ویرایش عکس بهمن ماه 98
با صدور ابلاغیر خانه هیات نظارت بر خبرگزاری های غیر دولتی وزارت ارشاد، فعالیت خبری خبرگزاری فارس تا روز پنجشنبه متوقف شد که در همین خصوص خبرگزاری فارس توضیحاتی را برای تنویر افکار عمومی و مخاطبان خود ارائه کرد.
به گزارش خبرگزاری فارس، ساعت 29: 22 شب گذشته خبرگزاری جمهوری اسلامی (ایرنا) خبری را به نقل از یک منبع آگاه در وزارت ارشاد ، مبنی بر توقیف خبرگزاری فارس به دلیل «انتشار اخبار دروغین و تشویش اذهان عمومی» بر روی خروجی خود قرار داد.
ساعت 20 دقیقه بامداد نیز شخصی که خود را مسوول دبیرخانه هیات نظارت بر خبرگزاریهای غیردولتی معرفی کرد، در تماس با مدیرعامل فارس، ضمن درخواست حذف خبر «احتمال جابهجایی رئیس بانک مرکزی» از سایت خبرگزاری ، اعلام کرد که خبرگزاری فارس با نظر مسوولان وزارت فرهنگ و ارشاد به مدت 3 روز توقیف شده است.
از آنجا که ابلاغ توقیف یک خبرگزاری معتبر از طریق تلفن در نیمه شب و بدون ارائه مستندات قانونی (رای هیات نظارت یا حکم قضایی) برای مسوولان خبرگزاری سندیت و حجیت حقوقی نداشت، لذا خبرگزاری به وظیفه اطلاعرسانی خود ادامه داد.
با این وجود ، در ساعت 45: 11 دقیقه امروز، از سوی دبیرخانه هیات نظارت بر خبرگزاریهای غیردولتی، نامهای خطاب به مدیرعامل خبرگزاری فارس ارسال گردید که متن آن به شرح ذیل است:
« مدیرعامل محترم خبرگزاری فارس
با سلام ، پیرو ابلاغیه شفاهی ساعت 24 مورخ 12/3/87 بدینوسیله رای هیات نظارت بر خبرگزاریهای غیردولتی به شرح ذیل جهت اجرا ابلاغ میگردد: هیئت نظارت بر خبرگزاریهای غیردولتی به استناد قسمت دوم بند (5) و قسمت اول بند (6) ماده (3) آئیننامه تاسیس و نحوه فعالیت خبرگزاریهای غیردولتی مصوب هیئت وزیران و براساس تبصره (یک) ماده (5) این آئیننامه و پیرو تذکر مکتوب شماره م/ 124/ 1031 مورخ 8/3/87 ،فعالیت خبرگزاری فارس را به مدت 3 روز متوقف مینماید.»
* توضیحات خبرگزاری فارس
خبرگزاری فارس در عین حال که بر اساس دلایل متعدد ، مبنای حقوقی این ابلاغیه را قابل خدشه می داند ، اما به دلیل احترام به نهادهای رسمی کشور و جلوگیری از سوء استفاده بدخواهان ، فعالیت خبری خود را به مدت 3 روز متوقف می کند. با این وجود جهت تنویر افکار عمومی و مخاطبان محترم خبرگزاری ، برخی نکات را متذکر می شود:
1- خبرگزاری فارس در طول فعالیت 6 ساله خود به عنوان یکی از رسانه های معتبر و فراگیر کشور در چارچوب ارزش های اسلامی و انقلابی ، پایبندی به قانون ، اخلاق حرفه ای و در جهت تحقق آرمان های متعالی نظام عمل نموده و برخوردهایی از این قبیل ، خبرنگاران و کارکنان متعهد آن را از رسالت خود دور نخواهد کرد. به حول و قوه الهی بعد از این 3 روز ، خبرگزاری فارس فعالیت حرفه ای پیشروانه خود را با نشاط و طراوت بیش از پیش ، ادامه خواهد داد.
2- خبرگزاری فارس معتقد است توقیف سه روزه یک رسانه معتبر و تاثیرگذار در داخل کشور و سطح منطقه، آن هم در شرایط حساس کنونی و در آستانه سالگرد ارتحال حضرت امام(ره) ، اقدامی شتابزده و احساسی و مغایر با سیاست های دولت محترم است. به نظر می رسد چنین اقدامی ، با سعه صدر اعضای ارشد دولت ، خصوصا" ریاست محترم جمهور که همواره بر ضرورت تعامل مثبت و مواجهه مهرورزانه با اصحاب رسانه تاکید دارند ، مغایرت دارد. بویژه اینکه خبرگزاری فارس با تاسی به تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر حمایت از دولت انقلابی و مومن ، در انتشار اخبار و گزارش های خود تلاش وافری برای پوشش مثبت فعالیت های دولت نهم داشته است به گونه ای که این مشی خبرگزاری فارس با برخورد منفی و هجمه های عناصر و رسانه های مخالف یا منتقد دولت مواجه شده و طعن های گزنده آنها را در این خصوص تحمل کرده است.البته این برخورد شتابزده ، به هیچ وجه تغییری در سیاست خبرگزاری مبنی بر حمایت از رویکردهای ارزشی دولت ایجاد نخواهد کرد.
3- حقیقت امر این است که به رغم گذشت ساعت های متوالی ، هنوز برای خبرنگاران فارس دلیل اصلی توقیف خبرگزاری مشخص نشده است. خبرگزاری وابسته به وزارت ارشاد (ایرنا) که اولین منتشر کننده خبر توقیف فارس بود ، به نقل از منبع آگاه اما ناشناس خود اعلام کرد که فارس به دلیل انتشار «اخبار دروغین و تشویش اذهان عمومی» توقیف شده است اما هیچ اشاره ای به اخبار مذکور نکرد.
فردی نیز که در ساعت 20 دقیقه بامداد با عنوان مسئول دبیرخانه هیت نظارت بر خبرگزاری های غیردولتی با مدیر عامل فارس شفاها" صحبت کرد ، دلیل توقیف 3 روزه را انتشار خبر «جابجایی رئیس کل بانک مرکزی» اعلام نمود.
اما در ابلاغیه مکتوب دبیرخانه هیات نظارت ، دلیل توقیف 3 روزه ، قسمت دوم بند 5 و قسمت اول بند 6 ماده 3 آئین نامه تاسیس و نحوه فعالیت خبرگزاری های دولتی و بر اساس تبصره یک ماده 5 این آئین نامه عنوان شده است. در این ابلاغیه به هیچ عنوان به خبر یا گزارشی که مصداق مواد و بندهای یاد شده باشد ، اشاره نکرده است. گفتنی است بند 5 ماده 3 آیین نامه مذکور ، خبرگزاری ها را از «توهین و افترا به اشخاص حقیقی و حقوقی» و بند 6 نیز آنها را از «ایجاد اختلاف میان اقشار جامعه بویه از طریق طرح مسائل و اختلافات مذهبی ، نژادی و قومی» منع کرده است. تبصره یک ماده 5 آیین نامه نیز هیات نظارت را در صورتی مجاز به 3 روز توقیف خبرگزاری ها دانسته که موازین اخلاقی یا مذهبی را رعایت نکنند.
قطعا" خبرنگاران خبرگزاری فارس حق دارند که بدانند کدام خبر یا گزارش این خبرگزاری مصداق توهین و افترا به اشخاص ، اختلاف افکنی قومی و نژادی و یا عدم رعایت موازین اخلاقی و دینی بوده است.
4- بر اساس پیگیری های متوالی خبرنگاران و مسئولان خبرگزاری فارس ، تنها بهانه توقیف 3 روزه این خبرگزاری ، درج خبر احتمال جابجایی رئیس کل بانک مرکزی است که در این رابطه باید به نکات ذیل توجه شود:
الف) خبرگزاری فارس ساعت 20:40 دقیقه روز گذشته اقدام به درج خبر احتمال تغییر رئیس کل بانک مرکزی نمود و در ساعت 22:29 دقیقه یعنی پس از یک ساعت و 49 دقیقه ، خبرگزاری ایرنا خبر از توقیف خبرگزاری فارس داد. سئوال از مسئولان محترم وزارت ارشاد این است که طی این مدت زمان کوتاه ، چگونه همه یا اکثر اعضای هیات نظارت بر خبرگزاری های غیردولتی به جلسه دعوت شده و تصمیم به توقیف خبرگزاری گرفته و تصمیم نهایی آنان در خبرگزاری وابسته به وزارت ارشاد درج شده است؟! جلسه هیات نظارت بر خبرگزاریهای غیردولتی در چه زمان و چه مکانی برگزار و اعضای حاضر در این جلسه چه کسانی بوده و ترکیب آرا چگونه بوده است؟
ب)ریاست محترم جمهور جناب آقای دکتر احمدی نژاد از ابتدای فعالیت کابینه ، میثاق یک ساله با وزرای خود داشته و از اولین سال بعد از تشکیل دولت نهم، کنار رفتن برخی از وزرا از جایگاه خدمتگزاری ، یک امر مرسوم بوده است. رئیس جمهور محترم محترم از این تغییرات به عنوان نوآوری یاد کرده و بسیاری نیز این مشی تصمیم گیری را در جهت اصلاح و ارتقای سطح کیفی کابینه موثر می دانند. قطعا" چنین تغییراتی در سطح دولت برای مخاطبان رسانه ها جذاب است و قاعدتا"خبرگزاری فارس که در امور خبری در زمره پیشتازان بوده و هست ، نمی تواند مخاطبان خود را در خصوص این تغییرات بی خبر بگذارد.. کمااینکه در چند ماه اخیر خبرگزاری فارس ، اخبار جابهجایی آقایان فرهاد رهبر، محمود فرشیدی، داود دانش جعفری، علیرضا رحیمی، مصطفی پورمحمدی و ... را در حوزه دولت به عنوان اولین خبرگزاری منتشر کرد و همه این تغییرات به تحقق پیوست و اخبار فارس در این خصوص ، مورد تایید قرار گرفت.
در هفته های اخیر نیز موضوع احتمال جابجایی رئیس کل بانک مرکزی در محافل مختلف رسانه ای مطرح بوده و بسیاری از رسانه ها گمانه زنی های خود را در این رابطه مطرح کرده اند. خبرگزاری فارس نیز از برخی منابع خبری خود ، موضوع جابجایی رئیس کل بانک مرکزی را دریافت کرد اما این خبر را به عنوان یک احتمال و گمانه منتشر نمود . اکنون جای سئوال است که درج خبر این تغییر احتمالی چه هزینه سنگینی را بر کشور تحمیل کرده که اینگونه با یک خبرگزاری پرمخاطب ، چنین برخورد شتابزده و احساسی صورت می گیرد؟ آیا هزینه این خبر که بلافاصله با یک تکذیبه قابل رفع بود (کمااینکه تکذیبیه آن نیز بعد از چند ساعت در سایت خبرگزاری منتشر شد) قابل مقایسه با هزینه اظهار نظر سخنگوی محترم دولت هست که تغییر وزرای کشور و اقتصاد را دروغ 13 خواندند اما چند روز بعد آن خبر کنار رفتن آن دو وزیر محترم رسما" اعلام شد؟
5- خبرگزاری فارس طی روزهای اخیر تمام توان انسانی خود را برای پوشش اخبار مراسم ارتحال حضرت امام (ره) بسیج کرده بود و بسیاری از خبرنگاران مشتاق خبرگزاری آماده بودند تا اخبار این مراسم باشکوه را بر روی خروجی های فارسی ، انگلیسی خبرگزاری قرار دهند اما متاسفانه با ابلاغیه وزارت محترم ارشاد ، عملا" توفیق خبررسانی به موقع در خصوص این مراسم از خبرگزاری سلب شد. با این وجود ، به فضل الهی بعد از این 3 روز ناگزیر ، خبرگزاری فارس و خبرنگاران پرتلاش آن پر نشاط تر از گذشته در خدمت مخاطبان عزیز و ارجمند که بزرگترین مایه دلگرمی کارکنان این خبرگزاری هستند ، خواهند بود و به وظیفه خطیر خود عمل خواهند کرد.