مسجد گوهرشاد مشهد و موقوفات آن
مقدمه
وي به سال 780 ه ق ديده به جهان گشود و در نهم رمضان سال 861 ه ق در سن هشتاد و يک سالگي (4)بر اثر وسوسهي جمعي به فرمان ميرزا سلطان ابوسعيد بن سلطان محمد بن ميرانشاه بن امير تيمور - برادرزادهي شاهرخ - در هرات به قتل رسيد (5) پيکر او در مدرسهي گوهرشاد هرات که خود آن را ساخته بود، در کنار مزار شوهرش به خاک سپرده شد. پسرش، ميرزا بايسنقر نيز در اين مدرسه، در جوار قبر مادر و پدرش مدفون است (6).
پدر گوهرشاد آغا، امير غياثالدين ترخان - يکي از امراي عهد تيموري - بود (7) که در جنگهاي بسيار شرکت داشته و چنگيزخان او را «ترخان» کرده بود. ترخان يا آغاجي يا آغجي، عنوان منصبي در دستگاه امراي ماوراءالنهر و خراسان بود، که صاحب اين منصب، واسطهي ميان سلطان و رعيت بود. و به خاطر حشمت و نفوذي که داشت، بدون واسطه و بدون التزام به رعايت نوبت و رخصت نزد سلطان بار مييافت (8) مادر گوهرشاد آغا، بانو خانزاده بيگم است که در ماه رجب سال 814 ه ق در مشهد مقدس وفات کرده و در جوار مرقد مطهر حضرت رضا - عليهالسلام - دفن شد (9).
همسر گوهرشاد آغا، اميرزاده شاهرخ بن امير تيمور گورکاني است. وي در روز پنجشنبه چهاردهم ربيعالثاني
سال 779 ه ق متولد شد و در سال 850 ه ق در شهر ري درگذشت. جنازهاش به هرات حمل و در مدرسهي گوهرشاد آغا دفن شد. دوران سلطنت شاهرخ چهل و سه سال بود (10).
گوهرشاد آغا دو پسر داشت. يکي ميرزا ابراهيم يا ابراهيم سلطان که در ماه شوال سال 796 ه ق متولد شد و در ماه شوال سال 837 ه ق درگذشت. ديگري بايسنقر ميرزا که در سال 802 ه ق متولد شد و در سال 837 ه ق درگذشت (11). اين دو برادر به حسن خط و ساير کمالات ممتاز بودند.
بايسنقر ميرزا، خوشطبع و هنرمند و هنرپرور بود و در خط ثلث، سرآمد خطاطان محسوب ميشد. در کتابخانهاش پيوسته چهل نفر از خوشنويسان و تذهيبکاران و نگارگران مشغول کتابت، تذهيب و تصوير بودند.
کتيبهي پيشتاق مسجد گوهرشاد مشهد به خط ثلث از همين بايسنقر ميرزا پسر او است که در بيست سالگي آن را نوشته و از قدرت و قوت قلم، معجزهاي به يادگار گذاشته است (12).
همچنين کتابت بزرگترين قرآن موجود که طول هر صفحهي آن دو ذرع و نيم و عرض آن يک ذرع و دو گره است و به خط محقق، از جمله آثا ارزندهي او است. برخي از صفحات آن در کتابخانهي آستان قدس (13) و بيشتر کتابخانهها و موزههاي تهران موجود است.
ترتيب شاهنامه و الحاق مقدمهي معروف بايسنقري بر آن توسط همين اميرزاده در سال 829 ه ق صورت پذيرفته است (14).
بايسنقر ميرزا دوستدارترين و باني زيباترين مکتب کتابسازي در ايران بوده و در هيچ دوراني به اندازهي زمان او نسخههاي نفيس و زيبا نوشته و تصوير نشده است، به طوري که کمتر کتابخانهاي در جهان هست که از کتابهاي کتابخانهي بايسنقر نسخهاي در آن يافت نشود (15).
پسر ديگر گوهرشاد آغا، نواب ميرزا سلطان ابراهيم به غايت مستعد و هنرمند و فاضل بود و نيکو مينوشت و از مولانا پير محمد شيرازي تعليم گرفت (16).
هماکنون قرآني به خط نسخ بسيار عالي از ميرزا سلطان ابراهيم در موزهي کتابخانهي آستان قدس رضوي به شمارهي / 114 موجود است که آن را در سال 827 ه ق نوشته است و در همين سال وقف بر روضهي منورهي حضرت رضا - عليهالسلام - کرده است (17).
همچنين کتيبهي سنگي به خط او بر سردر مدخل صحن مير علاءالدين در شيراز موجود است (18).
کتيبههاي مدارسي مثل دارالصفاء و دارالايتام که در شيراز در آن ايام احداث نموده، و در عمارت بقعهي ظهيري نيز به خط خود ميرزاست. هم او غزل «به جهان خرم از آنم که جهان خرم از اوست» را در صفهي مقبرهي سعدي شيرازي نوشته است (19).
مصحفي نيز به قطع دو ذرع در طول و يک ذرع و نيم در عرض نوشته است (نظير آنچه برادرش بايسنقر نوشته است) و وقف بر مزار بابا عمادالدين لطفالله نموده است.
ميرزا سلطان ابراهيم همچون برادرش ارباب فضل را دوست ميداشت و با ايشان محشور بود، از جمله حافظ ابروي هروي مؤلف، زبدةالتواريخ را به اسم بايسنقر ميرزا نگاشت. بعد از رحلت بايسنقر ميرزا به شيراز رفت و در خدمت ميرزا سلطان ابراهيم بود. همچنين شرفالدين علي يزدي نيز در شيراز در خدمت سلطان ابراهيم بود و تاريخ ظفرنامه را به اعانت و رعايت او و همراهي جمعي از فضلا نوشت (20).
آثار گوهرشاد آغا
1. مسجد جامع گوهرشاد بيگم در هرات که در غايت نزاهت و تکلف و نهايت عظمت و لطافت است و هر جمعه در آن مقام لازمالاحترام جمعيت تمام دست ميدهد و به رفعت و وسعت مزين و محلي است.
2. مدرسه و خانقاه مهد عليا گوهرشاد آغا در هرات که «به حليهي تکلف و به انواع زيب و زينت محلي و آراسته و به وفور فسحت و کثرت متانت از اکثر بقاع اين بلدهي جنت صفات ممتاز و مستثني است و در اين اوقات چهار نفر از علماي پسنديده صفات در آن بقعه فايضالبرکات به درس و افاده قيام و اقدام مينمايند و از موقوفاتش به حظي وافر محظوظ و بهرهور ميگردند (23) «.
کار ساخت اين مدرسهي کمنظير سال 820 ه ق شروع شده و در سال 841 يا 836 ه ق بناي آن به اتمام رسيده است و در کنار آن کتابخانه و بيمارستان و مهمانسرا نيز احداث کرده است. اين مجموعهي فرهنگي توسط گروهي از معماران برجسته به رياست استاد قوامالدين شيرازي معمار (درگذشتهي 846) ساخته شده است و جعفر جلال هروي خطوط کتيبههاي آن را نوشته و استاد ميرک هروي کتيبهها را تذهيب و و تزيين نموده است (24).
3. مسجد جامع گوهرشاد در مشهد مقدس رضوي (ع) که يکي از مهمترين ابنيهي دوران شاهرخ است و در جنوب حرم مطهر حضرت رضا (ع) واقع شده است.
گوهرشاد آغا در سال 812 ه ق ساخت اين مسجد را شروع کرده و به موجب تاريخي که در کتيبهي ايوان مقصوره و به خط پسرش بايسنقر ميرزا نوشته شده، اين بناي باشکوه در سال 821 ه ق به انجام رسيده است. لکن گويا چند سال پس از اين نيز کار ساختمان ادامه داشت (25) اين مسجد در زميني به مساحت 8,798 متر مربع که 6,048 متر مربع آن زيربنا و 2,750 متر مربع ديگر، مساحت صحن مسجد است، ساخته شده و چهار ايوان و دو گلدسته و يک گنبد دارد، ايوان طرف قبلهي مسجد معروف به ايوان مقصوره است که بزرگترين ايوان اين مسجد است با ارتفاع 25 ذرع با مقرنس کاري و کاشي معرق براق تزيين شده، اطراف محراب کتيبهاي از کاشي معرق به خط ثلث دارد. ارتفاع گنبد 41 ذرع و ارتفاع هر يک از گلدستهها نيز 41 ذرع است. بر پيشاني ايوان مقصوره، کتيبهاي به خط ثلث جلي از بايسنقر پسر گوهرشاد آغاست که از شاهکاريهاي هنر خطاطي به شمار ميرود. ديگر کتيبهها به خط محمدرضا امامي است. اغلب کاشيکاريها و تزيينات اين مسجد در سالهاي 1053 و 1087 و 1111 ه ق و پس از آن صورت پذيرفته است (26).
ساختمان مسجد گوهرشاد نيز زير نظر استاد قوامالدين
شيرازي ساخته شده است.
موقوفات بانو گوهرشاد آغا
گوهرشاد آغا پس از اتمام بناي مسجد در تاريخ نيمهي رجب سال 829 ه ق رقباتي را وقف اين مسجد کرد. وي توليت اين موقوفات را با اولاد خود و در صورت انقراض اولاد واقفه با اولاد علي حميدي علوي مشهدي رضوي، و در صورت انقراض اولاد ذکور و اناث علوي، توليت با يکي از صلحاي سادات عظام مشهد قرار داده شده است.
مصارف موقوفات
2. يک عشر ديگر جهت کارمندان و ضابطان و عمال و معمار بقاع ؛
3. مابقي درآمد صرف عمران و آبادي مسجد گوهرشاد گرديد.
4.مازاد درآمد بر ارباب اين وظايف:
1. وظيفهي امام جماعت نمازهاي پنجگانه ساليانه 1,100 کپکي (27) و 20 خروار گندم ؛
2. وظيفهي خطيب، سالانه مبلغ 100 کپکي نقد و مقدار 10 خروار گندم ؛
3. وظيفهي مصدر(28) و وظيفهي معرف (29) خوشخوان که روز جمعه و دوشنبهي هر هفته يک جزو يا بيشتر قرآن بخوانند براي واقفه [...] نقد کپکي و پنجاه خروار غله بالمناصفه ؛
4. وظيفهي حفاظ خوشخوان که در روز جمعه و دوشنبهي هر هفته يک جزو يا بيشتر قرآن بخواند، ساليانه مبلغ 2,100 کپکي و 50 خروار غله بالمناصفه ؛
5. وظيفهي مؤذنان، ساليانه نقد 1,600 کپکي و 62 خروار غله بالمناصفه ؛
6. وظيفهي فراشان ساليانه نقد 1,600 کپکي و بيست خروار گندم و جو.
در صورتي که از درآمد رقبات موقوفه چيزي اضافه آمد با صلاحديد متولي، به زوار حضرت رضا - عليهالسلام - از صلحا و اعراب مکه و مدينه و مسافران بدهند.
ساير موقوفات مسجد گوهرشاد
تشيع املاکي را وقف کردهاند:
1. در جماديالثاني 1111 ه ق که 34 تن از اهالي بوژمهران نيشابور حدود 200 رقبه از زمين و باغ مثمر و مشجر و توتستان و دالستان مثمره و غير مثمره و مجريالمياه و غيره را وقف اين مسجد کرده و توليت آن را با متولي جامع گوهرشاد قرار دادهاند تا عوايد حاصله از اين موقوفات صرف فرش و روشنايي مسجد جامع گوهرشاد بشود.
2. در رجب سال 1116 ه ق، حاج محمدرضا تاجر اردستاني، ساکن مشهد مقدس، هشت شبانهروز آب از قنوات عليا و سفلاي قريهي اسحاقآباد نيشابور را وقف مسجد گوهرشاد کرده است تا عوايد آن صرف روشنايي و فرش و تعميرات اين مسجد شود و توليت اين موقوفه با ناظر مسجد گوهرشاد در هر عصر است. اين وقفنامه سي و هفت مهر و تأييديه دارد که توسط متوليان يا علماي برجستهي مشهد نوشته شده است.
3. در صفر سال 1140 ه ق خواجه محمداکبر ولد حاج محمدشفيع اسحاقآبادي و ورثهي حاجي مير معينالدين و محمدجان ولد محمدصالح و کربلايي محمدعلي ولد حاج محمدحسن اسحاقآبادي کلا يازده طاق و يک دانگ از قنات اسحاقآباد عليا و سفلي و خان بازق را وقف کردند تا عوايد آن صرف روشنايي و بورياي مسجد حاج محمدصادق در قريهي اسحاقآباد شود و باقي آن به مصرف روشنايي و بوريا و ساير مصارف مسجد جامع مشهد برسد.
4. در ذيقعدهي سال 1166 ه ق محمدابراهيم بيک مختاري بيات ربع مزرعهي دشديش از بلوک اسحاقآباد نيشابور و نصف مزرعهي عبدلآباد از بلوک اسحاقآباد نيشابور و شش هفتم از نصف مزرعهي دولتآباد کلان بلوک درب قاضي و يک طاق و نيم از مدار دوازده سهم آب قريهي فوشجان بلوک مازول با اراضي و صحاري را بر مسجد جامع گوهرشاد مشهد وقف ميکند. عوايد آن صرف تعمير و روشنايي و وظيفهي فراشان و بوريا و تطهير و تنظيف و ائمهي جمعه و جماعت اين مسجد بشود. يک عشر از درآمد حاصله از آن ناظر املاک مزبور است که ارشد ائمهي مسجد گوهرشاد است و به صيغهي حقالتوليهي آن يک عشر را اخذ و تصرف نمايد و اگر مازادي بر مخارج ياد شده داشت، صرف صلحاي مستحقين شود به اين صورت از کل عوايد يک عشر حق ناظر و يک عشر از مابقي خرج مصالح مسجد شهر نيشابور و بقيه خرج مسجد گوهرشاد شود.
5. در ربيعالثاني سال 1169 ه ق سيد ميرزا و مير محمدرضا و مير محمد ابول نه قطعه باغات دالستان و محوطههاي مزروعي در قريهي ازغد بلوک اردمه از بلوکات مشهد را وقف مسجد گوهرشاد کرده تا به مصرف تعميرات و روشنايي و مرمت و وظيفهي حفاظ و طلاب علوم ديني شود. توليت اين موقوفه با ناظر مسجد گوهرشاد است.
6. در محرم سال 1240 ه ق خالقوردي و شيرعلي شوريابي، همگي مجريالمياه و مزرعهي ميناآباد (ميرکاکا) از بلوک تاغنکوه بخش فديشهي نيشابور را بر مسجد گوهرشاد وقف کردند تا عوايد آن صرف حصير و چراغ مسجد جامع و تعمير ساير مصارف ضروري شود. توليت اين موقوفه با حاکم شرع است.
7. در تاريخ 1294 و 1300 ه ق عبدالکريم ناظر مستشارالملک، سه چهارم از مزرعهي گوندوک و نصف قنات و نيمي از مزرعهي سياسک و دو باب دکان در بازار مشهد را بر مسجد گوهرشاد وقف کرد تا به مصرف روضهخواني در مسجد گوهرشاد و نهار خدمهي اين مسجد برسد، توليت اين وقف با ميرزا محمد پسر واقف و اولاد او است.
8. در رمضان سال 1315 ه ق حاج سيد عبدالله متولي مسجد جامع گوهرشاد يک ربع از يک باب دکان واقع در حاشيهي خيابان عليا، نزديک کوچهي چهارباغ را وقف ميکند تا از عوايد و درآمد آن، تلاوت قرآن نمايند و توليت آن، با
اولاد واقف و پس از انقراض با متولي شرعي مسجد گوهرشاد است.
9. در رمضان سال 1315 ه ق همان حاج سيد عبدالله متولي مسجد جامع گوهرشاد حسبالوصايهي عمهاش همسر قوامالتوليه يک باب منزل واقع در کوچهي زير نقارهخانه را وقف روضهخواني کرده و توليت با اولاد واقف و پس از انقراض با متولي مسجد گوهرشاد است.
10. در رمضان سال 1315 ه ق حاجيه آغا شاهزاده خانم همسر حاج سيد عبدالله متولي مسجد گوهرشاد و دختر سهامالملک از جانب حاجيه بيبي شمسالحاجيه همسر عطاءالله خان تيموري يک باب دکان واقع در حاشيهي خيابان عليا نزديک کوچهي چهارباغ و تلگرافخانه و نيز سهچهارم از يک باب دکان متصل به دکان ياد شده را وقف ميکند تا عوايد آن را صرف زيارت نجف، کربلا و مشهد و تلاوت قرآن شود. توليت اين وقف با شوهر واقف است که متولي مسجد گوهرشاد بود.
11. در محرم سال 1322 ه ق خسرو ميرزا ملقب به برهانالملک دو باب دکان در کوچهي سياهآب پايين خيابان را وقف ميکند تا از عوايد آن در مسجد گوهرشاد روضهخواني شود. توليت اين وقف با حاج سيد عبدالله متولي مسجد گوهرشاد و متوليان جامع گوهرشاد در هر زمان است.
12. در جماديالاولي سال 1323 ه ق بانو امي خانم دختر آقا بهاءالدين ابردهي نصف از يک باغ ميمي و مشجر واقع در ابرده را وقف کرده است تا منافع آن صرف کليهي مخارج مسجد گوهرشاد شود. توليت اين وقف با متولي مسجد مزبور در هر زمان قرار داده شده است.
13. در محرم سال 1336 ه ق ميرزا صدرالدين نجدالسلطنه مزرعهي شهر کهنهي جلگهرخ از توابع تربت حيدريهي خراسان را وقف ميکند تا منافع آن صرف مقبرهي واقف و روضهخواني در مسجد گوهرشاد و خريد پوستين براي زوار امام رضا - عليهالسلام - و فقرا و کتابخانهي مسجد گوهرشاد و خريد کتاب براي طلاب بشود و توليت آن را با متولي مسجد گوهرشاد قرار داده است.
14. در تاريخ 1373 ه ق برابر با 1332 ه ش حاج سيد سعيد طباطبائي نائيني يک باب منزل در مشهد و يک قطعه باغ در ابرده سفلي و دو سهم مزرعهي هاشمآباد تبادکان و پنج هزار جلد کتاب خطي و چاپي را وقف ميکند تا از درآمد حاصله تلاوت قرآن و روضهخواني در مسجد گوهرشاد و زيارت حضرت رضا - عليهالسلام - و خريد کتاب و صحافي و مرمت شود و توليت آن را با متولي جامع گوهرشاد قرار داده است.
پی نوشت:
1- ماثرالملوک، خواندمير، تهران، رسا 1372 ش، ص 167.
2- مطلعالشمس، محمدحسن خان صنيعالدوله، افست تهران، پيشگام، 1362 ش، ج 2، ص 139.
3- منتخبالتواريخ.
4- زبدةالتواريخ، حافظ ابرو، تصحيح سيد کمال حاج سيد جوادي، تهران، نشر ني، 1372، ج 2، ص 966.
5- تاريخ حبيبالسير في اخبار افرادالبشر، خواندمير، تهران، خيام، 1333، ش، ج 4، ص 68.
6- هرات: تاريخها، آثارها، رجالها، خليلالله خليلي، بغداد، المعارف، 1394 ه ق، ج 1، ص 56.
7- شمسالشموس، حاج محمد احتشام کاويانيان. مشهد، 1354 ش، ص 263.
8- رک، حبيبالسير، ج 3، صص 468،324 و 476.
9- گنج دانش، محمدتقي خان حکيم، تهران، زرين، 1366 ش، ص 566.
10- ظفرنامه، شرفالدين علي يزدي، انتشارات فن، تاشکند، 1972 م، ص 351.
11- حبيبالسير ج 3، ص 541.
12- اطلس خط، تحقيق در خطوط اسلامي، حبيبالله فضائلي، انجمن آثار ملي اصفهان، 1350 ش، ص 329.
13- راهنماي گنجينهي قرآن، احمد گلچين معاني، مشهد، ادارهي کتابخانهي آستان قدس، 1347 ش، ص 129.
14- ظفرنامه، ص 351.
15- احوال و آثار خوشنويسان، مهدي بياني، تهران، دانشگاه تهران، 1358 ش، ج 4، ص 41.
16- تذکرهي خوشنويسان، هدايتالله لسانالملک، تهران، يساولي «فرهنگسرا»، بي تا، ص 21.
17- راهنماي گنجينهي قرآن، ص 137.
18- احوال و آثار خوشنويسان، ج 4، ص 4.
19- غزلهاي سعدي، به کوشش نورالله ايزدپرست (دانش)، تهران، 1362 ش، ص 125.
20- گلستان هنر، 35-34.
21- هرات: تاريخها، آثارها، رجالها، صص 57-56.
22- براي اطلاع بيشتر در مورد بناهايي که به دست گوهرشاد آغا ساخته شدهاند. رک: دونالد ويلبر و ليزا گلمبک، معماري تيموري در ايران و توران، ترجمهي افسر و کياني، سازمان ميراث فرهنگي کشور، 1374. شمارههاي 90، 70، 69. [وقف، ميراث جاويدان].
23- رسالهي مزارات هرات، اصيلالدين هروي، ص 182.
24-هرات: تاريخها، آثارها، رجالها، ص 57.
25-مطلعالشمس، ج 2، ص 139.
26-همان، ج 2، ص 138.
27-کپک يا کبک نام فرزند تووا از خانان مقتدر فرغانه است که بين سالهاي 1326-1318 ميلادي ماوراءالنهر را تصرف کرد و براي خود درباري ترتيب داد. او از ميان خانان مغولي اول کسي بود که با استفاده از سکههاي ايراني، به نام خود سکههاي يک درهمي (1/3 مثقال) و يک ديناري (شش درهمي) زد و رواج يافت. اين سکهها در زمان تيمور و جانشينانش به نام سکههاي کپکي مشهور شد. زبدةالتواريخ، ج 1، ص 86.
28- مصدر: مأمور انجام کاري، گماشته.
29- معرف به معني آن که نزد قاضي و سلطان، مردمان را شناساند، يا آنکه در مهمانيها و ماتمها، نام و شغل هر واردي را به آواز بلند به قصد تعريف گويد. در اين وقفنامه گويا مراد مسؤول تبليغات روز جمعه و... باشد.