یادداشت روزنامههای یکشنبه ۳۰ خردادماه
روزنامه کیهان **
اگر چشمت را ببندی شب نمیشود!/محمد صرفی
انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری به پایان رسید. انتخاباتی که خیلیها و از مدتها پیش با انگیزههای مختلف در پی تضعیف آن به هر شکل ممکن بودند. دشمنان داخلی از یکسو با اهدافی خاص و متأسفانه برخی چهرههای سیاسی و جریانات داخلی نیز با انگیزههایی دیگر. اما انگیزه و هدف هرچه بود، اقدامات و عملیات آنها همسو و موازی بود؛ دلسرد کردن مردم از صندوق رای. در تحلیل فضای پیش و پساانتخاباتی و نتیجه این رخداد سیاسی توجه به برخی نکات ضروری بهنظر میرسد.
۱- مشارکت ۴۹ درصدی مردم در این رویداد سیاسی فراتر از نظرسنجیها و پیشبینیها بود. اگر چند هفته پیش کسی میگفت نیمی از واجدین شرایط در انتخابات شرکت خواهند کرد، از سوی دیگران به خوشبینی و حتی خوشخیالی متهم میشد. خوب است مراکز نظرسنجی و تحلیلگران سیاسی درباره چرایی اختلاف قابل توجه برآوردهای خود با آنچه در نهایت رخ داد، فکر کنند. چنین مشارکتی هرچند نسبت به دورههای پیشین کاهش داشت، اما عددها را باید در بسترهای خود دید و بررسی کرد و اگر به عوامل زیر توجه کنیم، درک دقیقتری از میزان مشارکت خواهیم داشت:
الف) کدام تحلیلگر و ناظر عاقل و منصفی میتواند رابطه میان سفره مردم و صندوق آراء را نادیده بگیرد؟ دولت تدبیر و امید در دو انتخابات ۹۲ و ۹۶ دهها وعده ریز و درشت به مردم داد. تصویری رویایی از آینده ساخت که در آن نه تنها کسی به چندر غاز یارانه سر ماه نیاز ندارد بلکه همه سوار بالاترین مدل خودروهای خارجی هستند و از بوی نویی هواپیماهای خریداری شده لذت میبرند. این گوشهای از تصویری است که جناب روحانی با وعدههای خود برای مردم ساخت، اما آنچه تحویل داد چه بود؟! مردم برای خرید مرغ دولتی و ارزان ساعتها در صف ایستادند! مگر میتوان به راحتی از اثرات مخرب فاصله میان وعدههای دولت و واقعیت با مشارکت در انتخابات گذشت. دولت از ابتدای سال جاری بارها وعده داد که قیمت اجناس امسال دیگر افزایش نمییابد. کاش حداقل این وعده را نمیدادند و سکوت پیشه میکردند تا درد افزایش چندباره و افسارگسیخته قیمتها، کمتر مردم را اذیت کند.
ب) افکار عمومی ایران سالهاست که تحت شدیدترین بمباران تبلیغاتی و عملیات روانی ۲۴ ساعته، پیچیده و گسترده است. دشمنان کشور سوار بر موج مشکلات و دلخوریها، روزانه سیلی از پیامهای سیاه و تاریک را به سوی ذهن مردم روانه میکنند. دستاوردها و پیشرفتها را یا انکار و یا کوچک میکنند و مشکلات و موانع را بزرگ و لاینحل نشان میدهند. این بمباران بیوقفه، سنگین و بیسابقه علیه ملت ایران، در عرصهها و موضوعات مختلف و متنوع در جریان بوده و از مدتها پیش انتخابات و مشارکت مردم را هدف قرار داده بود. باعث تأسف، اما واقعیت این است که بخشی از رسانهها و صاحبان تریبون در داخل نیز - گاه آگاهانه و گاه از روی ناآگاهی- کمک کار این بمباران روانی و جنگ ادراکی هستند. باید اعتراف کرد که جبهه خودی در برابر این جریان مهاجم، آنچنان که باید و شاید عمل نمیکند.
اگر میخواهید اهمیت این موضوع را درک کنید کافی است به یک سال پیش برگردیم. زمانی که آمریکاییها در انتخابات ۲۰۲۰ مدعی شدند ایران با استفاده از فضای مجازی دنبال دخالت و اثرگذاری بر انتخابات آنهاست و با همین ادعا صدها حساب کاربری را در شبکههای اجتماعی بستند. بهراستی میزان دسترسی، اثرگذاری و حجم تولید پیام ما برای جامعه آمریکا چقدر است و در مقابل وضعیت آنها نسبت به ما چگونه است؟ آنها حتی سرسوزنی از فعالیت را تحمل نمیکنند و به صراحت و با افتخار برخورد میکنند، اما ما در این سوی میدان به ژستهای مضحک، افکار عمومی را زیر بمباران سنگین دشمن رها کردهایم. اگر کسی اثرات این جبهه تعیینکننده را بر رخدادی مانند انتخابات نبید و رد کند، فقط خود را فریب داده است. چرا هیچ نهاد و مرجعی یک کار تحقیقی و آماری درباره میزان پیامهای منفی تولید شده از سوی رسانههای تابلودار معاند درباره انتخابات سیزدهم انجام نداده تا مردم دقیقتر بدانند دور و برشان چه میگذرد؟
ج) همهگیری کرونا بیشک یکی از عوامل منفی اثرگذار بر مشارکت عمومی بود. آمار فوتیهای کرونا پیش از عید کاهش یافته و اپیدمی تا حد زیادی کنترل شده بود. بیتدبیری عجیب دولت درخصوص سفرهای نوروزی کار را به فوت روزانه بیش از ۵۰۰ تن هم کشاند و با گذشت سه ماه از سال جاری، هنوز هم آمار مرگ و میر دو رقمی نشده است. برآوردها و نظرسنجیها نشان میدهد بیم از کرونا حداقل چیزی حدود ۱۰ درصد بر مشارکت انتخاباتی اثر داشته است. یعنی اگر کرونا نبود مشارکت حدود ۶۰ درصد و اگر دولت کمی تدبیر بخرج داده بود و نظرات کارشناسی را نادیده نمیگرفت، با مشارکتی بیش از این - مثلاً شاید ۵۵ درصدی- روبهرو بودیم.
د) از دانشآموزی که بسیار ضعیف است نمیتوان و نباید انتظار داشت در یک درس خاص خیلی قوی باشد. از دولتی هم که کارنامهاش در بخشهای مختلف پیش چشم همه بوده و بر سر میزان فاصله از آن دعواست، نباید انتظار داشت انتخاباتی منظم و بدون اشکالات اجرایی برگزار کند. هزاران شکایت ثبت شده از شعب مختلف سراسر کشور درباره انواع و اقسام اختلالها در فرآیند رایگیری موید این ادعاست. ماجرا چنان جدی است که میبینیم حتی رهبر معظم انقلاب اسلامی دو روز قبل از انتخابات به دستاندرکاران تذکر میدهند و البته که دانشآموز تنبل نخواهد توانست شب امتحان شقالقمر کرده و ۲۰ بگیرد!
کم نبودند افرادی که صبح روز جمعه ساعتها معطل شدند و اگرچه اینجا نیز آمار و حتی تخمینی در دسترس نیست، اما مگر استبعادی دارد که درصدی از آنها عطای مشارکت را به لقایش بخشیده و دنبال کار و زندگیشان رفته باشند؟
آنچه گفته شد تصویری کلی و عمومی از فضایی است که انتخابات در آن شکل گرفت. حال کدام آدم منصف و عاقلی میتوان این میزان از مشارکت را حماسه نداند؟
۲- دشمن و دوستان و همراهان داخلی آن سعی وافری دارند که آن دسته از مردمی را که پای صندوق حاضر نشدند، به نفع خود مصادره کنند، اما آب در هاون میکوبند و فقط عرض خود میبرند. همانطور که گفته شد بخشی از آنها بهدلیل کرونا حاضر به مشارکت نشدند و بخشی دیگر نیز بهدلیل گلایههای بحق اقتصادی و معیشتی و البته عدهای هم بهدلیل وضعیت نابسامان رایگیری در برخی از شعب. نگاه سیاسی به این بخش از جامعه و مصادره به مطلوب کردن آنها نسبتی با واقعیت ندارد و انتخاباتهای بعدی قلابی بودن ادعاهای این فرصتطلبان سیاسی را ثابت خواهد کرد. حتی آنهایی که پای صندوق نرفتند هم بیشک اخبار را کم و بیش دنبال کردهاند و دیدهاند چطور مزدوران دشمن در کشورهای اروپایی و آمریکا به هموطنانی که قصد مشارکت داشتهاند، حملهور شده و نه تنها با فحاشی و تهدید بلکه با ضرب و شتم میخواستند آنها را از حضور پای صندوق رای پشیمان کنند. چنین برخورد و حملات زامبیواری در دنیا اگر بیسابقه نباشد، کمسابقه است و اینها همان کسانی هستند که میخواهند با هدایت آمریکا و پول آلسعود برای مردم ایران آزادی و دموکراسی به ارمغان آورند!
با این تفاسیر باید دست یک یک هموطنانی را که پای صندوق - بهخصوص در برخی کشورهای خارجی که با تهدید جانی همراه بود- حاضر شدند، بوسید و این نکته را همواره به یاد داشت که در این دریای طوفانی و متلاطم، ما همگی در یک کشتی هستیم. حتی آنهایی که به هر دلیلی حاضر به مشارکت نشدند. آنچه روز جمعه رقم خورد - فارغ از نتیجه انتخابات و رقابت سیاسی- با در نظر گرفتن تمام جوانب، یک حماسه بود. اگر عدهای میخواهند آن را نبینند، میتوانند، اما واقعیت تغییر نمیکند. اگر چشمت را ببندی تاریک میشود، اما شب نمیشود!
********************
روزنامه وطن امروز**
برندگان و بازندگان واقعی انتخابات ۱۴۰۰/محمد آخوندی
۲۸ خرداد فرصتی برای نمایش قدرت ملت ایران شد و مردم با ثبت آرای خود در شرایط خاص حاکم بر کشور برگ زرین دیگری را در تاریخ این آب و خاک خلق کردند. ابعاد مختلف حماسه حضور با توجه به شرایط متفاوت موجود در کشور که میتوانست میزان مشارکت را با کاهش روبهرو کند، از چند منظر قابل بررسی است.
۱- پیروز قطعی این انتخابات مردم ایران هستند. در شرایطی که نارضایتی نسبت به مسائل معیشتی و وضعیت اقتصادی ناشی از عملکرد دولت دوازدهم میتوانست منجر به کاهش مشارکت شود، اما مردم با حضور در پای صندوق رای یک بار دیگر تصمیمساز بودن خود در عرصه داخلی و بینالمللی را به نمایش گذاشتند، این در حالی است که مردم در سال ۹۶ با انگیزههای بسیاری در انتخابات شرکت کرده بودند، اما در ۴ سال گذشته تنها شاهد یک عملکرد ضعیف بودند. همین موضوع میتوانست موجب کاهش مشارکت مردم در انتخابات شود.
۲- بازندگان اصلی این انتخابات کسانی بودند که متاسفانه بدون درک شرایط ویژه کشور و مشکلات و تهدیداتی که وجود داشت، مردم را به عدم شرکت در انتخابات دعوت کردند. همینطور بازندگان دیگر این عرصه افرادی بودند که متاسفانه به عنوان نامزد، در تبلیغات و مناظرات خود تمام دستاوردهای کشور و نظام را با خدشه روبه رو کردند و تلاش داشتند با ساختارشکنی رای به دست آورند، اما مردم نشان دادند توجهی به این مسائل ندارند و بهتر از همه میتوانند تصمیم بگیرند.
۳- کرونا و نگرانیهای ناشی از این بیماری به صورت طبیعی میتوانست ریزش قابل توجهی در میزان مشارکت مردم در انتخابات به همراه آورد، کما اینکه برخی از بررسیها نشان داده انتشار این ویروس در جهان باعث کاهش ۲۰ درصدی مشارکت مردم در برخی انتخاباتها شد.
۴- یکی از عوامل دیگری که میتوانست زمینهساز کاهش مشارکت مردم در انتخابات شود، فشارهای فراوانی بود که از خارج و داخل وارد میشد. نیروهای خارجی، منافقان، سلطنتطلبان و افراد ضد ایران و ضد انقلاب اسلامی بسیار تلاش کرد تا تحریم انتخابات به ثمر بنشیند؛ متاسفانه برخی از افراد نادان داخلی کشور نیز همسو با آنان اقدام به تبلیغ تحریم انتخابات کردند. این حجم از تبلیغات به خودی خود میتوانست در میزان مشارکت تاثیر منفی بسیاری بگذارد، اما در نهایت این مردم بودند که تصمیم گرفتند با حضور ۵۰ درصدی آن هم در این شرایط خاص، پاسخ کوبنده به این تبلیغات منفی دهند.
آقای رئیسی با رای ۹/۶۰ درصدی مردم با اقتدار به عنوان رئیسجمهور ایران انتخاب شدند و این نشان داد مردم دوست داشتند رئیسجمهوری با اقتدار داشته باشند تا بتواند در مواجهه با دنیا محکم حرف بزند و همچنین در داخل برنامههای خود را با قدرت دنبال کند. این یک اتفاق بزرگ بود که مردم با مشارکت خود آن را رقم زدند.
نکته قابل توجه برای امروز این است که هماکنون رقابتها تمام شده و همه باید هم و غمشان کمک به رئیسجمهور منتخب برای تشکیل یک دولت قوی باشد تا در سایه آن به سرعت برای مشکلات کشور راهحل پیدا شده و با همکاری مجلس و سایر قوا و نهادها این حجم بالا از مشکلات سامان یابد. متاسفانه این میزان از مشکلات ناشی از عملکرد نامطلوب دولت فعلی است، لذا میبایست راهحلهایی را پیدا کرد و کشور را از این بحران اقتصادی نجات داد.
از سوی دیگر مردم با شرکت در انتخابات شوراها، گام مهمی برای مدیریت شهری برداشتند و در تهران به نظر میرسد با توجه به نتایج اولیه به دست آمده مردم به لیست نیروهای انقلاب اعتماد کردهاند و انشاءالله این اعتماد میتواند مدیریتی جهادی و انقلابی به منظور حل مشکلات عدیده مردم تهران را حاکم کند.
********************
روزنامه خراسان**
پیامهای انتخابات سیزدهم/دکتر سید علی علوی
انتخابات ۲۸ خرداد بالاخره با همه فراز و فرودهایش برگزار شد، انتخاباتی با مشارکت ۴۹ درصدی که آقای رئیسی با ۶۲ درصد در آن به عنوان منتخب مردم مشخص شد.
انتخاباتی که هدف هجمه سنگین داخلی و خارجی بود. انتخاباتی که همه دلسوزان انقلاب اسلامی از اصولگرا و اصلاح طلب، از چپ و راست، از داخلی و خارج نشین و حامی و گلایهمند پای کار آن آمدند، طبیعتا به انتخابات سیزدهم میتوان از زوایای مختلف نگریست، اما در این مکتوب به چند نکته اشاره میشود.
۱. کارآمدی و اقتصاد مسئله اصلی مردم
براساس نظرسنجیها مسئله بیش از ۶۵ درصد مردم اقتصاد است. براساس همین نظرسنجیها شاخص هشدار دهنده بی تفاوتی به بیش از ۴۸ درصد رسیده در واقع براساس پیمایشهای میدانی برای اکثریت جامعه بیش از آن که کدام جریان سیاسی سکاندار قوه مجریه باشد این مهم است که امکان موفقیت و کارآمدی کدام یک از نامزدها بیشتر بود. براین اساس به نظر میرسد همان طور که آقای رئیسی در بیانیه خود آوردهاند مهم است که فارغ از دعواهای سیاسی در دولت آینده برکارآمدی بیشتر با تاکید بر مسائل اقتصادی تمرکز شود.
۲. بلوغ مردم در بی توجهی به وعده یارانه ۴۵۰ هزار تومانی
در عین حال یکی از نکات قابل تامل انتخابات سیزدهم بی توجهی مردم به وعدههای پوپولیستی مالی بود. موضوعی که از انتخابات ۸۸ شروع شد و همیشه به عنوان یک توری برای جلب آرا به آن توجه میشد در انتخابات سیزدهم به رغم شرایط سخت معیشتی و با وجود وعدههای عجیب و غریب مالی تقریبا میتوان گفت مردم به این بلوغ رسیدند که براساس چنین وعدههایی نامزد خود را انتخاب نکنند موضوعی که امیدواریم پایان کارکرد غلط این وعدههای مالی در انتخاباتها باشد.
۳. گشایشهای اجتماعی مسکن اصلاح ساختار و تحول نشود
به نظر میرسد گرچه مشکلات حوزه اقتصاد در ایران ساختاری است، اما چشمانداز احیای برجام طی چند هفته آینده و افزایش قیمت نفت حتی به بالای ۱۰۰ دلار چشماندازی از امکان گشایشهای ارزی و درآمدی نفتی را در پی خواهد داشت. موضوعی که میتواند از یک ظرفیت تبدیل به یک مسکن خطرناک و مانع از جراحی ساختارهای اقتصادی شود موضوعی که به نظر میرسد در دولت سیزدهم باید به رغم فشارهای احتمالی به آن توجه ویژه شود.
۴. توجه به اقشار آسیب پذیر
همان طور که در بندهای قبلی گفته شد شرایط کشور به ویژه در حوزه اقتصادی نیاز به تحول اساسی دارد تحولی که همچون یک جراحی سخت تبعات خاص خود را دارد برای چشمانداز روشن اقتصادی این جراحی اجتناب ناپذیر است تحولهایی همچون حذف ارز رانت زای ۴۲۰۰، اصلاح نظام مالیاتی، حذف یارانههای پنهان و... موضوعاتی که اجتناب ناپذیرند. اما در اجرای آن حتما باید متوجه دو تا سه دهک پایین جامعه بود.
۵. مشکلات کشور راه حلهای یک شبه ندارد
یکی از مسائلی که متاسفانه در ماههای نزدیک به انتخابات و به خصوص ایام تبلیغات جامعه را درگیر میکند ارائه راه حلهای ساده برای مشکلات پیچیده است. در هرحال آن چه بوده گذشته است و به نظر میرسد یکی از اولویتهای دولت سیزدهم پاسخ متناسب و واقع بینانه به مطالبات و گلایههای به حق مردم است پاسخی که از مهمترین شاخصهای آن این است که مشکلات کشور راه حلهای یک شبه ندارد، زیرا گرچه در کوتاه مدت ممکن است ایجاد امیدواری کند، اما در میان مدت محقق نشدن وعده ها، سیکل ناامیدی را در جامعه تشدید میکند.
۶. استفاده از همه ظرفیتهای نخبگانی
همان طور که آقای رئیسی در دو بیانیه زمان ثبت نام و پس از پیروزی به صراحت و تاکید اعلام کردند، ایشان به عنوان فرد مستقل این ظرفیت را میتوانند ایجاد کنند که از همه دلسوزان و متخصصان متعهد و دلسوز برای انقلاب اسلامی برای گذر از این مقطع حساس انقلاب اسلامی بهره ببرند چرا که این نگرانی در انتخابهای ریاست جمهوری برای نامزد منتخب پیش میآید که در حصار طیفی یا سلیقهای خاص اسیر میشود آن چه در باره آن بی تردید میتوان گفت این است که شرایط کشور به گونهای است که برای گذشت از مشکلات به هم افزایی همه دلسوزان نیازمند است. بخشی از آن در آمادگی نخبگان با سلایق مختلف است و بخشی از آن به ارائه رئیسجمهور منتخب و حلقه پیرامونی وی برمی گردد که دو بیانیه آقای رئیسی خوشبختانه نشان از رویکردی هم افزاست.
۷. آنهایی که آمدند و سپهر سیاسی
از منظری دیگر انتخابات سیزدهم محلی شد برای آزمون چهرهها و گروههای سیاسی و نخبگان، از آنهایی که آمدند و دعوت کردند تا آنهایی که گلایه کردند و آمدند دعوت کردند تا آنهایی که سکوت کردند تا آنهایی که به صراحت مخالفت کردند و دعوت به نیامدن کردند. به نظر میرسد این کنشهای سیاسی میتواند نقطه عطفی برای بازتعریفی در بین جریانهای سیاسی دوستان و منتقدان و مخالفان و معاندان با انقلاب اسلامی باشد. نقطه عطفی که میتواند سپهر سیاسی ایران عزیز را به گونهای جدید ترسیم کند.
۸. صداقت و امانتداری
یکی دیگر از جلوههای انتخابات سیزدهم بروز مجدد صداقت و امانتداری نظام بود جلوه این امانتداری را به عنوان مثال در انتخابات یازدهم و پیروزی آقای روحانی با کمتر از ۲۵۰ هزار رای بود در این دوره نیز به نظر میرسد گرچه میزان آرای باطله خبرساز شد که به شکلی میتواند نشان از گلایه مندیها باشد، اما ساختار اجرایی و نظارتی به رغم هزینههای اعلام آرای باطله که در نتایج طبیعتا تاثیری هم نداشت، اما تبعات تحلیلی و رسانههای معاند میتوانست داشته باشد در اعلام این آمار علی رغم تبعاتش شفاف عمل کرد که از خود نمونهای از امانتداری در ساختار انتخاباتی ایران است.
کوتاه سخن این که انتخابات سیزدهم با همه فراز و فرودهایش به پایان رسید. مردم به رغم همه فشارها و گلایهمندی و و مشکلات و برخی اخلالها پای کار انتخابات آمدند حال همچون تمامی این ۴۲ سال گذشته مردم کار خود را به درستی انجام دادند اکنون وظیفه مسئولان است که کار خود و وظیفهای را که مردم برعهده آنان گذاشتهاند به درستی انجام دهند. در هر حال آقای رئیسی منتخب ملت است و رئیسجمهور آحاد ایرانیان چه آنها که به ایشان رای دادهاند چه آنهایی که به ایشان رای ندادند چه آنهایی که در انتخابات به هر دلیلی شرکت نکردند رئیسجمهوری که میخواهد خادم همه جمهور باشد برای ایشان توان و توفیق و بهره مندی از همه ظرفیتها و صبر آرزومندیم.
********************
روزنامه ایران**
ما و فردای انتخابات/علی ربیعی*
انتخابات ۱۴۰۰ با همه فراز و نشیبهایش در یکی از حساسترین برهههای تاریخی به پایان راه خود رسید. امروز ما نیز در کنار همه آنانی که ایران را دوست دارند و به آینده ایران عشق میورزند، پیروزی جمهوریت را در جوار مردم و منتخب ملت جناب آقای رئیسی در راه ساختن ایرانی آبادتر و رو به پیشرفت به فال نیک میگیریم. در یک ارزیابی نمادین میتوان ۲۸ خرداد ۱۴۰۰ را لحظه پایان سلسلهای از امور و مسائل و آغازی بر سلسلهای از امور دیگر نامید که در این یادداشت به چند نکته قابل توجه اشاره خواهم کرد:
۱. در میان امور پایان یافته، خاتمه دادن به اختلاف نظرها و مشاجرههای انتخاباتی میان طرفداران نامزدهای مختلف ضروری است. از جمله مواردی که سالها به عنوان یک معضل در فضای انتخاباتی ایران حاکم بوده و باید نقطه پایانی برای آن اعلام کنیم، تداوم کارزار انتخاباتی تا انتخابات بعدی است، این نوعی آسیب سیاسی بود که در برخی ادوار با آن روبهرو بودهایم. منافع ملی و حل مسائل مردم در گرو آن است که کارزارها را پایان یافته تلقی کنیم و امروز هرکس با هر ایده، تفکر، نقد، نظر و موضعگیری در خدمت منتخب ملت برای مواجهه با مسائل مختلف پیش رو قرار گیرد.
۲. در صدر اموری که با خاتمه روز انتخابات آغاز میشود، همدلی برادرانه برای انتقال آرام و مسئولانه دولت به دولت بعدی است. یکی از آسیبهای ادوار گذشته فقدان تداوم میراث دولتهاست، هر دولتی قطعاً نقاط مثبت و منفی در کارنامه خود دارد. بر همین اساس امروز در جلسه هیأت دولت مقررهای وضع خواهد شد که تمام دستگاهها تجارب ۸ ساله خود را جمعبندی و در اختیار منتخب ملت قرار دهند و موظف به قرار دادن هرگونه اطلاعات و تجارب تا شکلگیری دولت بعد خواهند شد.
با این فرض که هر دولت حلقهای از زنجیره حکمرانی یک نظام سیاسی است، نیازمند یک سامان سیاسی هستیم که دست به دست شدن مشعل رشد و توسعه جامعه را از یک دولت به دولت دیگر تضمین کند و این زنجیره حکمرانی را از گسیخته شدن مصون نگه دارد.
۳. یک اصل شناخته شده و مورد احترام در جوامع مردمسالار اجماع نخبگان درباره یاری رساندن به دولت منتخب برای عبور از شرایط سخت است. هر چند درست در نقطه پایان فرو ریختن دیوار تحریم و شکست آن قرار گرفتهایم، اما آثار تحریم بر جامعه ایران سالها باقی خواهد ماند. برای عبور از این شرایط سخت و غلبه بر مشکلات ساختاری اقتصادی و اجتماعی در کشور و مقابله با مشکلات توأمان تحریم و کرونا نیازمند کمک و در کنار هم قرار گرفتن همه قوا و همه نهادها هستیم. این یک ضرورت اجتنابناپذیر است و قرار گرفتن همه جناحهای سیاسی و نهادهای مسئول و حتی نهادهای رسانهای جهت مقابله با مشکلات لازمه موفقیت دولت در پشتسر گذاشتن شرایط سخت پسا تحریم است. انتظار میرود جریانهای سیاسی که در این انتخابات حامی کاندیدای پیروز نبودند با دوراندیشی آیندهنگرانه در کنار دولت بایستند. از طرف دیگر رئیس جمهور از فردا رئیس همه جمهور ایرانیان با همه سلایق و گرایشهای سیاسی و اجتماعی است.
۴. این انتخابات از جنبه سلبی نیز حائز اهمیت است. نفس برگزاری این انتخابات و مشارکت مردم در حقیقت یک «نه» بزرگ به تحریمگران بود. برخی از مبلغان تحریم انتخابات امتداد طراحان تحریم اقتصادی ایران زیر پرچم «فشار حداکثری» بودند که این بار با نقابی دیگر به میدان آمدند و این بار نیز ناکام ماندند. چنانچه رهبر معظم انقلاب نیز تأکید کردند بزرگترین پیروز این انتخابات ملت ایران بود. همچنین معنا و فلسفه انتخابات و مردمسالاری از برندگان این دور از انتخابات بود. امسال نیز همانند بسیاری از سالهای قبل در کنار تلاطمهای تاریخی که داشتیم جمهوریتمان حفظ شد و دستاورد مشروطه تا به امروز یعنی صندوقهای رأی اعتباری دوباره یافتند.
۵. رعایت اخلاق، تحمل و رواداری مخالف هم در بین هواداران نامزدها و هم میان نامزدها چشمگیر بود. یکی از مصادیق مواجهه اخلاقی با رقابتهای انتخاباتی رفتار آن دسته از نامزدهایی بود که برای مشارکت در این کارزار به میدان آمدند، اما به هر دلیلی این فرصت در اختیارشان قرار نگرفت و با وقار و نجابت کنار کشیدند؛ بنابراین میتوان گفت اخلاق و ادب نیز در این دوره از انتخابات در لیست برندگان قرار گرفت. در روزهای آینده درباره ابعاد مختلف این انتخابات و تحلیل سیاسی و اجتماعی آن بیشتر خواهم نوشت.
*دستیار ارتباطات اجتماعی رئیسجمهوری و سخنگوی دولت
********************
روزنامه شرق**
انتخاب رئیسی و رفتار مدنی/کیومرث اشتریان
جناب آقای رئیسی! اعتماد ۱۸ میلیونی مردم را به شما تبریک میگویم. اقتضای رفتار مدنی همین است و امیدوارم که در ایفای مسئولیت جدید موفق باشید. امیدوارم که کشور در سایه یکپارچگی قوا آرامشی بیابد و اینبار از خطر نزاعهای درونجناحی مصون بماند. شما اینک رئیسجمهور ایران هستید و هرچند که امثال من به شما رأی ندادهایم، وظیفه همه ملت است که شرافتمندانه به شما کمک کند. کمترین کمک، البته این است که تذکرات و هشدارها و نصایح خود را صریح بیان کنیم. ۱۶ سال پیش در چنین روزهایی در همین روزنامه مقالهای با عنوان «انتخاب احمدینژاد و رفتار مدنی» نوشتم و ضمن تبریک، مواردی را به ایشان گوشزد کردم. دو توصیه یا پیشبینی کردم که سوگمندانه هر دو محقق شد و گذشت آن زمانی که آنسان گذشت. به ایشان گفتم که با ریاستجمهوری شما دو خطر در پیشروی ماست؛ یکی اینکه محتملا اجماع جهانی را علیه ما برمیانگیزید و دیگر اینکه احتمال عوامزدگی اجرائی گسترش مییابد. اینک نیز به شما همان دو خطر را گوشزد میکنم. در دوران رقابتهای انتخاباتی همقطاران شما نظرها و پیشنهادهایی مطرح میکردند که از سر سادهلوحی در حد شوخیهای خطرناک بود. خوشبختانه شما از تعهد به برجام بهمثابه یک توافق بینالمللی سخن گفتید که جای امیدواری دارد. مراقب باشید که برخی افراد یا جریانها شما را به ورطههای خطرناک نکشانند. برخی از آنان حتما از سر جهالت و خشکسری در امور شما کارشکنی خواهند کرد. برجام تصمیم همه نظام بوده است و باید بتوانید میوه آن را، که صرفا به دست ترامپ از دسترس دور مانده بود، برای مردم خسته ما بچینید. شاید مهمترین ویژگی آن ۳۰ میلیون نفری که به پای صندوقها نیامدند، خستگی آنان از سیاستهای همه ما بوده باشد. سربسته میگویم این خستگی را بسیار جدی بگیرید.
در سه سال گذشته برخی نهادها به طرزی ناشیانه و البته خطرناک از طریق رسانههای صوتی و تصویری و خبری در فضای مجازی و رسانههای رسمی خط تبلیغاتی را علیه دولت روحانی فعال کرده بودند. هشیار باشید که خواهناخواه بهزودی پیکان تمام آن حملات پس از چند ماه بهسوی شما نشانه میرود؛ هرچند مدتهاست که این نشانهگیری آغاز شده است. پیاده همیشه خسته است و به سواره اعتراض میکند؛ چه آن سوار، تازه از راه رسیده باشد چه از گذشته بر جای باشد.
در برخورد با نظام بینالملل اعتمادبهنفس داشته باشید. اعتمادبهنفس به معنی مخالفت با برجام و افایتیاف نیست. برخی حوزویان صورتبندی سادهای از جهان دارند که آنها را به برخوردهای سلبی با جهان میکشاند. البته دشمنیهای نظام سلطه نیز مزید بر علت است؛ اما گاه، این برخوردهای سلبی اتفاقا نشانه فقدان اعتمادبهنفس است؛ اما در زیر لایهای از اظهار شجاعت پوشیده شده است. شهید بهشتی و امام موسی صدر نمادهایی از برخوردهای با اعتمادبهنفس با جهان هستند. امروز بیش از گذشته نیازمند تعاملاتی از نوع بهشتی و امام موسی صدر با جهان هستیم. شما دیگر رئیسجمهورید و نه رئیس قوه قضائیه یا دادستان. اگر میتوانید سابقه ۴۰ ساله قضائی را به فراموشی بسپارید.
به اقتضای مقام، لباس اجرائی و دیپلماتیک بپوشید و جامه قضاوت را از تن به درآرید. در مناظرات سخنی نیز از حیث اجرائی گفتید که هرچند در بیان نامناسب بود، اما نکته کاملا درستی است. شما گفتید که اقتصاددانان را بهخط میکنم. تعبیر بهتر و دقیقتر این است که شما دانش کارشناسان را مدیریت میکنید. مهمترین تخصص یک رئیسجمهور آن است که هنر مدیریت دانش کارشناسی داشته باشد. این هنری بسیار ظریف و مهم است که در کشورهای پیشرفته صنعتی از طریق مکانیسمهای تمدنی انجام میپذیرد. اگر رئیسجمهور چنین هنری نداشته باشد، تخصص دکترا در پیچیدهترین علوم هم برایش در اداره امور ارزشی نخواهد داشت. مدیریت دانش یک هنر بسیار دقیق با روشهای ویژه است. این کار را ستاد ریاستجمهوری یا مشاوران حرفهای باید بتوانند بهخوبی برای شما انجام دهند. در این میان باید از جوانان جویای نام و سبکسر و «خودعالم» پنداران با مدارک کمفروغ دانشگاهی پرهیز کنید. خطر برای یک رئیسجمهور حوزوی این است که بپندارد مدارک دکترای امثال من معجزه میکند. مطالعات نشان داده است از هر صد نفر که مدرک دکترای معتبر دارند، بیش از ۹۰ نفر فاقد مهارت و اهلیت لازم هستند. این اختصاص به ایران ندارد بلکه امری جهانی است؛ بنابراین مدیریت بهترین دانشها و تلفیق و استنتاج از آن توسط اهل فن بسیار ضروری است. گمان نکنید که نمازشبخوانها و معتمدان از عهده این کار برمیآیند. در پایان، هجوم ناآگاهی و وسوسه قدرت که در زیر لایه ضخیمی از تقدس پنهان شده باشد برای هر دولتی خطرناک است. بپرهیزید و بترسید از جوانان بیتجربهای که اندک درک و شعوری از امور اجرائی کشور بزرگی همچون ایران ندارند. از خدای بزرگ توفیق شما را در خدمت به مردم خواستارم.
اخبار ویژه یکشنبه ۳۰ خردادماه
روزنامه کیهان **
فارینپالیسی: موشکهای مقاومت کابوس کشنده برای اسرائیل است
یک نشریه آمریکایی تصریح کرد: بازدارندگی سامانه پدافندی رژیم صهیونیستی (موسوم به گنبد آهنین) به آخر خط رسیده و قادر به دفاع از این رژیم نیست.
فارینپالیسی ضمن مرور ضربات موشکی شدید و بیسابقهای که مقاومت فلسطین در جنگ اخیر به صهیونیستها وارد کرد، نوشت: تفاوتهای جنگ میان اسرائیل و فلسطین با جنگهای قبلی آتش بیسابقه موشکها و راکتهایی بود که حماس و جهاد اسلامی شلیک کردند؛ و همچنین کارآمدی کاهنده اسرائیل در مقابله با حماس.
حماس و حامیانش در ایران، بر این باورند که این جنگ برای حماس یک پیروزی بود. شماری از موشکها توانست از چتر سامانه گنبدآهنین بگریزد و زیرساختهای راهبردی اسرائیل را هدف قرار دهد. در چندین مورد ظرف چند دقیقه، بیش از ۱۴۰ راکت و موشک شلیک شد و آسمان تلآویو، اشدود و اشکلون را پوشاند.
اسرائیل میگوید که سامانه گنبد آهنین، میتواند تا ۹۰ درصد راکتهای پرتابی را رهگیری کند. اما نمیگوید که چه شماری از موشکهای حماس، رهگیری شدهاند، اما در پانزدهم ماه مه گفت که این سامانه حدود هزار راکت از ۲۳۰۰ راکت شلیک شده را رهگیری کرده است. این آمار را مقایسه کنید با وضعیت ماه مه ۲۰۱۹ که ۶۹۰ راکت از غزه شلیک شد و ۲۴۰ راکت رهگیری شد.
این بار اسرائیل با همان طرح جنگ تاکتیکی پیش رفت که به آن عادت داشت: حملات نقطهزن هوایی با استفاده از مهماتی همچون مهمات هدفگیری ساخت آمریکا. واکنشهای بینالمللی، یک پسرفت راهبردی برای اسرائیل است که بازدارندگی در برابر نیابتیهای ایران را زائل میکند و تصویری عصبانی از اسرائیل ارائه میدهد.
برای بسیاری از ناظران، جنگ اخیر غزه، بهرغم شباهتهای زیادی که به جنگهای پیشین داشت، نشان از آغاز یک دوران تازه دارد. روشن شد که هیچ راهحلی برای کلیت مشکلی که حماس با کنترل غزه و شلیک راکت، متوجه اسرائیل میکند، وجود ندارد.
این یک بنبست برای اسرائیل است. کشورهایی همچون ایران، به تدارک سلاح و دانش فنی برای حماس ادامه میدهند و زرادخانه راکتیاش را گسترش خواهند داد.
حماس بر این باور است که تنشهای بیتالمقدس را به یک موفقیت بزرگ تبدیل کرده و میگوید که صدها مایل تونل زیرزمینیاش، تنها خسارتهای اندکی دیدهاند.
موفقیت یکسال گذشته اسرائیل در دستیابی به صلح با دو کشور حاشیهای خلیج فارس و سودان میتواند دچار پسرفت شود. همزمان رقیب اصلی اسرائیل یعنی ایران میگوید که «رژیم صهیونیستی در حال سقوط است.» ایران حتی با ارسال یک پهپاد به شمال اسرائیل در جریان جنگ اخیر، سامانههای دفاعی اسرائیل را آزمود. کابوس اسرائیل از جنگ در چندین جبهه، در همین نزدیکی است و دشمنان آن هم به این موضوع آگاهند. گنبد آهنین، یک واکنش تاکتیکی به یک تهدید واقعی منطقهای است. اسرائیل انتظار دارد که حزبالله لبنان، در جنگ بعدی روزانه دو هزار موشک شلیک کند.
جنگ اخیر با حماس، نشان داد که گنبد آهنین، یک ابزار جادویی برای پیروزی در جنگ و بازدارندگی نیست.
پنتاگون برای کاهش تنش با ایران از نیروهای خود در منطقه میکاهد
پنتاگون میگوید؛ برای کم کردن تنشها با ایران، نیروهای خود را در خاورمیانه کم میکند.
وزارت دفاع آمریکا، اعلام کرد درصدد کاهش تعداد نیروها و واحدهای پدافند هوایی مستقر در خاورمیانه است.
روزنامه والاستریت ژورنال نوشت؛ دولت جو بایدن به دلیل تمرکز روی روسیه و چین، درصدد کاهش شمار سیستمهای ضدموشکی آمریکا در خاورمیانه است.
به گزارش بیبیسی، پنتاگون، گزارش روزنامه والاستریت ژورنال درباره خارج کردن هشت سامانه دفاع موشکی پاتریوت از خاورمیانه را تأیید کرده است.
همزمان خبرگزاری فرانسه نوشت: این اقدام دولت آمریکا در زمانی صورت میگیرد که این کشور درصدد کاهش تنشها با ایران پس از دورهای از تنشهای شدید در منطقه است.
روزنامه والاستریت ژورنال مینویسد: سامانههای دفاع موشکی پاتریوت از عراق، کویت، اردن و عربستان خارج میشوند. سامانه ضد موشکی تاد هم قرار است از عربستان به مکان دیگری منتقل شود. هر سامانه پاتریوت برای فعالیت و پشتیبانی به صدها نیرو اعم از نظامی و غیر نظامی نیاز دارد که هزینههای گستردهای را به دنبال دارد. جسیکا مک نالتی، سخنگوی پنتاگون گفته است برخی واحدها به کشورهای دیگر منتقل و برخی برای تعمیرات به آمریکا برگردانده میشوند. او اشارهای به مقصد احتمالی نکرد. سخنگوی پنتاگون تأکید کرد این تصمیم «با هماهنگی نزدیک کشورهای میزبان» گرفته شده است.
یادآور میشود طی ماههای اخیر، حملات به نیروها و پایگاههای آمریکا در منطقه به ویژه عراق، شدت یافته و حملات موشکی و پهپادی و کنار جادهای را شامل میشود. طبق مصوبه پارلمان عراق، که پس از ترور جنایتکارانه شهیدان سلیمانی و ابومهدی مهندس اعلام شد، نیروهای اشغالگر آمریکایی باید عراق را ترک کنند.
شاهکار رشد اقتصادی صفر و ۷ برابر کردن نقدینگی تورمزا!
در حالی که رشد اقتصادی کشور در هشت سال دولت روحانی متوقف شد، اما، نقدینگی رشدی سرسامآور در حد افزایش ۳ هزار هزار میلیارد تومان (هفت برابر) داشته است.
به گزارش روزنامه جوان، میانگین رشد اقتصادی سالهای ۹۲ تا ۹۹ در حالی صفر درصد گزارش شده که در همین مدت حجم نقدینگی حداقل با ۳ هزارهزار میلیارد تومان رشد به ۳ هزارو ۵۰۰ هزار میلیارد تومان رسیده است، ریشه خلق نقدینگی بدون پشتوانه در این سالها تأمین کسری بودجه دولت و همچنین پرداخت سود بانکی محقق نشده به سپردههای بانکی عنوان میشود و آثار این رشد حجم نقدینگی نیز افزایش مستمر سطح عمومی قیمت کالا و خدمات در اقتصاد است.
در حالی که حجم نقدینگی مرداد ۹۲ حدود ۵۰۰ هزار میلیارد تومان بود، این متغیر اقتصادی مرداد ماه سال ۹۷ (آغاز سکانداری عبدالناصر همتی در بانک مرکزی) به هزارو ۶۴۶ هزار میلیارد تومان (۲۳۱ هزار میلیارد تومان پول و هزارو ۴۱۵ هزار میلیارد تومان شبهپول) رسید، این متغیر در پایان سال ۹۹ تا عدد ۳ هزارو ۵۰۰ هزار میلیارد تومان پیشروی کرد. گفتنی است سهم پول از حجم نقدینگی ۲۰ درصد و سهم شبهپول ۸۰ درصد است. حسن روحانی در مناظرات ریاستجمهوری دوره یازدهم یکی از منتقدان جدی رشد بدون پشتوانه حجم نقدینگی بود و حتی اثر تورمی خط اعتباری ۴۵ هزار میلیارد تومانی بانک مرکزی برای مسکن مهر بسیار بزرگنمایی شد، زیرا معتقد بودند که نباید برای حمایت از اقشار ضعیف جامعه و اجرای یک طرح ملی، چون مسکن مهر از منابعی استفاده کرد که برای کلیه مردم جامعه اثر تورمی داشته باشد.
با توجه به حساسیت بالای رئیسجمهور روی حجم نقدینگی و تورم انتظار میرفت که سیاستهای اقتصادی اعمال شود که جلوی خلق نقدینگی بدون پشتوانه و تورم گرفته شود، اما نه تنها شاهد کنترل حجم نقدینگی نبودیم، بلکه دولت هر بار که در این حوزه با انتقاد روبهرو شد، اعلام کرد میانگین رشد نقدینگی ۳۰ درصد بوده است (!)
بر اساس آمارهای بانک مرکزی، رشد نقدینگی در شهریورماه سال ۹۹ به ۳۶/۲ درصد رسید که این نرخ در شش سال اخیر بیسابقه بوده است. بررسی آمارها نشان میدهد رشد نقطه به نقطه پول در شهریورماه سال مذکور به ۸۰/۲ درصد رسید که این رقم، یک رشد تاریخی محسوب میشود. این روند باعث شده است که نسبت پول به نقدینگی در آخرین ماه تابستان سال گذشته از ۲۰ درصد عبور کند.
یکی از مسائلی که دولت فعلی برای اقتصاد ایجاد کرد، مقوله تسریع رشد حجم نقدینگی است و از آنجایی که این رشد حجم نقدینگی با رشد تولید همراه نیست، تورمی در اقتصاد پدید میآورد که شبهپول را برای حضور در بازارها تشویق میکند، از اینرو هر چند وقت یکبار در اقتصاد شاهد شکلگیری یک نوسان قابل ملاحظه در یکی از بازارها به دلیل پمپاژ نقدینگی به آن بازار هستیم.
آمریکا نتوانست مانع اتصال ایران به سوریه از طریق عراق شود
یک تحلیلگر باسابقه آمریکایی تاکید کرد: آمریکا نتوانسته جلوی تبدیل شدن عراق به یک پل استراتژیک بین ایران، سوریه و حزبالله را بگیرد.
میدل ایست نیوز به قلم «آنتونی کوردزمن» (مسئول میز استراتژی در مرکز «استراتژیک و مطالعات بینالمللی») نوشت: دلایل متعددی وجود دارد که آمریکا ممکن است در عراق شکست بخورد و آنها موضوعاتی هستند که ایالات متحده تاکنون نتوانسته است در سطح کلی راهبردی حل کند. از سال ۲۰۰۳ به بعد، ایالات متحده تمرکز خود را بر مقابله با تهدید فوری گذاشت، نه اینکه بر ایجاد یک واحد عراقی و توسعه تواناییهای دفاعی بلندمدت.
ایالات متحده به طور مداوم نتوانسته است ارزش استراتژیک مناسب عراق را به آن بدهد. این برنامه نتوانسته جلوی تبدیل شدن عراق به یک پل استراتژیک بین ایران، سوریه و حزبالله را بگیرد، در حالی که میتواند عراق را با کشورهای عضو شورای همکاری، اردن و مصر متصل کند و از فشار و مداخله ترکیه و از نفوذ روسیه و چین بکاهد. ایالات متحده همچنین کاهش واردات نفت آمریکا را با کاهش اهمیت استراتژیک منطقه شورای همکاری خلیج فارس - حتی اگر حدود ۲۰ درصد از نفت جهان را صادر کند- تنظیم کرده است. آمریکا اهمیت استراتژیک عراق برای چین و روسیه و همچنین اهمیت آن در تأمین جریان پایدار انرژی گسترده برای صادرات آسیا به ایالات متحده را دستکم گرفت.
ایالات متحده نتوانست اهمیت نظامی مهم استراتژیک عراق و نقش دقیق بالقوه آن را در ایجاد ثبات و امنیت در منطقه خاورمیانه و آفریقای شمالی درک کند. همچنین نتوانست درک کند که حکومت نافرجام و فاسد عراق، تنشهای قومی و فرقهای داخلی و فروپاشی فزاینده اقتصادی، دشمنان واقعی بودند.
حمله سال ۲۰۰۳ به عراق هیچ برنامه روشنی برای آینده پس از صدام نداشت. ایالات متحده نتوانست درک کند که شکست دادن دور اول افراطگرایان تا سال ۲۰۱۰، سپس بازگشت و از بین بردن خلافت داعش هرگز به نتایج پایدار نخواهد رسید مگر اینکه به علل افراطگرایی خشونتآمیز بپردازد. تلاشهای ایالات متحده برای تغییر شکل عراق به شکل اصلی از تقریباً سالهای ۲۰۰۳ تا ۲۰۰۹ موفقیت واقعی یا تأثیر پایدار کمی به دست آورد. از این بدتر، این تلاشهای آمریکاییها برای رسیدگی به مشکلات غیرنظامیان در عراق از حدود سال ۲۰۱۰ به بعد با برنامههای کمک بسیار محدود و کمتمرکز جایگزین شده است. به نظر میرسد آمریکا هرگز درک نکرده که ثبات اقتصادی و توسعه در عراق نیمه دوم مهمترین تلاشهای امنیتی معنیدار است. اصلاحات و کمکهای اقتصادی به همان اندازه اصلاحات و کمک به نیروهای امنیتی مهم هستند. این ابزار همچنین یک ابزار بالقوه مهم در اتحاد سنیها و شیعیان و همچنین اعراب و کردها، مهار نیروهای مؤثر در ایجاد فساد، ایجاد مشاغل جدید، جلب حمایت مردمی از دولت و محدود کردن اعتراضات مردمی و تضعیف تلاشهای ایران برای کنترل بخشهای اصلی اقتصاد عراق و سایر اقدامات است. ایالات متحده باید درک کند که نمیتواند یک عراق تقسیمشده بین ایران، سوریه، ترکیه و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس را به یک شریک راهبردی واضح تبدیل کند. بهترین راه برای متحد کردن عراق، به دست آوردن حمایت گسترده عراقیها از تلاشهای آمریکا و محدود کردن موفقیت ایران تا حد ممکن است.
ایالات متحده باید درک کند که با سه گروه دشمن روبهرو است، نه فقط با یک گروه. ایالات متحده باید درسی را که باید از زمان مداخله خود در فیلیپین از سال ۱۸۹۹ تا ۱۹۱۳ آموخته باشد، بیاموزد، همان درسی که مطمئناً باید از جنگ ویتنام میگرفت. تمرکز بر استراتژی کلان و نتایج بلندمدت برای جلوگیری از جنگهای طولانی که پایان مثبتی ندارند بسیار مهم است. شکست دشمن فوری تنها بخشی از یک کارزار است که یک پایان استراتژیک موفقیتآمیز و مهم دارد؛ و ایالات متحده نیاز دارد تا همه این درگیریها را بر اساس اینکه با سه گروه دشمن روبهرو است و نه فقط یک گروه، حل کند: دشمن اول تهدید آشکار مخالفان مستقیم است و دشمن دوم ضعفها، اختلافات و فساد در دولت و نیروهای نظامی کشور است که ایالات متحده سعی در کمک به آنها دارد و دشمن سوم عدم آگاهی آمریکا از کشور و عدم رسیدگی به پیچیدگی وظایف مورد نیاز و منحنی دانش در حال توسعه روشهای موثر برای کمک به یک کشور خاص در سطح امنیتی و غیرنظامی است.
آقای کارگردان! اصلاحطلبان به شومن بازیشان باختند
کارگردان فیلم تبلیغاتی آقای روحانی در سال ۹۲، درباره نتیجه انتخابات نوشت: «اصلاحطلبان به شیشههایِ دودیِ خودروهایشان، و به خانههایِ شمالِ شهریشان که نمایی برای دیدنِ باقیِ مردم نداشت، باختند.
حسین دهباشی میافزاید: اصلاحطلبان خبر از کهنه و ضدتبلیغ شدنِ حصر کروبی و خنده ظریف و قد خمیده نبوی و تکرار خاتمی و دعوت کرباسچی نداشتند. اصلاحطلبان، همّتی را هم بدبخت کردند. با حمایتشان از او، همه نفرتی که مردم از جهانگیری و لاریجانی و روحانی داشتند، بر سرش هوار کردند. اصلاحطلبان، موسوی را هم ضایع کردند. نشان دادند میرحسین مطلوب برایشان، میرحسین محصور و مظلوم و لال است. اصلاحطلبان به آرای باطله هم باختند. بد هم باختند!».
دهباشی چند سال قبلا اعتراف کرده بود: متنهای سخنرانی روحانی را در سال ۹۲ من نوشتم. ۲۷- ۲۸ جمله طراحی شده بود که قرار بود او بگوید. مثلاً «هم چرخ سانتریفیوژها باید بچرخد، هم چرخ زندگی مردم». در گفت وگوی شبکه دو بنا این بود که هرچه مجری میگوید، رها کنیم و به تلویزیون حمله کنیم. روزبهروز با سیطره رسانه ها، آدمهایی انتخاب میشوند که به شومن و بازیگر نزدیکترند تا سیاستمدار.
از روحانی خواستم در فیلم بگوید: «من سالهاست وقتی بین منزل و اداره تردّد میکنم و مردم را میبینم و چهرهها را مطالعه میکنم، میبینم چقدر گرفته و عبوس است و خنده در چهرهها نیست».
در همین حال سایت عصر ایران از سایتهای اصلاحطلب، در یادداشتی نوشت: اصلاحطلبان باید شکست خود را بپذیرند. درست است که اگر در جریان «صلاحیت» ها، دست اصلاحطلبان بازتر بود، حتی ممکن بود نتیجه دیگری رقم بخورد، ولی میزان نفوذ یک جریان سیاسی وقتی معلوم میشود که مردم با اعتماد به آن، به گزینه معرفی شدهاش (اعم از معرفی تصریحی یا تلویحی) رأی دهد و الا شرطبندی روی اسب برنده که افتخاری ندارد.
اصلاحطلبان باید علل شکست خود را نیز بررسی کنند. منحصر کردن علت تامه ناکامیها به مسائلی مانند ردصلاحیتها (که در جای خود مهم است)، خودفریبی است. آنها باید بپذیرند که محبوبیت و مقبولیت گذشته را ندارند و اکثر مردم، جریان اصلاحات را نه روندی برای اصلاح امور، که تلاشی برای کسب قدرت میدانند. اصلاحطلبان بهتر است سالهای دور از قدرت را فرصت شمارند و به عیبیابی و بازسازی خود بپردازند و الا بیهیچ تعارفی انتخابات ۱۴۰۰ را باید مجلس ختم اصلاحات نیز دانست.
********************
روزنامه وطن امروز**
با وجود گلایهمندیها و ناکارآمدیها مردم افتخار آفریدند
محمدباقر قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی در صفحه شخصی خود حماسه ملی مردم در مشارکت پرشور انتخاباتی را به رهبر انقلاب تبریک گفت و بیان داشت: با وجود دلخوریها و گلایهمندیها از ناکارآمدیها، مردم باز هم با مشارکت حداکثری در انتخابات افتخار آفریدند. وی افزود: برپایی جشن ملی انتخابات و حماسه ملی حضور را محضر رهبر فرزانه انقلاب اسلامی و ملت نجیب، سرافراز و خداجوی ایران اسلامی تبریک میگویم.
***
پیام تقدیر سردار باقری از حضور پرشور مردم در انتخابات
سردار محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح طی پیامی از حضور مقتدرانه و خیرهکننده ملت عظیمالشأن ایران پای صندوقهای رای در انتخابات ۲۸ خردادماه قدردانی کرد. در بخشی از این بیانیه آمده است: «بر شما ملت غیور درود میفرستیم و با تبریک و تحسین پیروزی و مشارکت سرنوشتساز شما در این حماسه عظیم و ماندگار تاریخی؛ اطمینان داریم عمل صالح دیروز و بامداد امروزتان، فصل نوینی در روند حرکت تکاملی و آرمانی انقلاب و پیشرفت کشور به سمت قلههای رفیع جدید گشود و پشتوانه قدرتمندی در اختیار منتخب ملت و دولت آینده قرار داد، تا در عرصه حل مشکلات و تنگناهای موجود در صحنه زندگی مردم و پیشبرد اهداف و سیاستهای کلان نظام و صیانت و تضمین منافع ملی در آوردگاههای حساس بینالمللی و دفاع از حرم جمهوری اسلامی ایران، مجاهدانه و قاطعانه اقدام نمایند».
***
قدردانی حجتالاسلام رئیسی از مردم ایران
دولتی پرکار، انقلابی و ضدفساد تشکیل میدهم
حجتالاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیسجمهور منتخب دیروز با صدور بیانیهای اعلام کرد: آنچنان که در این انتخابات مستقل وارد شدم، به پشتوانه آرای بالا و اعتماد کمنظیر شما، انشاءالله دولتی پرکار، انقلابی و ضدفساد را تشکیل میدهم، و به سوی بسط عدالت، به عنوان مأموریت محوری انقلاب اسلامی حرکت خواهم کرد و تمام ظرفیتهای دولت را برای ایجاد نهضت بزرگ خدمت به ایرانیان عزیز به کار خواهم بست.
متن کامل بیانیه به این شرح است:
بسمالله الرحمن الرحیم
اللهم صل علی علیبنموسیالرضا بعدد ما احاط به علمک
حمد و ثنای الهی که قلوب ملت را برای مشارکتی پرشور و تاریخی هدایت کرد و رضایت امام، شهیدان و همه عاشقان و دلباختگان انقلاب اسلامی را پدید آورد. دیروز [جمعه]بار دیگر، دنیا شاهد حماسهای عظیم از ملت به پا خاستهای بود که با ایمان و معرفت و همدلی، صفحهای نو از تاریخ معاصر را به روی خود گشود. اینجانب مراتب شکر و خاکساری خود را به درگاه باعظمت الهی ابراز میدارم و به ارواح پاک و مطهر شهدای پرفضیلت انقلاب اسلامی، خصوصا حاجقاسم عزیز که یاد و نامش در این روزها، فضای کشور عزیزمان را عطرافشان کرده بود، درود و سلام میفرستم.
مردم عزیز ایران! انتخابات دیروز [جمعه]مظهر خداباوری، مردمباوری و خودباوری ملی و جشن بزرگ سیاسی شما در گام دوم و آغاز قرن نو بود که در ایام میلاد امام رئوف علیهالسلام متجلی شد. امروز روز مهربانی و بردباری و روز اتحاد، رفاقت و همدلی است. منتخب این انتخابات بر اساس قاعده مردمسالاری دینی، منتخب همه ملت و خادم همه جمهور است. چه آنانی که بنده را برگزیدند و چه عزیزانی که به نامزدهای محترم دیگر رأی دادند و چه آنانی که به هر دلیلی پای صندوقهای رأی حاضر نشدند.
اینجانب؛ خلق این رویداد مبارک را به محضر امام عصر (عج) و رهبر عزیز و فرزانه انقلاب اسلامی که با تدابیر داهیانه خود، دلهای مردم را برای حضور در این صحنه هدایت کردند، تبریک و تهنیت عرض مینمایم و دست یکایک مردم را به خاطر خلق این حماسه بزرگ به گرمی میفشارم و پیروز این جلوهگری و درخشش جهانی را ملت بزرگ ایران میدانم که همچنان آرمانهای متعالی انقلاب اسلامی، از عدالتطلبی و استقلالخواهی تا آزادیجویی و عزتمندی را در تارک خواستههای بهحق خود با رأیشان فریاد میزنند. از مراجع عظام تقلید، جامعه مدرسین حوزه علمیه، جامعه روحانیت، علمای شیعه و سنی، اساتید دانشگاه، نخبگان علمی، فرهنگی و سیاسی، رئیس و نمایندگان پرتلاش مردم در مجلس، تشکلهای مردمی و جهادی، شخصیتها، احزاب و گروههای سیاسی، جوانان غیور و دانشجویان و طلاب، کارگران و کشاورزان، اصناف و بازاریان، فرهنگیان و هنرمندان، ورزشکاران، زنان و دختران، اقوام و قومیتهای مختلف ایرانی، برادران اهلسنت، اقلیتهای دینی، هموطنان خارج از کشور، رأیاولیهای عزیز و همه ایرانیان غیور در شهرها و روستاها، صمیمانه تشکر میکنم.
ملت ایران!
دیروز شما به عهد خود با صداقت وفا کردید و امروز نوبت این بنده خدا و خادم شماست که به عهدی که با شما بستهام وفادار بمانم و لحظهای در خدمت به شما، کوتاهی نکنم. بدون تردید در این مسیر نیازمند همراهی، دلسوزی و دعای خیر همیشگی شما هستم.
مردم عزیز ایران!
آنچنان که در این انتخابات مستقل وارد شدم، به پشتوانه آرای بالا و اعتماد کمنظیر شما، انشاءالله دولتی پرکار، انقلابی و ضدفساد را تشکیل میدهم، و به سوی بسط عدالت، به عنوان مأموریت محوری انقلاب اسلامی حرکت خواهم کرد و تمام ظرفیتهای دولت را برای ایجاد نهضت بزرگ خدمت به ایرانیان عزیز به کار خواهم بست. لازم میدانم از همه نامزدهای محترم، چه آنانی که به هر دلیلی تا انتهای رقابت باقی نماندند و چه کاندیداهایی که تا روز آخر با حضورشان گرمیبخش انتخابات بودند قدردانی نمایم و انشاءالله از دیدگاههای ارزشمندشان برای تدبیر امور استفاده خواهم کرد.
در پایان از زحمات ارزشمند همه دستاندرکاران نظارتی، اجرایی، نیروهای انتظامی، رسانه ملی و فعالان شبکههای اجتماعی و اصحاب رسانه و خبرنگاران، که به رغم شیطنتهای دشمنان مردم، به مشارکت پرشور در انتخابات کمک کردند تقدیر مینمایم و از تلاشهای شبانهروزی ستادهای مردمی و حامیان عزیز که داوطلبانه وارد میدان شدند و به این خادم کوچک مردم کمک کردند تشکر میکنم.
********************
روزنامه خراسان**
تحمیل واردات ۵ تا ۷ میلیون تن گندم به دولت بعدی
فارس - ضعف مدیریتی و کاهش بارندگی سبب کاهش تولید ۳۵ درصدی گندم شده است که پیشبینی میشود ۵ تا ۷ میلیون تن گندم برای تامین نیاز کشور وارد شود.
گزارشها تاکنون از خرید تضمینی گندم حکایت از کاهش ۲۱ درصدی خرید دولتی دارد که کارشناسان پیش بینی میکنند، تولید این محصول استراتژیک امسال ۳۵ درصد نسبت به سال گذشته کاهش یابد با این اوصاف امسال برای تامین نیاز داخل حداقل باید ۵ میلیون تن گندم وارد شود.
هزینه رسیدن به وام مسکن ۳۰ میلیون تومان شد
مهر - قیمت هر برگه از اوراق تسهیلات مسکن با رسیدن به قیمت ۶۳ هزار تومان، رکورد قیمتی این ابزار نوین بازار سرمایه را در یک ماه اخیر شکست. در بیشتر نمادهای معاملاتی زیرمجموعه اوراق تسهیلات مسکن، میانگین قیمت معاملات دیروز شنبه ۲۹ خرداد در بازه ۶۱ تا ۶۴ هزار تومان به ثبت رسید. به گفته برخی کارشناسان بازار مسکن، افزایش قیمت اوراق تسهیلات در روزهای اخیر هم میتواند به احتمال رونق بازار مسکن پس از انتخابات ریاست جمهوری مرتبط باشد و هم میتواند در پی افزایش نسبی تعداد معاملات مسکن در روزهای اخیر که قیمتها کمی نزولی شده بود، رخ داده باشد؛ از آن جایی که با کاهش قیمتها، معمولاً تقاضا برای خرید مسکن و همچنین دریافت وام خرید افزایش مییابد، بنابراین قیمت اوراق تسهیلات نیز روند رو به رشدی در پیش میگیرد.
فروش ارز دیجیتال چینی در عابربانکها آغاز شد
فارس - بانک صنعت و تجارت چین این امکان را فراهم کرده است تا کاربران بتوانند از عابر بانکهای این بانک یوآن دیجیتال بخرند. بانک مرکزی چین قصد دارد تا المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن شرایط برای استفاده سراسری از یوآن دیجیتال در این کشور را فراهم کند. چین نخستین کشوری است که ارز دیجیتال ملی را راهاندازی کرده است.
صادرات شیرینی و شکلات با کمتر از یک سوم ظرفیت!
ایسنا - جمشید مغازهای دبیر انجمن صنفی صنایع بیسکویت، شیرینی و شکلات ایران از کاهش تقاضا و افزایش "سرسام آور" قیمت مواد اولیه خبر داد و گفت: در صورت رفع مشکلات، امکان صادرات ۱.۵ میلیارد دلاری شیرینی و شکلات به کشورهای همسایه وجود دارد، اما سال گذشته این رقم ۴۷۵ میلیون دلار بود.
********************
روزنامه ایران**
احضار سفیر انگلیس به وزارت خارجه
خبر اول اینکه، سعید خطیبزاده، سخنگوی وزارت امور خارجه از احضار «راب مک ایر»، سفیر انگلستان در تهران به این وزارتخانه و اعتراض به بروز مشکلاتی برای رأی دهندگان ایران در کشور متبوعش خبر داد. سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: بهدنبال اخلال در برگزاری انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری اسلامی ایران در برخی شهرهای این کشور از جمله لندن و بیرمینگهام که با توهین به رأی دهندگان و عوامل اجرایی و ضرب و شتم یکی از رأی دهندگان از سوی عناصر تروریست ضد انقلاب و مخالف دموکراسی همراه بود، «راب مک ایر» به وزارت امور خارجه احضار و مراتب اعتراض شدید ایران به این تحرکات آشوبگرانه و تروریستی به وی اعلام شد. خطیبزاده افزود: به سفیر انگلستان گفته شد که دولت و پلیس این کشور در عمل به وظایف خود مبنی بر تأمین امنیت حوزههای رأیگیری و رأی دهندگان ناموفق عمل کردهاند. سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: در این ملاقات نسبت به عملکرد شیطنتآمیز و نفاق افکنانه رسانههای فارسی زبان مستقر در بریتانیا از جمله بیبیسی فارسی و ایران اینترنشنال که با برنامهها و نوع خبر سازیهای خود سعی در تقویت تحریم انتخابات، تشویق مردم به اعتراضات خیابانی و اخلال در روند انتخابات داشتند، نیز شدیداً انتقاد و تأکید شد این اقدامات خلاف دموکراسی و مشوق تحرکات آشوبگرانه، در حافظه مردم ایران ثبت خواهد شد.
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در گفتوگویی با اشاره به برخوردهای صورت گرفته با برخی از رأی دهندگان در تعدادی از کشورهای اروپایی و امریکا خبر داد که ایران اعتراضات جدی و رسمی خود را به مقامات محلی و وزارت امور خارجه این کشورها اعلام کرده است. سیدمهدی حسینی متین، کاردار جمهوری اسلامی ایران در لندن جمعه شب با انتشار فیلمی از حمله به خانم ایرانی شرکت کننده در سیزدهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در صندوق اخذ رأی مستقر در شهر بیرمینگهام انگلیس خبر داده بود و گفته بود که مدعیان دروغین دموکراسی با سوابق تروریستی و وابستگی به اجانب، در شهر برمینگهام خانم محترمی را که فقط برای رأی دادن، ابتداییترین حق هر فرد برای مشارکت در تعیین سرنوشت آمده بود، وحشیانه مجروح کردند. سفارت در حال پیگیری موضوع از مجاری رسمی است. سفیر انگلستان در جریان این احضار گفت، مراتب را به لندن گزارش خواهد کرد.
به گفته حسینی متین ۳ نفر در این ارتباط بازداشت شدند.
دستگیری منتشرکنندگان اخبار کذب انتخاباتی
خبر دیگر اینکه، معاون اجتماعی پلیس فتای ناجا گفت: عاملان انتشار تصاویر ادوار گذشته، تقطیع شده و اخبار کذب با هدف ایجاد ابهام در صندوقهای رأی انتخابات و تخریب چهره کاندیداها شناسایی و دستگیر شدند. به گزارش ایسنا، سرهنگ رامین پاشایی ضمن تشریح این خبر گفت: بر اساس رصدهای صورت گرفته در فضای مجازی و دریافت شکوائیههای قضایی از سوی چند نفر از کاندیداهای میان دورهای مجلس و انتخابات شوراهای شهر و روستا مبنی بر انتشار مطالب خلاف واقع، شایعه علیه آنان و خانوادههایشان و انتشار تصاویر شخصی و کاملاً خصوصی و تقطیع تصاویر موضوع جهت پیگیری در دستور کار کارشناسان پلیس فتا قرار گرفت.
با توجه به سرنخهای به دست آمده مبنی بر اقدام سازمان یافته و کاملاً هماهنگ جهت تخریب چهره برخی از کاندیداها و ایجاد شک و شبهه در برگزاری صحیح انتخابات در حوزههای انتخاباتی چند استان و شهرستان بر اساس ادلههای دیجیتال کشف شده تعداد سه نفر که با اقدامات مجرمانه مترصد دستیابی به اهداف شوم خود بودند، مورد شناسایی قرار گرفتند و طی یک عملیات پلیسی با اخذ حکم قضایی دستگیر شدند. وی با اشاره به اقرار متهمان به جرم خود در تحقیقات صورت گرفته مبنی بر تشویش اذهان عمومی و تخریب وجهه کاندیداها در استانهای مربوطه و زیر سؤال بردن صحت برگزاری رأیگیری با استفاده از تصاویر تقطیع شده و قدیمی و انتشار شایعات و اخبار جعلی، از تحویل دستگیرشدگان به مراجع قضایی جهت سیر مراحل قانونی پروندههایشان خبر داد.
تکذیب شهادت یک مرزبان در شهر مرزی سراوان
دست آخر اینکه، قرارگاه قدس جنوب شرق سپاه خبر شهادت مرزبان سراوانی را تکذیب کرد. به گزارش جماران، در پی انتشار عکس و خبر شهادت یک مرزبان شهرستان سراوان در فضای مجازی، روابط عمومی قرارگاه قدس جنوب شرق کشور این موضوع را تکذیب کرد.
روزنامه شرق
کشتهشدن ۲۵۹ عضو طالبان
وزارت دفاع ملی افغانستان اعلام کرده است که در پی درگیریهای مسلحانه در ۲۴ ساعت گذشته ۲۵۹ عضو طالبان کشته و ۱۶۱ نفر دیگر مجروح شدند. فواد امان، سخنگوی وزارت دفاع ملی، میگوید جنگ در شبانهروز گذشته در دستکم ۱۳ ولایت افغانستان جریان داشته است.
گفتگوهای نظامی بین آمریکا و قطر
غانم بن شاهین الغانم، رئیس ستاد کل ارتش قطر و کنت مکنزی، فرمانده ستاد فرماندهی مرکزی آمریکا در خاورمیانه درباره تقویت روابط دوجانبه بین آمریکا و قطر گفتگو کردند.
هشدار درباره افزایش آمار گرسنگی در سوریه
سازمان ملل متحد و یک سازمان خیریه هشدار دادند که وضعیت خشکسالی در سوریه موجب شدتگرفتن بحران گرسنگی در این کشور میشود. مایل رابسون، نماینده سازمان غذا و کشاورزی سازمان ملل (فائو) گفت که برآوردهای این سازمان نشان میدهد که به علت خشکسالی تولید گندم در سوریه به نسبت سال گذشته بسیار کم باشد.
مادورو منتظر مذاکره با بایدن
نیکولاس مادورو، رئیسجمهوری ونزوئلا در مصاحبه با بلومبرگ گفت به حصول توافق با آمریکا که بتواند موجب ورود سرمایهگذاری خارجی به کشورش بهویژه در صنعت نفت آن شود، امید دارد. بااینحال او گفت: فعلا هیچ سیگنال مثبتی دریافت نشده است، هیچچیز.
پاسخ منفی عمرانخان به سیا
عمرانخان، نخستوزیر پاکستان در مصاحبهای که قرار است امروز روی آنتن برود، گفت که آژانس اطلاعات مرکزی آمریکا موسوم به سیآیای قطعا اجازه ندارد از داخل خاک پاکستان و پس از تکمیل خروجش از افغانستان عملیاتی داشته باشد.