احسان و نیکوکاری

سه‌شنبه، 13 اسفند 1392
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما

احسان و نیکی از ویژگی­‌هاى خداوند متعال است، او به طور مداوم بر مخلوقات فضل و احسان مى‏‌کند و رحمت و نعمت خویش را به سوى آنان سرازیر مى‏‌سازد و همه کارهاى زیبا را نخست خود انجام مى‌‏دهد و هرگز کار نازیبا از او سر نمى‏‌زند1.

در کنار خواسته‏‌هاى حیوانى، تمایلات عالى انسانى نیز وجود دارد که از آن به فضایل تعبیر مى‏‌کنند. این فضایل هر چه بیش‏تر در انسان شکوفا شود، ارزش و عظمت بیش‏ترى به او خواهد داد. چنین تمایلاتى بر محور توجّه به خود و تأمین نیازها و منافع فردى نمى‏‌چرخد، بلکه تمایل به حفظ و بقاى زندگى جمعى و توجّه به غیر و دیگر گرایى آن‏ها به خوبی مشهود است. وفاى به عهد، عدالت و انصاف، نیکى و احسان، نیکوکاری، عفو و گذشت، ایثار و فداکارى، مهربانى و دگر دوستی، دل‏سوزى و غم‏گسارى نمونه‏‌هایى از این فضایلند. مهربانی و دگر دوستی به دیگران نه‏ تنها یکى از معیارهاى بزرگوارى و ارزش آدمى است، بلکه خود سرچشمه بسیارى از فضایل دیگر است، زیرا با تضعیف خواسته‏‌هاى فردى و حیوانى، زمینه را براى گرایش آدمى به ارزش‏هاى والاى انسانى فراهم مى‏‌سازد. چه این که اغلب ارزش‏‌هاى همچون نیکوکارى، احسان، دل‏سوزى و ایثار ریشه در عطوفت و مهربانى دارند. در همه این موارد، انسان بر خلاف اقتضاى خودخواهى‏‌اش، قدم از دایره تنگ «خود» بیرون نهاده و گامى به سوى غیر برمى‏‌دارد و با مقدم داشتن او بر خود و در دل گرفتن مهر و علاقه او از فردیّت خویش خارج مى‏‌شود2.

بنابراین، مؤمنان حقیقى با نیکوکارى و عمل صالح در همین دنیا به حیات طیّب دست یافته و آن را در برزخ و قیامت هم خواهند داشت و چنین افرادى از جمله شهیدان با مرگ مادى و ظاهرى نابود نمى‌‏شوند، بلکه همچنان از آن حیات طیب برخوردار و از نعمت­‌هاى خدا بهره‏مند هستند3.

سید احمد سجادی

پی‌نوشت‌ها:

1) اخلاق اطلاعاتی، علی اصغر الهامی نیا و همکاران، ج 1، ص 187

2) آداب معاشرت، مقدس نیا- محمدی، ج 1، ص 162

3) معارف قرآن، جمعی از نویسندگان، ج 1، ص 52



ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.