گردآوری و تدوین: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت
برداشتهایی از بیانات امام خمینی (ره)
تمام این امور مرهون آن است که دولت یکپارچه و بدون اختلاف درونی و با تعهد اوقات خود را صرف در مسائل مهم کلیدی که مشکلگشای امور باشد نماید؛ و در امور مهمه نیز مهمترین را بیشتر و سریعتر مورد توجه قرار دهد. و وزرای محترم هر یک با چشم برادری ایمانی به همه بنگرند و در مشکلات پشتیبان هم باشند. و ملت عزیز پشتیبان دولت و سایر ارگانها باشند، که بدون پشتیبانی همه جانبه توقع پیشرفت از دولت بیموقع است. و با اتکال به خداوند تعالی، که در مشکلات بزرگ عنایتهای غیبی را فرموده، بدانند که تا ملت و دولت به تعهد خود در نصرت به دین خدا و به بندگان او پابرجا باشند، نصرت خدا ادامه دارد: إِن تَنصُرُوا اللَّهَ یَنصُرْكُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَكُمْ. (1)در همه امور، در تمشیت همه امور باید انسان آنچه را که مصلحت اسلام است، کسانی که متصدی امور هستند، آن چیزهایی که مصلحت اسلام است، آن چیزهایی که مصلحت ملت اسلام است، در نظر بگیرند. از هواهای نفسانی که سرچشمه همه فسادها هست، جلو بگیرند. گمان نکنند که ما حالا اینجا را میخواهیم کافی است، خیر! هیچ چیز برای انسان کافی نیست. قلب انسان قدرت مطلق طلب است؛ یعنی قدرت خدا، میخواهد فانی در او بشود و این حد ندارد، لاحد است. لکن چون ما مطلع نیستیم، نمیفهمیم، از این جهت، گمان میکنیم این چیزها را میخواهیم، و همه عذابهای انسان برای همین است که نمیداند چی میخواهد. این چند روز دنیا رفتنی است، این ریاستها رفتنی است، آنچه که به جا میماند این است که ما چه کردیم و در محضر مقدس حق تعالی چکاره هستیم. این اگر اصلاح بشود، همه چیز اصلاح میشود. و من امیدوارم که برای همه و خصوصاً آنهایی که کارهایی کلیدی در دستشان است، این مسأله حل بشود و اگر حل شد، مسائل دیگر هم حل میشود. (2)
انشاءالله نمایندگان محترم مجلس، سنگینی بار مسؤولیت و رسالت خود را در این امر خطیر احساس کرده و میکنند و به خوبی دریافتهاند که نظام و مردم از آنان چه انتظاری دارند، که باید گفت مجموعه خواستهها و انتظارات اسلامی مردم از مجلس، رفع گرفتاریها و محرومیتها و دگرگونی در نظام پر پیچ و خم اداری کشور، از انتظارات بحقی است که باید آنها را جدی گرفت. و نمایندگان محترم مجلس قبل از پرداختن به لوایح و تبصرهها و مواد غیرضروری به فکر مسائل اصلی و کلیدی کشور باشند و بر اساس اسلام عزیز در کمسیونها با طرح قوانین و لوایح به سمتی حرکت کنند که مشکلات اساسی کشور مرتفع و سیاستهای زیربنایی کشور در امور فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی در راستای کمک به محرومیت و رفع استضعاف، مدون و به مورد اجرا درآید. (3)
در هر قدم، باید به مطلب اساسی همان زمان توجه کرد
می خواهند نهضت را از طریق خودش منحرف کنند، میخواهند شما را سرگرم کنند به مسائل دیگری غیر از مسائل اساسی، در این چند روز من میبینم که گروههای مختلفی میآیند و شکایات مختلفی دارند، این را من، مِن باب اتفاق نمیدانم. اهانت به بعض احکام اسلام و اهانت به من و شکایت متعدد از اموری که در کشور میگذرد مِنباب اتفاق نیست، نقشه است، توطئه است. نقشه برای اینکه شما را از راه مستقیمی که دارید، از این نهضتی که دارید، منحرف کنند، و به امور دیگر غیر از این امر مهم منصرف کنند. ملت ایران باید با هوشیاری این توطئهها را خنثی کنند. در این روزها اجتماعاتی میشود. از طرق مختلفه میخواهند ایجاد نفاق کنند؛ ایجاد هیاهو کنند. ملت باید با کمال خونسردی این توطئهها را و این شیطنتها را خنثی کند. اگر شما سرگرم کارهای دیگر بشوید، اگر راجع به مسائل جزئی، راجع به مسائل تفرقهافکن، توجه کنید از مسائل اصلی بازمیمانید. (4)راهبردهای تصریحی:
1- همواره میبایست مسائل اصلی و کلیدی کشور را مدنظر داشت.2- در تدوین هر قانون و مقرراتی میبایست توجه اصلی و اساسی به مسائل کلیدی کشور باشد.
3- برای کسانی که کارهای کلیدی در دست دارند مهمترین مسأله، رعایت مصلحت اسلام و پرهیز از هوای نفس است.
4- در هر قدم، بایستی مسأله اساسی آن زمان را مورد توجه قرار داد تا اختلاف ایجاد نشود.
نکات استنباطی:
1- طرح و بررسی لوایح و مقررات غیرضروری که نقشی در حل مشکلات اساسی کشور و محرومیتزدایی ندارند سبب انحراف مسؤولان از مسائل کلیدی میشود، که این امر را باید قانونگذاران مدّ نظر داشته باشند.2- کمک به دولت که متولی و متصدی ادارهی کشور است، با قوانین و مقررات اساسی و مشکلگشا، در رأس خواستههای مردم از مجلس است.
پینوشتها:
1. صحیفه امام (رحمه الله)، ج 19، صص 158 و 159.
2. صحیفه امام (رحمه الله)، ج 19، ص 376.
3. صحیفه امام (رحمه الله)، ج 21، ص 50 و 51.
4. صحیفه امام (رحمه الله)، ج 9، ص 67.
مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، (1390)، سیره سیاسی حضرت امام خمینی (رحمه الله علیه) (جلد هشتم) اصل شناخت دشمنان و ضرورت مرزبندی شفاف با آنان، تهران: مؤسسه فرهنگی هنری قدر ولایت، چاپ اول