وی ادامه داد: واکسنهای موجود کووید ۱۹ نشانههای کمتری از اثر را در برابر ویروس کرونا ویروس دلتا نشان میدهند. با این حال، هنوز هم بررسیها نشان میدهد که واکسنها در جلوگیری از بیماری شدید و مرگ موثر است.
سویه «دلتا پلاس» که به اختصار دلتا گفته میشود، به دلیل جهش در نوع دلتا یا «B.۱.۶۱۷.۲» شکل گرفته و اولین بار در هند شناسایی شد. این سویه یکی از محرکهای اصلی بروز موج دوم بیماری محسوب میشود.
دانشمند ارشد سازمان بهداشت جهانی ادامه داد: نوع دلتا در حال تبدیل شدن به یک نوع غالب در سطح جهان است، زیرا قدرت انتقال آن به میزان قابل توجهی افزایش یافته است. این سویه اولین بار در هند حدود اکتبر سال ۲۰۲۰ شناسایی شد.
سازمان جهانی بهداشت با هدف جلوگیری از انگ زدن به کشورهایی که انواع جهش یافته ویروس کرونا در آنجا شناسایی شده، تصمیم گرفت تا بجای اسامی پیشین از حروف الفبای یونانی برای نامگذاری ویروسها استفاده کند.
براین اساس نام ویروس B.۱.۱.۷ که برای نخستین بار در انگلیس شناسایی شد، "آلفا" و ویروس B.۱.۳۵۱ که برای اولین بار در آفریقای جنوبی دیده شد "بتا" خوانده می شود. P.۱ هم "گاما" و B.۱.۶۱۷.۲ هند هم "دلتا" نامگذاری می شود. دیگر سویه های شناسایی شده به همین ترتیب و براساس حروف الفبای یونانی نامگذاری می شود.
سویه دلتا کرونا در حال پیشروی است
بعضی اوقات چند هفته برای خنثی سازی همه موفقیت ها در مبارزه با کرونا کافی است: انگلیس پس از ماه ها واکسیناسیون و محدودیت، شاهد بازگشت Sars-CoV-۲ است. شمار مبتلایان در این کشور اخیرا طی ۱۴ روز دو برابر شده و مانند گذشته، این بار نیز یک سویه جهش یافته ویروس کرونا مقصر شناخته می شود.
این یک زیرمجموعه از سویه B ۱.۱۶۷ است که به اختصار B ۱.۱۶۷.۲ یا دلتا نامیده می شود. دلتا احتمالا حتی از سویه B.۱.۱.۷ نیز مسری تر است. روز جمعه، مقامات بهداشتی انگلیس گفتند، خطر آلوده شدن افراد به سویه دلتا در خانه خود ۶۰ درصد بیشتر از سویه آلفا است. همچنین به علت یک جهش بسیار خاص، توسط سیستم ایمنی بدن انسان کمتر شناخته می شود.
دانشمندان موسسه Francis Crick در لندن و سایر موسسات تحقیقاتی بررسی کرده اند که آیا محافظت ایجاد شده توسط واکسیناسیون برای خنثی کردن انواع مختلف ویروس کرونا کافی است یا خیر. طبق نتایج یک مطالعه، پس از فقط یک دوز واکسن، آنتی بادی ها قدرت مقابله کمتری با سویه دلتا در مقایسه با سایر انواع Sars-CoV-۲ دارند. بدین ترتیب کسانی که واکسینه شده اند باید مراقب باشند تا از ابتلا و انتقال ویروس جلوگیری کنند.
تاکنون مشخص نیست که آیا میزان مرگ و میر پس از افزایش شمار مبتلایان جدید در انگلیس افزایش می یابد یا خیر. تعداد بستری شدگان اخیرا کمی افزایش یافته، اما تعداد مرگ های ناشی از کرونا تقریبا بدون تغییر است.
در آلمان نیز این تحولات از نزدیک دنبال می شود. آنگلا مرکل پنجشنبه گفت: آنچه ما را نگران می کند نوع به اصطلاح دلتا است که در انگلیس شدیدا در حال گسترش است.
در حقیقت، دلتا از مدت ها قبل وارد آلمان شده است: اما در حالی که نوع جدید حدود ۹۰ درصد از موارد ابتلا را در انگلیس تشکیل می دهد، به گزارش موسسه رابرت کخ، در آلمان فقط ۳ درصد موارد است.
همزمان با افزایش آمار مبتلایان به کووید در بریتانیا، دولت ایتالیا، قرنطینه ۵ روزه و نتیجه آزمایش منفی برای تمامی افرادی که از بریتانیا به این کشور وارد میشوند، را الزامی کرد.
همچنین آمار مبتلایان به کووید، در مسکو، پایتخت روسیه، نیز افزایش یافته است. طی ۲۴ ساعت گذشته، بیش از ۹ هزار و ۱۲۰ نفر در این شهر، بر اساس آمار رسمی دولتی، مورد شناسایی قرار گرفتند. این آمار نسبت به یک روز پیش از آن، جمعه ۲۸ خرداد، افزایش یافته است. آمار رسمی مبتلایان به کووید، روز جمعه، ۹۰۵۶ نفر اعلام شده بود.
این بالاترین آمار (بر اساس آمار رسمی دولتی) از زمان آغاز شیوع ویروس کرونا درمسکو است. همین آمار، طی دو هفته گذشته، از افزایش سه برابری تعداد مبتلایان در پایتخت روسیه خبر میدهد. به گفته شهردار مسکو، بیشتر این افراد به سویه دلتا مبتلا شدهاند.
مسکو، روز جمعه گذشته، همزمان با افزایش آمار مبتلایان به کووید، از افزایش تمهیدات سختگیرانه به ویژه برای برگزاری مراسم عمومی خبر داد.
بر اساس آمار رسمی در روسیه، طی یک شبانه روز ۱۷ هزار و ۲۶۲ نفر به ویروس کرونا مبتلا شدند. این بالاترین آمار، طبق آمار رسمی، از روز اول فوریه، تاکنون است.
علائم ابتلا به سویه دلتای ویروس کرونا
محققان میگویند شواهد نشان میدهد که علائم ابتلا به سویه دلتای ویروس کرونا با علائم شناختهشده قبلی متفاوت است و بیشتر شبیه سرماخوردگی است.
سردرد، گلودرد و آبریزش بینی علایم غالبی است که در ارتباط با موارد جدید ابتلا به کرونا در بریتانیا گزارش شده است. به گفته مقامهای این کشور در حال حاضر حدود ۹۰ درصد از موارد کرونا مربوط به سویه دلتا است.
پروفسور تیم اسپکتر، که سرپرستی یک گروه مطالعاتی درباره علایم کووید-۱۹ را بر عهده دارد میگوید ابتلا به سویه دلتا در جوانان "بیشتر شبیه یک سرماخوردگی شدید" است.
به گفته دکتر اسپکتر اگرچه ممکن است جوانهای مبتلا دچار بیماری شدید نشوند، اما همچنان ناقل هستند و میتوانند بقیه را با خطر مواجه کنند. او توصیه کرده که هرکس فکر میکند به کرونا مبتلا شده باید آزمایش بدهد.
سویه دلتا در بعضی کشورها مانند ایران به سویه غالب تبدیل شده یا در حال شیوع است.
روز یکشنبه یک عضو کمیته علمی ستاد مقابله با کرونا در ایران شیوع سویه دلتا در سه استان بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را "نگرانکننده" خواند.
علائمی که کار را سخت میکند
سرفه، تب و از دست دادن حس بویایی و چشایی به عنوان علائم اصلی ابتلا کرونا شناخته میشوند.اما پروفسور اسپکتر میگوید این علائم بر اساس دادههای جدید از هزاران مبتلایی که وضعیت خود را خود را گزارش کردهاند، اکنون شیوع کمتری دارد.
به گفته محققان شواهد نشان میدهد که این تغییر الگو به افزایش موارد ابتلا به سویه دلتا مربوط میشود که ابتدا در هند شناسایی شد.
به گفته آقای اسپکتر مبتلایان "ممکن است فکر کنند دچار نوعی سرماخوردگی فصلی شدهاند و همچنان به مهمانی بروند و ویروس خود را به شش نفر دیگر بدهند. از نظر ما این موضوع مشکل را حادتر میکند."
او به کسانی که احساس میکنند سرما خوردهاند یا حال خوشی ندارند توصیه کرده که در خانه بمانند و آزمایش بدهند.
منبع:
1.انتخاب/ علائم ابتلا به سویه دلتای ویروس کرونا
2. انتخاب/ سازمان جهانی بهداشت: واکسنهای کرونا در حال از دستدادن اثربخشی در برابر سویه دلتاپلاس هستند
3. ایرنا/ شیوع بیسابقه ویروس کرونای "دلتا" در انگلیس
4. اقتصاد ما/ سویه دلتا کرونا در حال پیشروی است| نگرانی انگلیس و آلمان