‌شود. وقتی وارد کوچه می‌شوی تعدادی عوامل آتش‌نشانی هنوز در حال بررسی محل حادثه هستند. ساختمان سر و پا سیاه و دود گرفته است و جلوی آن با گونی‌های آبی و طوسی راه‌راه پوشانده شده‌است تا رهگذران در حال عبور از آنجا به عمق فاجعه پی نبردند.

پس از کنار زدن قسمتی از گونی‌ها با صحنه هولناکی روبه‌رو می‌شوی. آهن‌های سقف کاذب حیاط ساختمان همچون کلافی سر در گم در هم پیچیده شده است و داخل حیاط مملو از آهن پاره، کپسول‌های هوا و بقایای باقی‌مانده از آتش‌سوزی است. از داروخانه کلینیک که در گوشه حیاط بود دیگر خبری نیست و الان جز تلی از آهن پاره و وسایل سوخته شده از آن باقی نمانده است. با دیدن این صحنه در یک لحظه حادثه دلخراش و مرگبار پلاسکو در اندازه‌ای کوچکتر برایم تداعی می‌شود. ساختمان سمت چپ کلینیک که دفتر آژانس هوایی در آن قرار دارد با توجه به عقب‌نشینی آن نسبت به ساختمان کلینیک به نظر می‌رسد خسارت زیادی ندیده است، اما شیشه‌های ساختمان سمت راست آن که مسکونی است بر اثر شدت انفجار شکسته شده و دود حاصل از آتش‌سوزی نمای آن را سیاه کرده است. شدت انفجار خسارت‌هایی هم به ساختمان‌های روبه‌رو وارد کرده است به طوریکه شیشه‌های آن ساختمان هم شکسته شده که سه نفر از نیرو‌های شهرداری در حال جارو زدن شیشه‌های شکسته بودند. به گفته مأموران مستقر در محل حادثه، ساختمان کلینیک و ساختمان‌های اطراف به خاطر عدم ایمنی و امکان ریزش شیشه‌ها و نمای ساختمان تخلیه شده است و به همین خاطر از ماندن ما هم دراین محل جلوگیری می‌شود.
 

جانم را مدیون لغو شدن نوبت بیمارانم می‌دانم

در ادامه به سراغ تعدادی از پزشکانی رفتم که مطبشان در کلینیک است و در این حادثه جان سالم به‌در برده بودند. دندانپزشکی می‌گوید: چند سالی است که در طبقه دوم کلینیک مطب دارم و هر روز هم تعدادی بیمار برای ترمیم دندان‌هایشان به مطبم مراجعه می‌کنند. معمولاً زمان مراجعه بیماران را طوری تنظیم می‌کنم که بیماری داخل مطبم معطل نماند. روز حادثه تا ساعت ۷‌عصر در مطب مشغول کار بودم و قرار بود دو بیمار دیگر هم که نوبت گرفته‌بودند به مطبم بیایند، اما هر دو بیمار ساعت‌۷ تماس گرفتند و نوبت‌شان را لغو کردند. پس از این مطبم را تعطیل کردم و به خانه‌ام رفتم که از طریق فضای مجازی متوجه آتش‌سوزی در کلینیک شدم. به سرعت خودم را به کلینیک رساندم که دیدم آتش‌نشانان آتش را خاموش کرده‌اند و تازه متوجه شدم تعدادی از همکاران پزشکی‌ام و کارکنان کلینیک در حادثه آتش‌سوزی کشته شده‌اند. وی در پایان گفت: از دست دادن تعداد زیادی از همکارانم تلخترین حادثه‌ای بود که در طول عمرم دیده بودم و مرا به شدت متأثر کرد و اگر آن شب دو بیمار من هم نوبت ویزیتشان را لغو نکرده‌بودند، شاید الان من هم در میان کشته شدگان بودم، چون قرار بود تا ساعت‌۹ شب کار کنم و الان من جانم را مدیون آن دو بیماری می‌دانم که نوبت ویزیتشان را لغو کردند.
 

انفجار وحشتناکی بود

مرد جوانی که در نزدیکی محل حادثه مغازه لاستیک فروشی دارد، می‌گوید: داخل مغازه‌ام همراه پسر برادرم نشسته بودم که بوی دودی از بیرون به مشامم رسید. وقتی بیرون آمدم دیدم دود از داخل ساختمان سینا اطهر بیرون می‌آید که به نزدیک ساختمان رفتم و دیدم طبقه همکف آتش گرفته‌است و تعدادی از کارمندان هم با کپسول آتش‌نشانی در حال خاموش کردن هستند. حدود ۶‌دقیقه‌ای این آتش‌سوزی ادامه داشت و در این مدت چند نفری از طبقات بالایی سراسیمه به بیرون آمدند که ناگهان اولین انفجار رخ داد. پس از آن انفجار‌های بعدی رخ داد که ششمین و آخرین انفجار خیلی شدید بود به طوری‌که شعله‌های آتش و دود همه ساختمان را فراگرفت و حتی شیشه‌های ساختمان‌های اطراف و مغازه من هم شکست و حتی تعدادی از افرادی که در آن نزدیکی بودند، زخمی شدند. صحنه وحشتناکی رقم خورده‌بود و همه از ترس به گوشه‌ای پناه برده بودند، اما هیچ‌کس خبر نداشت که در طبقات بالایی چه اتفاق تلخی در حال رخ دادن است، تا اینکه آتش‌نشانان در محل حاضر شدند و آتش را خاموش کردند و بعد ما متوجه شدیم تعداد زیادی از کادر پزشکی و درمانی طبقه چهارم در اثر این حادثه فوت کرده‌اند.
 

خدا به من رحم کرد

زن جوانی که دو‌دقیقه قبل از حادثه مرگبار محل را ترک کرده بود، گفت: دقایقی قبل از حادثه برای گرفتن سونوگرافی شوهرم به داخل کلینیک رفتم. سونوگرافی را گرفتم و به دکتر نشان دادم و دکتر هم نسخه‌ای نوشت. پس از آن از داروخانه دارو گرفتم و از ساختمان بیرون آمدم و برای انجام کاری به داخل خیابان رفتم. حدود دو دقیقه قبل از حادثه وارد کوچه شدم تا به خانه‌ام بروم که دم در کلینیک تصمیم گرفتم دوباره به داخل ساختمان بروم و از دستگاه عابر بانک آنجا پول بردارم، اما منصرف شدم و به راهم ادامه دادم. وقتی به در خانه‌ام رسیدم صدای انفجار به گوشم رسید که به عقب برگشتم و با صحنه هولناکی روبه‌رو شدم. وی در پایان گفت: اگر آن شب برای برداشت پول به داخل ساختمان می‌رفتم الان من هم یکی از کشته شدگان این حادثه بودم.
 

آخرین تماس با خانواده

یکی از فوت شدگان این حادثه دختر ۲۰ ساله‌ای است که به عنوان کارشناس بی‌هوشی در آن کلینیک مشغول به کار بوده است. یکی از بستگان دختر جوان گفت: دختر فوت شده از بستگان نزدیک من است. او تنها دختر خانواده بود و خانواده‌اش او را به دانشگاه فرستاده بودند و در رشته بی‌هوشی فارغ التحصیل شده بود. دختر جوان در آن کلینیک کار می‌کرد که دقایقی بعد از حادثه به خانواده‌اش تلفن می‌زند و درخواست کمک می‌کند. دختر جوان به خانواده‌اش می‌گوید که ساختمان آتش گرفته و او و همکارانش داخل ساختمان در میان دود گرفتار شده‌اند. او می‌گوید که نفس کشیدن برای آن‌ها سخت شده به طوریکه احساس خفگی می‌کند. خانواده وی پس از تلفن دخترشان به شدت نگران می‌شوند و در حالی که با او تلفنی در حال حرف زدن هستند به طرف محل کار دخترشان به راه می‌افتند، اما دقایقی بعد تلفن دخترشان قطع می‌شود و وقتی هم آن‌ها به ساختمان می‌رسند با صحنه دلخراشی روبه‌رو می‌شوند و می‌فهمند که دخترشان را در این حادثه از دست داده‌اند.
 

برادر زاده‌ام دانشجوی پزشکی بود

مرد میانسالی هم که در این حادثه برادر‌زاده‌اش را از دست داده بود، گفت: برادر زاده‌ام ابراهیم جدی دانشجوی رشته پزشکی بود که در کلینیک سینا اطهر از یک و نیم سال قبل به عنوان دستیار پزشک مشغول به کار بود. ابراهیم اولین فرزند و امید خانواده‌اش بود و با فوت دلخراشش همه ما را سیاه‌پوش کرد. شب حادثه از طریق فضای مجازی متوجه این حادثه شدیم که همراه برادرم به محل حادثه رفتیم و به‌دنبال ابراهیم می‌گشتیم. ابتدا در میان مصدومان گشتیم، اما او را نیافتیم که بعد او را در میان فوت شدگان شناسایی کردیم.
 

پلمب کردن از اختیارات ما نیست

محبوبه قربانی سخنگوی آتش‌نشانی تهران با انتقاد از مالکان ساختمان‌هایی که هشدار مداوم دریافت می‌کنند گفت که حوادثی مثل پلاسکو و سینا اطهر در پی همین بی‌توجهی‌ها رقم می‌خورد.

جلال ملکی سخنگوی سازمان آتش‌نشانی به خبرنگار ما گفت: «از زمان اعلام این حادثه نیرو‌های ما از چهارایستگاه در فاصله زمانی ۵‌دقیقه در محل حاضر شدند. البته این نکته قابل توجه است که موقعیت جغرافیایی کلینیک از نظر ترافیکی بسیار پرحجم و پرتردد است و نیرو‌های آتش نشانی در زمان ایده‌آلی در محل حاضر شدند. وی درباره چگونگی تجهیزات و امکانات نیرو‌های آتش‌نشان در این حادثه گفت: «نیرو‌های امدادی از نظر امکانات و تجهیزات مشکلی نداشتند. مشکل جدی ما تردد خودرو‌های پارک شده در نزدیکی محل حادثه حتی در کوچه‌های باریک و ازدحام جمعیت بود. این ازدحام به قدری بود که فرمانده بار‌ها حضور عوامل نیروی انتظامی و خلوتی محل را اعلام و درخواست کرد. البته عوامل انتظامی حضور داشتند، اما با توجه به شرایط حاکم نیاز به تسریع بود زیرا عملیات باید از چند جهت انجام می‌شد.»
 
جلال ملکی با اشاره به ناامن بودن محل حادثه و حضور مردم گفت: «بار‌ها در حوادث مشابه توصیه شد مردم به خاطر ناایمن بودن محل حادثه از حضور در محل خودداری کنند، اما شب حادثه شاهد بودیم بسیاری از مردم با دوربین تلفن همراه مشغول گرفتن فیلم انفجار‌های شدید آن هم در یک محیط خطرناک و ناایمن بودند و نمی‌دانیم چرا با هر سفارشی رعایت نمی‌کنند!»
 
وی در ادامه به اهمیت باورپذیری ایمنی تأکید کرد و گفت: «این مهم باید به صورت یک فرهنگ در زندگی جاری شود. اگر اخطار و دستورالعملی داده می‌شود به نفع مالکان و مراجعه کنندگان است. حوادث در گذشته باید درس عبرت شود، ولی متأسفانه وقتی یک حادثه‌ای مثل پلاسکو اتفاق می‌افتد تا چند‌ماه موجی برای رعایت هشدار‌ها راه می‌افتد، اما بلافاصله به دست فراموشی سپرده می‌شود. این ساختمان نیز از سال ۹۴ طی سال‌های‌٩۶، ٩٧ و ٩٨ بازدید شده بود و حدود چهار اخطار در زمینه توجه به ایمنی این ساختمان صادر و دستور‌العمل‌های لازم نیز در این خصوص ارائه شده‌بود که متأسفانه ترتیب اثر خاصی داده نشد. در سال‌٩٨ نیز یک اخطار جدی از سوی شهرداری صادر شده بود. نگهداری غیر‌اصولی مواد و تجهیزات خطرناک، توجه به راه‌های خروج، سیستم برق و ... از مواردی بوده که در دستور العمل‌های ابلاغ شده ذکر شده بود.»

ملکی ادامه داد: یکی از مشکلات ایمنی این است که آتش‌نشانان قدرت اجرایی ندارد و این موضوع در حوزه اختیارات ما نیست که بخواهیم توقف فعالیت کنیم یا پلمب کنیم. سخنگوی سازمان آتش‌نشانی تهران با بیان اینکه موارد مشابهی در شهر وجود دارد که به ایمنی آن‌ها رسیدگی نمی‌شود، گفت: «طی مدت گذشته هماهنگی‌هایی که با دستگاه قضایی انجام می‌شد، افزایش پیدا کرده است؛ اما با این حال برخی مراحل اداری باید طی شود که پس از چند بار اخطار اقدامات لازم انجام شود، این در حالیست که هیچ تضمینی نیست حادثه چه زمانی رخ می‌دهد. در برخی از کشور‌ها این مشکلات حل شده و با دادن اختیارات به آتش‌نشانی در خصوص برخورد با ناایمنی‌ها این روند اداری را تسریع کردند، در حالی که در برخی از موارد ما همچنان با مشکلاتی در همکاری با آتش‌نشانی مواجه هستیم. طبیعتاً اگر آتش نشانی بتواند با هماهنگی دستگاه قضایی برای تسریع در کار به این موضوع ورود کند، بسیار مؤثر خواهد بود.»
 
ملکی با اشاره به اینکه در حوادث مشابه بیشتر مراجعات به شرکت‌های بیمه‌ای بود، گفت: «جای سؤال است که بپرسیم چقدر مردم برای ایمن‌سازی ساختمان‌هایشان مراجعه کرده‌اند و اگر بدانند با ایمن‌سازی ساختمان‌ها مراجعات مردمی بیشتر خواهد شد به این امر مهم تسریع خواهند بخشید. از سوی دیگر توجه مالکان به ایمن‌سازی ساختمان‌هایی که رویکرد درمانی دارند، بسیار حائز اهمیت است تا یک باشگاه ورزشی. زیرا در باشگاه ورزشی اگر حادثه‌ای رخ دهد افراد حاضر قادر به فرار هستند و کمتر دچار آسیب می‌شوند، اما در یک مرکز درمانی افراد بیمار حضور دارند که ناتوان هستند و کنار آن‌ها پزشکان و پرستاران نیز باید مراقب بیماران باشند. بنابراین صدمات جانی چندین برابر خواهد شد. هم اکنون ساختمان‌های ناایمنی وجود دارند که در حال گوش کردن به این قبیل اخبار هستند. امیدواریم درس عبرتی باشد تا با پرداخت مبلغی کمتر و ایمن‌سازی محل جلوی حوادثی با هزار‌ها میلیارد خسارت مالی و جانی را بگیرند.»
 

پیامد ناگوار بی‌توجهی به ایمنی سازه‌ها

دکتر علی ماهر مشاور رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی: هیچ‌گاه در بیمارستان شاهد نگهداری سیلندر‌ها و کپسول‌های گاز زیر‌اتاق عمل نیستیم، زیرا این موضوع یکی از مغایرت‌های ایمنی ما در بیمارستان‌ها محسوب می‌شود، اما می‌بینیم که در مرکز سینا اطهر دقیقاً این اتفاق افتاده و کپسول‌های اکسیژن زیر قسمت جراحی نگهداری می‌شدند. به طور کلی در کشور وضعیت مناسبی از نظر سازه‌ای و ایمنی ساختمان‌ها در بخش سلامت نداریم. باید توجه کرد که بیش از ۵۰‌درصد ساختمان‌های بیمارستان‌های کل کشور بیش از ۴۰‌سال عمر دارند که اصلاً برای بیمارستان وضعیت مناسبی نیست. حال وقتی این شرایط به سایر مراکز درمانی و مراکز جراحی محدود هم تعمیم می‌یابد، شرایط بدتر هم می‌شود. متأسفانه این حادثه نیز در یک مرکز جراحی محدود رخ داده که به نظر می‌آید بسیاری از آیتم‌های آیین‌نامه ایمنی بیمارستان‌ها و مراکز درمانی در این مرکز رعایت نشده‌بود. در حوزه نظارت بر ایمنی سازه‌ای سایر مراکز مانند مراکز تصویربرداری یا مراکز جراحی محدود که با تعجب ظاهراً هر دو این موارد در کلینیک سینا اطهر وجود داشته که به نظر من از لحاظ کارشناسی شدنی نیست، متأسفانه فقط در زمان افتتاح مراکز وضعیت آن‌ها از نظر انطباق با آیین‌نامه چک می‌شود. اگر وزارت بهداشت در زمان افتتاح موارد را به درستی چک کرده و نظارت درستی داشته‌باشد، بعد ممکن است تغییراتی در آن مراکز رخ دهد که خیلی مورد رصد نیست. زیرا متأسفانه چیزی با عنوان اعتباربخشی مراکز تصویربرداری یا مراکز جراحی محدود در ایران نداریم.
 
نظارت بر مراکز درمانی در مواردی که شکایتی از مراکز رخ دهد، انجام می‌شود همچنین در زمان تمدید پروانه‌های این مراکز نیز باید مورد نظارت قرار گیرند، اما باید توجه کرد که تعداد ناظران ما به نسبت مراکز بسیار کم است و احتمال اینکه نتوانند این نظارت را انجام دهند، زیاد است. در عین حال به نظر می‌رسد که هیچ یک از مواردی که در زمینه مدیریت خطر در اعتباربخشی مطرح است، در مراکز جراحی محدود وجود ندارد و استاندارد‌های اعتباربخشی، خطرات مرتبط با مراقبت بیمار، کادر پزشکی و کارکنان، بحث عفونت‌ها و... بحث‌هایی است که برای آن‌ها در اعتباربخشی برنامه داریم، اما متأسفانه در مراکز جراحی محدود و تصویربرداری مکانیزمی برای ارزیابی این موارد نداریم. این ارزیابی‌ها در قالب اعتباربخشی در بیمارستان‌ها مورد توجه قرار می‌گیرد، اما در سایر مراکز درمانی اینطور نیست.
 
راهکار اصلی این است که مراکز جراحی محدود و مراکز تصویربرداری باید حتماً مورد اعتباربخشی قرار گیرند. در عین حال ما مراکز طب هسته‌ای هم داریم که زیر نظر دانشگاه‌ها قرار دارند و از آنجایی که این مراکز چشمه رادیواکتیو دارند، اگر در آن‌ها اتفاقی بیفتد، ممکن است نشر رادیواکتیو اتفاق بیفتد که بسیار خطرناک‌تر است و باید این مراکز هم مورد اعتباربخشی قرار گیرند.


منبع: روزنامه جوان


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
اخبار مرتبط
جزئیات انفجار مرگبار بازار عامری اهواز + فیلم
جزئیات انفجار مرگبار بازار عامری اهواز + فیلم
دوشنبه، 21 مهر 1399
#ایالت_محترقه
#ایالت_محترقه
چهارشنبه، 1 مرداد 1399
رئیس دستگاه قضا خبر داد؛ مواخذه مسئولان کم کار در حادثه نطنز و کلینیک سینا
رئیس دستگاه قضا خبر داد؛ مواخذه مسئولان کم کار در حادثه نطنز و کلینیک سینا
دوشنبه، 16 تير 1399
آخرین جزئیات در خصوص آتش سوزی و انفجار در مرکز درمانی سینا اطهر + فیلم و تصاویر
آخرین جزئیات در خصوص آتش سوزی و انفجار در مرکز درمانی سینا اطهر + فیلم و تصاویر
چهارشنبه، 11 تير 1399
وزارت اطلاعات خبر داد: پروژه انفجار، آتش سوزی و کشته سازی در خوابگاه دانشجویی ناکام ماند
وزارت اطلاعات خبر داد: پروژه انفجار، آتش سوزی و کشته سازی در خوابگاه دانشجویی ناکام ماند
شنبه، 16 آذر 1398
پنتاگون به دنبال «اجماع جهانی» علیه ایران است؛ چرا؟
پنتاگون به دنبال «اجماع جهانی» علیه ایران است؛ چرا؟
شنبه، 25 خرداد 1398
افزایش ۱۰درصدی هزینه بیمه نفتکش‌ها در خلیج فارس پس از حوادث اخیر/معلق کردن برخی از سفارش‌های جدید توسط کشتیرانی‌ها
افزایش ۱۰درصدی هزینه بیمه نفتکش‌ها در خلیج فارس پس از حوادث اخیر/معلق کردن برخی از سفارش‌های جدید توسط کشتیرانی‌ها
شنبه، 25 خرداد 1398
افشاگری درباره عامل انفجار  دو نفتکش‌ در دریای عمان
افشاگری درباره عامل انفجار دو نفتکش‌ در دریای عمان
شنبه، 25 خرداد 1398
حادثه آتش‌سوزی دو نفتکش غول‌پیکر خارجی عبوری در دریای عمان/۴۴ نفر دریانورد نجات یافتند
حادثه آتش‌سوزی دو نفتکش غول‌پیکر خارجی عبوری در دریای عمان/۴۴ نفر دریانورد نجات یافتند
پنجشنبه، 23 خرداد 1398
انتشار اخباری از انفجار ۲ نفتکش و درخواست کمک آنها در دریای عمان
انتشار اخباری از انفجار ۲ نفتکش و درخواست کمک آنها در دریای عمان
پنجشنبه، 23 خرداد 1398