کمبود چادر جهت اسکان موقت، یکی از گلایه های مردم در روزهای اخیر بوده و اهالی سی سخت نسبت به آمار تعداد خانه های تخریبی اعلام شده توسط دستگاه های اجرایی معترض هستند.خانه و زندگیشان را در چشم بر هم زدنی از دست دادند. به نحوی که در مقابل آمار ۴۰۰ خانه اعلام شده از سوی این مراجع، اهالی سی سخت معتقد به تخریب ۳۰۰۰ واحد مسکونی هستند.
برخی از وسایل خانه در هم شکسته و آسیب دیده در حیاط خانه و خیابانها ریخته است و برخی نیز هنوز زیر آوار مانده. آوار زلزله در کنار کووید ۱۹ شرایط را برایشان سخت کرده است.
رد برف هنوز در گوشه و کنار خیابانهای سی سخت دیده میشود. برخی از خانهها تا صد درصد هم فرو ریخته است. آنطور هم که عبدالحمید پناهی، فرماندار دنا در استان کهگیلویه و بویراحمد میگوید: «بیش از ۷۰ درصد منازل شهروندان آسیب دیده است.» یکی از زلزلهزدگان میگوید: «سقف و دیوار روی سرمان خراب شده، چطور و با چه جرأتی با کودکم در این آوار بخوابیم؟چند خانواده با هم هستیم، چطور اینجا زندگی کنیم؟» اشاره میکند به سمت آوارهایی که تا همین چند روز پیش جای بازی کودکانشان بود.
زلزله فقط به خانهها آسیب نرسانده بلکه در برخی از خیابانها ماشینهای در هم فرو رفتهای است که هنوز آوار روی سقفشان را برنداشتهاند. ساختمان ادارات نیز خراب شده و آنها را به تعطیلی کشانده است.
چادر جوابگوی سرمای سی سخت نیست
سه روز از زلزله میگذرد اما اهالی آنجا از وضعیت رسیدگی ناراضی هستند. «چادرهای توزیع شده کم است و برای همه زلزلهزدگان کفایت نمیکند.» «همین چادرها هم در این سرما جوابگو نیست.» «هنوز برای اسکان ما اقدامی نشده.» اینها تنها بخشی از گفتههای زلزلهزدگانی است که سرما جانشان را به لبشان رسانده. مشاهدات هم نشان از کمبود وسایل ضروری و امکانات بهداشتی در میان زلزلهزدگان میدهد.میگویند از رسیدگی دولت خبری نیست و صدا و سیما هم آنطور که باید خرابیهای زلزله را پوشش نداده است. یکی از اهالی آنجا میگوید: «در زلزله سی سخت نه از سلبریتیها خبری شد و نه آنطور که باید رسانهها به بازتاب مشکلات زلزلهزدگان پرداختند. تنهاییم و از کمکهای همیشگی خیریهها هم خبری نیست.»
اگرچه روز گذشته رئیس جمعیت هلالاحمر از توزیع ۱۸۰۰ چادر میان زلزلهزدگان خبر داد اما این تعداد جوابگوی نیاز مردم نیست. یکی از زلزلهزدگان میگوید: «تمام خانهها از بین رفته است. سه خانواده در یک خانه بودیم و توانستیم فقط یک چادر بگیریم.»
آنطور که میگویند کمکهای دولتی بیشتر چادر و کمی مواد غذایی بوده است و هیچ کانکس و سایر اقلام ضروری به دست آنها نرسیده است. از سوی دیگر مردم نیز به دلیل همهگیری کرونا از اردوگاه استقبالی نکردند.
کمپین برای جمع آوری کانکس
یکی از داوطلبانی که برای کمک به مردم زلزلهزده در منطقه حضور دارد میگوید: «نیاز به اقلام بهداشتی، وسایل گرمکننده و پتو داریم. سی سخت سردسیر است. مردم چادر ندارند و بیشتر آنها در ماشینها و بیرون از خانههایشان شب را سپری میکنند.»او با اشاره به اینکه فقط همان شب اول ماسک و الکل برای مقابله با کرونا توزیع شد، میگوید: «بعد از آن مردم خودشان سعی کردند این موارد را تهیه کنند.»
او ادامه میدهد: «چادر برای سرمای سی سخت کمک چندانی نمیکند. کانکس هم تا به حال به دست مردم نرسیده است. کمپینی برای تهیه و جمع آوری کانکس در فضای مجازی راه انداختیم بلکه بتوانیم به اهالی اینجا کمکی کرده باشیم.»
رئیس سازمان بهزیستی کشور از کمک بلاعوض ۲۰ میلیونی تومانی بهزیستی به خانواده مددجویان زلزلهزده در کهگیلویه و بویراحمد، شهرستان دنا، سیسخت و سایر روستاهای این منطقه خبر داد. از سوی سایر سازمانهای دولتی نیز وعدههایی برای کمک به زلزلهزدگان داده شده اما آنها نگران این هستند که همان تجربه تلخ زلزلهزدگان کرمانشاه برای آنها نیز تکرار شود و بعد از مدتی فراموش شوند.
اعتراض شدید مردم زلزله زده سیسخت در حضور آیت الله رئیسی از مدیریت بحران
سیدابراهیم رئیسی (رئیس قوه قضائیه) در بیست و دومین سفر استانی خود در صدر هیاتی قضایی، به استان کهگیلویه و بویراحمد سفر کرد. سفری که تحت تاثیر زلزله سیسخت قرار گرفت و در جریان بازدید وی گلایه مردم از خدماترسانی دستگاههای اجرایی و درخواست از رئیسی برای نظارت بر امور مطرح شد. در همین راستا هم رئیسی، دادستان و سازمان بازرسی را موظف به نظارت و پیگیری رفع نیازمندیهای مردم کرد.
رئیس قوه قضائیه در بازدید از خانههای زلزلهزندگان گفت: خانههایی که من دیدم قابل سکونت نیست و با توجه به برودت هوا اسکان در کانکس باید در اولویت باشد.
آیتالله رئیسی در جریان بازدید در مناطق زلزلهزده سیسخت در جمع مردم این منطقه با ابراز همدردی با مردم زلزلهزده اظهار کرد: برنامه سفر من به کهگیلویه و بویراحمد از قبل تنظیم شده بود، اما حالا که زلزله آمد در سفر به این استان، وظیفه خودم میدانستم برای ابراز همدردی با مردم و بررسی از نزدیک اوضاع اینجا بیایم و بدانید که در کنار شما خواهم بود.
مسئولان کهگیلویه و بویراحمد پیگیری کارهای مناطق زلزلهزده را در اولویت قرار دهند
رئیس قوه قضاییه طی سخنانی در بدو ورود به یاسوج در جمع خبرنگاران، با بیان اینکه سفر امروز به استان کهگیلویه و بویراحمد پیرو حضور یک ماه قبل هیات ٢٥ نفره قوه قضاییه در این استان انجام میشود گفت: هیات قضایی ۲۵ نفره در ماه گذشته وضعیت و عملکرد دستگاههای مربوط به دستگاه قضا و وضعیت و شرایط استان را بررسی کرده و گزارش آن را ارائه دادند.
رئیس قوه قضاییه با بیان اینکه در نشست نهایی شورای قضایی استان کهگیلویه و بویراحمد مشکلات قضایی این استان بررسی خواهد شد گفت: هرچه از مشکلات که در استان کهگیلویه و بویراحمد قابل پیگیری باشد، همینجا برای رفع آنها تصمیمگیری میکنیم و آنچه مربوط به مرکز است در مرکز پیگیری خواهد شد.
رئیس قوه قضائیه با اشاره به وقوع زلزله طی روزهای گذشته در کهگیلویه و بویراحمد گفت: زلزله منطقه سیسخت همه را نگران کرد که الحمدلله شاهد اقداماتی در حوزه امدادرسانی به زلزلهزدگان هستیم.
آیتالله رئیسی افزود: درخواست ما هم از آقای استاندار و هم مدیران که درگیر خدمترسانی به زلزلهزدگان هستند این است که حضور در مناطق زلزلهزده و پیگیری کار زلزلهزدگان را اولویت دهند چراکه خدمت به آنها امروز اولویت دارد.
منبع:
1. تجارت نیوز/ وضعیت زلزلهزدگان سیسخت بعد از سه روز / «نه کانکس داریم و نه چادر کافی»
2. خبربان/ نارضایتی زلزلهزدگان سیسخت از نحوه رسیدگی به مشکلاتشان+فیلم
3. همشهری آنلاین/ رئیسی به سیسخت رفت | دستورات مهم رئیس قوه قضائیه در مناطق زلزلهزده