آمريكا در باتلاق عراق
مروري بر اهداف و پيامدهاي اشغال عراق
يكم. بررسي دلايل و اهداف اشغال نظامي عراق
1. انهدام سلاح هاي كشتار جمعي
از سوي ديگر دولتمردان آمريكا و انگليس در حالي به بزرگ نمايي توان تسليحاتي كشتار جمعي عراق مي پرداخت كه خود داراي بزرگترين زرادخانه هاي هسته اي و جهان مي باشند و در تجهيز دولت عراق به سلاح هاي بيولوژيكي و شيميايي نقش مهمي ايفا كرده بودند و از سوي ديگر از اسرائيل كه بزرگترين قدرت هسته اي و داراي سلاح هاي كشتارجمعي است با تمام توان حمايت مي كنند. به نظر ريچارد باتلر (آن چه دولت آمريكا مطلقا توان دركش را ندارد اين است كه سلاح هاي نابودگرجمعي آنها به اندازه سلاح هاي عراق مشكل آفرين است ) و (اسلحه نابودگر جمعي خوب و بد ندارد). (3)
امروز ديگر ترديدي وجود ندارد كه نابودي تسليحات غير متعارف انگيزه و هدف اصلي حمله به عراق نبوده اند، چرا كه علاوه بر شواهدمتعدد بر اطلاع دولتمردان آمريكا از فقدان چنين سلاحهايي در اين كشور، بعد از اشغال نيز كوچكترين آثار و نشانه از ساخت و ساز اين نوع اسلحه به دست نيامد.
2. جنگ عليه تروريسم
تمامي شواهد و مدارك، مبين اين واقعيت است كه مبارزه با تروريسم در عراق و ارتباط القاعده با صدام تنها ساخته و پرداخته كاخ سفيد براي اشغال نظامي اين كشور بود چنانكه روزنامه واشنگتن پست اعتراف مي نمايد: (... هيچ ارتباطي بين گروه القاعده و صدام حسين وجودنداشت و اين قضيه عمدتا توسط كاخ سفيد مطرح شده بود تا حمايت مردم آمريكا را براي جنگ به دست آورد).
3. تهديد كشورهاي همسايه از طرف عراق
4. آزادي مردم عراق و اعطاي دموكراسي
و حال آنكه هيچ كدام از ديدگاه حقوق بين الملل به هيچ وجه نمي توانست دليلي موجه و قانوني براي اشغال سرزمين عراق و تغييرحكومت آن كشور باشد و از سوي ديگر طرح اين قبيل شعارها درصلاحيت دولت هاي آمريكا و انگليس نبود; زيرا اولا عليرغم نبودن حكومت دموكراتيك و نقض حقوق بشر در دوران هاي طولاني و مواردمتعدد توسط صدام در آن كشور، باز هم مشاهده مي كنيم كه تا قبل ازاين تاريخ دولت صدام مورد حمايت و تشويق اين دولت ها بود و حتي درجناياتي نظير فاجعه شيميايي حلبچه اين موضوع با سكوت و اغماض كشورهاي بزرگ مواجه شد و يا در مواردي همچون انتفاضه مردمي عراق، دولت هاي غربي دست دولت عراق را در سركوب قيام مردم عراق باز گذاشتند و....
ثانيا، نقض حقوق بشر و يا فقدان حكومت مردم سالار و دموكراتيك مختص عراق نبوده و نيست و مصاديق آن در بسياري از كشورهاي موردحمايت آمريكا و انگليس از جمله اسرائيل به طور كامل وجود داشت وسوالي كه مطرح مي شد اين بود كه چرا از ميان اين همه كشورها فقطسراغ عراق آمدند؟
ثالثا، براي افكار عمومي جهان اين ابهام مطرح بوده و مي باشد، كه دولت آمريكا و انگليس كه خود از بزرگترين ناقضان حقوق بشر در سراسرجهان بوده و با سابقه منفي كه در كارشكني و توطئه عليه حكومت ها ونهضتهاي مستقل و آزاديخواه مردمي در سراسر جهان دارند و دستشان به خون ميليون ها انسان بي گناه آلوده است ; چگونه با دروغ و نيرنگ و بااستفاده از تبليغات به مردم خويش و جهانيان القاء مي نمايند كه در صددايجاد حكومت مردمي در عراق هستند.
واقعيت اين است كه طرح شعارهاي چهارگانه فوق از سوي اشغالگران عراق، هيچ كدام دليل اصلي در اشغال نظامي اين كشور نبود بلكه صرفاادعاهايي جهت توجيه و اقناع افكار عمومي جهان در جهت سرپوش گذاشتن بر نيات شوم آنان از دست زدن به اين اقدام غيرقانوني بود.
5. پيگيري و تحقق طرح هاي سلطه جويانه
1. يك جانبه گرايي، ايجاد سلطه و تثبيت رهبري آمريكا بر جهان، جهاني سازي اقتصاد، ايجاد همگرايي در اقتصاد جهاني تحت حاكميت نظام سرمايه داري حاكم بر آمريكا.
براي اين منظور لازم بود كه حاكميت بر منابع انرژي، حاكميت برگردش منابع پول، حاكميت بر رسانه هاي ارتباط جمعي و حاكميت برافكار عمومي، يعني در اختيار گرفتن افكار عمومي و حاكميت نظامي برمناطق استراتژيك جهان، در دستور كار قرار بگيرد.
2. ممانعت از ايجاد و شكل گيري هرگونه ائتلاف عليه آمريكا و ياممانعت از ايجاد و شكل گيري و كانون رقيب براي آمريكا در عرصه سياسي و اقتصادي. بدين منظور راه كارهايي نظير مبارزه با هر حكومت مستقل، گسترش دامنه منافع ملي آمريكا به كل جهان و حفاظت ازمنافع آمريكا در اقصي نقاط جهان، تثبيت حضور نظامي آمريكا درمناطق استراتژيك و سلب حق حاكميت ملت ها بر سرنوشت خودشان سلب حق دستيابي به علم و تكنولوژي از ملت هاي ضعيف و سلب حق افزايش توان ملي از كشورها، در دستور كار دولتمردان آن كشور قرارگرفت. (6)
تحقق استراتژي جديد و روند جنگ طلبي و نظامي گري آمريكا بدون حوادث 11 سپتامبر امكان پذير نبود، چرا كه اين حوادث در داخل آمريكاباعث بر هم ريختن توازن نهادهاي اين كشور به نفع (راست نو)مي گرديد. (7) و بهانه هاي لازم را در سطح جهان مهيا مي ساخت. سرانجام به دنبال پيروزي انتخاباتي مورد مناقشه جرج بوش در سال 2000، و نيز اجراي دقيق نقشه 11 سپتامبر 2001 شرايط و زمينه هاي مناسب براي تحقق اين استراتژي تهاجمي و توسعه طلبانه توسط بوش و راست گرايان افراطي فراهم آمد.
بر اين اساس اشغال نظامي عراق توسط دولت بوش در چارچوب مرحله اي از استراتژي كلان آمريكا در زمينه بين المللي است كه ازمدت ها قبل طرح و برنامه ريزي شده بود. چنانكه آناتول ليون ازواشنگتن دي. سي. خاطرنشان مي كند: (برنامه دولت بوش، كه از زمان فرو پاشي اتحاد شوروي در آغاز دهه 1990، به تدريج توسط گروهي ازمتفكرين نزديك به ديك چني و ريچارد پرل تكوين يافته است، سلطه يكجانبه بر جهان، از طريق تفوق نظامي مطلق، را هدف گرفته است ). (8)
6. دستيابي و كنترل نفت عراق
از ديگاه خانم (كلر شورت ) وزير سابق دولت توني بلر كه در مخالفت باحمله به عراق استعفا كرده بود، هدف اصلي واشنگتن از تحركات درمنطقه خاورميانه، تسلط بر منابع نفت خليج فارس مي باشد به گفته وي: (حقيقت اين است كه جرج بوش، ديك چني معاون وي و دونالدرامسفلد قبل از آن كه به قدرت برسند طرح خود را براي آينده جهان درقالب كتابي منتشر كردند... و هدف از اين امر نيز ايجاد راهبردي جديدبراي كنترل منطقه به ويژه خليج فارس است ). اين مسئول سابق انگليس در پاسخ به سوالي درباره علت طولاني شدن اشغال عراق گفت: (مسئله واضح است. آنها (آمريكا و انگليس ) مي خواهند بر خليج فارس و به ويژه ثروت هاي نفتي منطقه تسلط يابند). (12) نوام چامسكي محقق، و نويسنده مشهور آمريكايي نيز معتقد است: (برنامه ريزان آگاه به خوبي از اين امر اطلاع دارند كه اشغال عراق چه مزايايي در پي خواهدداشت. لوزنسي مشاور امنيت ملي رئيس جمهور اسبق ايالات متحده (جيمي كارتر) اخيرا اشاره نمود كه پيروزي ما در جنگ عراق و كنترل اين كشور، ميتواند حاكميت اقتصادي ايالات متحده را در دو قاره آسيا و اروپابه ارمغان آورد). (13)
7. مقابله با جهان اسلام
دوم. پيامدهاي اشغال نظامي براي مردم عراق
1. پيامد سياسي دموكراسي
قضاوت پيرامون اين كه اين ادعا چه مقدار واقعي است و مردم عراق دراين زمينه تا چه اندازه مديون آمريكا هستند; نيازمند توجه و بررسي مولفه ها و معيارهاي متعددي مي باشد; از قبيل:
الف. شناخت و ريشه يابي چرايي شكل گيري، تثبيت، تقويت واستمرار حكومت هاي استبدادي همانند صدام و طالبان و....
ب. شناخت استراتژي جديد آمريكا در جهان و خصوصا منطقه خاورميانه و تفكيك ميان اهداف واقعي و شعارهاي ظاهري و تاكتيكي.
ج. بررسي عملكرد از دو جهت ; يكي از جهت دوگانگي نوع برخوردآمريكا ميان نظام هاي استبدادي جهان و ديگري پايبندي واقعي واحترام آمريكا به نتايج آرا و خواست اكثريت مردم اين كشورها به عنوان مهمترين مولفه دموكراسي.
د. بررسي صلاحيت آمريكا در ترويج دموكراسي قطع نظر از چالش هاو ناكار آمدي هاي مهمي كه دموكراسي غير ديني در خود مي پروراند.
ذ. بالاخره توجه به اين موضوع مهم كه تحقق دموكراسي و تشكيل حكومت مستقل مردمي فرايندي است كه با عناصر و مؤلفه هاي متعددي نظير ميزان فراهم بودن و آمادگي شرايط فرهنگي، اجتماعي، اقتصادي، سياسي و فقدان موانع داخلي و خارجي نظير حكومت هاي استبدادي و حمايت قدرتهاي بزرگ از حكومت هاي استبدادي يا دخالت و اعمال فشار آنان و...، مرتبط مي باشد. و با حمله نظامي نمي شود پيش شرطهاي دمكراسي را ايجاد كرد و بدون اين پيش شرطها هم دمكراسي وجود نخواهد داشت.
بديهي است كه ادعاي دولتمردان آمريكا در زمينه برقراي دموكراسي واعطاي آزادي به مردم عراق با هيچ يك از معيارهاي فوق همخواني وتناسب ندارد و حتي از ديدگاه صاحب نظران و محققان غربي نيز طرح اين قبيل ادعاها با لطيفه بيشتر شبيه است تا واقعيت، چنانكه هواردزين استاد برجسته علوم سياسي دانشگاه بوستن، با انتقاد ازسياست هاي جنگ طلبانه آمريكا بر اين عقيده است: (تجربه تاريخي رفتارهاي دخالت جويانه آمريكا در كشورهاي ديگر نشان مي دهد كه ساقط نمودن نظام هاي سياسي كشورهاي مختلف با بهانه ايجاددموكراسي و به ارمغان آوردن آزادي، شرايطي را فراهم مي آورد تا خود براين كشورها استيلا يابد. كاملا روشن است كه عراق اينك نه كشوري آزاد كه كشوري به اشغال درآمده است و اشغالگر اين كشور كسي جزدولت آمريكا نيست. درست است كه عراق را از شر صدام حسين آزادساختيم اما آن را گرفتار خود نموديم ). (19)
نوام چامسكي در مصاحبه اي ضمن مقايسه تفاوت هاي جنگ عراق باجنگ ويتنام خاطرنشان مي كند كه آمريكا هرگز اجازه تشكيل يك دولت مستقل را در اين كشور نخواهد داد. وي مي افزايد، آمريكا تاكنون در هيچ يك از مستعمره هاي خود اجازه تشكيل يك دولت دموكرات رانداده است و شرايط عراق نيز به اين ترتيب خواهد بود. به نظر اين محقق و نويسنده مشهور آمريكايي: (ايالات متحده و انگليس هرگز به عراق آزاد و مستقل اجازه ابراز وجود نخواهند داد; هر چند وضعيت كنوني با اهداف بنيادين غرب از حمله به عراق متفاوت است. هدف اصلي آمريكا و انگليس، اطمينان از عدم حكومت عراقيان بر اين كشور بود، چرا كه در غير اين صورت، نبايد از كشتار گسترده شيعيان در سال 1991ميلادي و تحريم هاي خاص عليه رژيم صدام كه هرگز به نابودي حكومت صدام حسين منجر نميشد، حمايت مينمودند. هر چند درشرايط كنوني دلايل آمريكا در مورد عدم سرنگوني صدام در آن زمان، قابل توجه و شگفت آور است ). (20) از ديدگاه وي به سختي مي توان تصور كرد كه دولتي مستقل در عراق بر سر كار بيايد;... كاملا محتمل است كه تشكيل يك دولت شيعه در عراق، برنامه ريزان آمريكايي راسردرگم خواهد نمود. حتي ممكن است اين اكثريت شيعه با تحريك شيعيان عربستان كه در مناطق نفت خيز ساكنند، بر نفت اين كشور نيزسلطه يابند. لذا چندان دور نيست كه يك منطقه بزرگ شيعي در ايران وعراق و عربستان تشكيل گردد و تسلطي يك جانبه بر منابع نفتي به وجود آيد. اما آيا آمريكا با برقراي اين شرايط مقابله نخواهد كرد؟
... به علاوه، مبارزه با دشمن اصلي آنان در منطقه نيز در دستور كاردولت جدي عراق قرار خواهد گرفت. اين دشمن اسراييل است كه درحقيقت بخشي از محدوده نظامي آمريكا در منطقه به حساب مي آيد. البته اين اتفاقات محتمل، با وجود مخالفت آمريكا و انگليس چندان نيزامكانپذير نخواهد بود. شكي وجود ندارد كه بدين ترتيب، صحبت ازعراق مستقل و مردمسالار و قدرتمند، تنها يك لطيفه خواهد بود. البته هم اينك دولت آمريكا با برقراري تعدادي از لوازم دموكراسي، برنارضايتيها غلبه كرده است ولي اين اقدامات، هرگز يك دموكراسي كامل را برقرار نخواهد ساخت، چرا كه تاكنون آمريكا در هيچ يك ازمستعمرات خود چنين اجازهاي نداده است. نگاهي به تاريخ معاصر كوبا، نيكاراگوئه وهائيتي بياندازيد. با حركت هر يك از اين كشورها به سوي قدرتمند شدن، بحراني در اين كشورها به وجود مي آيد. البته فرانسه وانگلستان نيز در دوره استعمارگري خود چنين اقداماتي را در دستور كارداشتند. اين يك روش به كارگيري شده توسط همه قدرتهاي سلطهگربوده است. البته عراق شرايطي نظير نيكاراگوئه نخواهد داشت، بلكه بسيار مهمتر است. (21) و (رولان دوما) وزير امور خارجه اسبق فرانسه بااشاره به مداخلات آمريكا در منطقه اعلام مي دارد: (ايجاد دموكراسي صرفا بهانه اي براي مداخله آمريكا در منطقه است ). (22)
بر اين اساس، اينكه هم اكنون مشاهده مي نماييم در عراق حكومتي مردمي تشكيل شده نه به خاطر اقدام آمريكا در اشغال نظامي آن كشور، بلكه به خاطر فراهم بودن زمينه هاي آن حتي از مدتها قبل وجود داشته است - چنانكه در جريان انتفاضه مردم عراق بعد از جنگ اول خليج فارس شرايط براي قيام مردمي فراهم بود وحتي برخي از شهرهاي عراق به تصرف نيروهاي مردمي درآمد، اما با كارشكني آمريكا و حمايت از صدام و اجازه استفاده از نيروي هوايي اين كشور و...، قيام مردمي سركوب شد- و به مجرد اينكه موانع داخلي - از جمله حمايت آمريكا ازرژيم عراق - برداشته شد مردم عراق با حمايت نكردن از صدام درمقابل تهاجم نظامي آمريكا، توانستند خواست هاي ديرينه خود را درتشكيل دولت مردمي به دست آورند و علي رغم تمامي كارشكني هاي آمريكا كه در اين زمينه انجام داده و مي دهد، گام هاي مهمي در جهت تحقق مردم سالاري بردارند. در حقيقت (تشكيل دولت مردمي در عراق صرفا دستاورد و محصول مبارزات طولاني مدت خود مردم عراق است كه توانست در شرايطي كه استراتژي آمريكا و اهداف منطقه آن در حال تغيير بود از فرصت به وجود آمده استفاده و خود را به منصه ظهوربرساند)(23) هر چند از بين رفتن استقلال اين كشور و توطئه هاي شوم اشغالگران، موضوعي است كه اين دستاورد را با مخاطره روبرو نموده وطعم خوش اين پيروزي را در كام مردم ستمديده عراق تلخ نموده است.
2. پيامدهاي امنيتي
بر اين اساس يكي ديگر از نتايج بسيار اسفناك اشغال عراق، گسترش شديد خشونت و نا امني و تبديل عراق به پايگاه بزرگ گروههاي تروريستي القاعده و ناامن ترين و بي ثبات ترين كشور جهان مي باشد كه پيامدهاي شومي را براي مردم اين كشور به دنبال داشته و نگراني ازتقسيم و تجزيه آن را افزايش داده است.
3. پيامدهاي اقتصادي - اجتماعي
به گفته نماينده عالي رتبه سازمان ملل متحد در امور مهاجران، نزديك به 2 ميليون عراقي (حدود 8 درصد از جمعيت پيش از جنگ )براي مهاجرت به ويژه به اردن، سوريه و لبنان اقدام كرده اند. اين مهاجران شامل تعداد زيادي از پزشكان، شخصيت هاي دانشگاهي وديگر متخصصان هستند كه حضور آنها براي امر بازسازي عراق مهم وحياتي است. سازمان ملل متحد در ماه ژانويه اعلام كرد كه حدود 1/7ميليون نفر هم مجبور شده اند تا به شهرها و روستاهاي امن تر در داخل عراق پناه ببرند و حدود 50 هزار عراقي در هر ماه، خانه هاي خود را ترك مي كنند. (26) و بيكاري شديد مردم اين كشور را فرا گرفته است.
سوم. پيامدهاي بين المللي
1. افول قدرت آمريكا
1. ضعيف شدن جايگاه نظامي آمريكا در جهان.
2. ضعيف شدن موقعيت آمريكا در حل كردن بسياري از بحران هاي منطقه.
3. كاهش مقبوليت اين كشور از جانب كشورهاي منطقه ). (27)
روزنامه واشنگتن پست در تحليلي مي نويسد: (هم اكنون ما درخاورميانه در چاله افتاده ايم. وضع ما از آنچه كه در تلويزيون مي بينيدبدتر است. مردم فقط در آمريكا نگران نيستند... نتايج نظرسنجي درسال گذشته در بين شش كشور دوست آمريكا ( مصر، اردن، لبنان، مغرب، عربستان سعودي و امارات متحده عربي ) نشان داد كه تنها 12درصد نگرش مناسبي نسبت به آمريكا داشتند. نتايج اين نظرسنجي نشان داد كه ترديد بسياري زيادي نسبت به اقدامات آمريكا وجوددارد). (28)
2. تلفات انساني و اقتصادي
3. مخالفت هاي داخلي
دامنه اين مخالفت ها و اعتراضات به مردم و انديشمندان آمريكامحدود نگرديده بلكه بسياري از سياستمداران اين كشور نيز از مخالفين جدي سياست هاي بوش مي باشند; چنانكه (جيمي كارتر) يكي ازرؤساي جمهور پيشين آمريكا با انتقاد از سياست هاي جنگ طلبانه بوش مي گويد: (حمله به عراق براساس استدلالهاي غلط صورت گرفت ). (32) مادلين البرايت، وزير خارجه اسبق آمريكا نيز خطاب به بوش مي گويد: (شما جنگ با خدا را برگزيده ايد. عراق با عنوان بزرگترين فاجعه در تاريخ آمريكا به ثبت خواهد رسيد). (33) بسياري ازدموكرات هاي آمريكا به شدت با سياستهاي جنگ طلبانه جورج بوش به مخالت پرداخته اند.
ناكامي ايلات متحده آمريكا در دست يابي به اهداف خود از جنگ عراق تا آنجا پيش رفته است كه فرانسيس فوكوياما از حاميان نومحافظه كاران در عراق را به لزوم تغيير تاكتيك و بي اثر شدن جنگ پيشگيرانه از سوي آمريكا واداشته است: (دكترين بوش در استفاده ازجنگ پيشگيرانه عليه عراق قرار بود به عنوان وسيله اي جهت بيان هزينه هاي ملموس براي كشورهاي در آستانه هسته اي شدن باشدمتاسفانه اين هزينه ها براي خود آمريكا بسيار بالاست... درس آخري كه بايد از جنگ عراق گرفت اين است كه دولت كنوني آمريكا در اداره سياست روزانه خود بسيار بي كفايت و نالايق ظاهر شده است. يكي ازچيزهايي كه در رابطه با اقدامات دولت بوش مي باشد اين است كه چقدربد و نامناسب اهداف بلند پروازانه و جاه طلبانه اي كه در عراق براي خودتدارك ديده بود را اجرا كرده است ). (34)
4. اعتراف به شكست
به دنبال سيل عظيم انتقادات جورج بوش، رييس جمهور آمريكا، در10 ژانويه 2007 در برابر ميليون ها بيننده تلويزيون در آمريكا پذيرفت كه استراتژي اين كشور در عراق موفق نبوده است. (35) هرچند خصيصه استبدادي و سلطه طلبي وي و پا فشاري بر راهكار نظامي براي حل بحران عراق، مبين اين واقعيت است كه سرانجام آمريكا را در باتلاق عراق غرق خواهد نمود. چنانكه مقام معظم رهبري در ديدار با جلال طالباني رئيس جمهور عراق مي فرمايند: (قطعا امريكايي ها در عراق موفق نخواهند شد و ادامه اشغال عراق، لقمه اي نيست كه از گلوي امريكا پايين رود). (36)
پي نوشت ها:
1 - مانتلي ريويو، پسا امپرياليسم، اهداف استراتژيك آمريكا و مساله عراق، ترجمه مرتضي محيط، باشگاه انديشه، 1385/1/29
2 - كتاب (وضعيت جنگ، تاريخ پنهان سيا و دولت بوش ).
3 - همچنين در اين زمينه ر. ك: عراق بازي دروغين، جان پيلگر، 11سپتامبر و حمله آمريكا به عراق، نوآم چامسكي، بهروز جندقي، موسسه انتشاراتي عصر رسانه، چاپ اول 1381، ص 192.
4 - سقوط بغداد، پيش زمينه ها و پيامدها، مصاحبه با دكتر مهدي ذاكريان، نشريه راهبرد، مركز تحقيقات استراتژيك، تابستان 1382، ش 28، ص 121.
5 - مراجعه شود به جو كلن، مجله تايم، 10 فوريه 2003، ص. 49.
6 - فصلنامه راهبرد، مركز تحقيقات استراتژيك، شماره 28، تابستان 1382.
7 - از جنگ سرد تا جنگ باز دارنده، لوموند ديپلماتيك.
8 - آناتول ليون، " The push for war"، London Reviews of Books، جلد 24، اكتبر 2002.
9 - صنعت نفت عراق و آينده آن، مرتضي هاشمي، فصلنامه راهبرد، ش 28، ص 175.
10 - تصرف زرستان و پاسخ به سه پرسش كليدي، رضا نصري، فصلنامه راهبرد، ش 28، ص 177.
11 - همان، ص 181.
12 - روزنامه كيهان، 17 فروردين 1385.
13 - آيا دولتي مستقل در عراق تشكيل خواهد شد؟، مصاحبه با نوام چامسكي، ماهنامه سياحت غرب، شماره 40، ص 91.
14 - جنگ جهاني چهارم و رفتارشناسي آمريكا پس از 11 سپتامبر، حسن عباسي، انتشارات پارسايان، چاپ اول 1382.
15 - ر. ك: 11 سپتامبر و حمله آمريكا به عراق، نوآم چامسكي، بهروزجندقي ; موضوع برقراري رابطه، علي اكبر ولايتي نشر معارف 1382
16 - آمريكا و انگليس در باتلاق عراق، ضيادانش، باشگاه انديشه، 1385/10/18.
17 - ر. ك: جايگاه ويژه عراق در خاور ميانه بزرگ، دكتر امير محمدحاجي يوسفي، فصلنامه سياست خارجي، زمستان 1383; روزنامه كيهان، شنبه 16 فروردين 1382، ص. 14.
18 - خبرگزاري فرانسه، جرج بوش درگفتگو با شبكه خبري سي بي اس آمريكا.
19 - آمريكا، اسير جنگ عليه تروريسم، هوارد زين، سياحت غرب، شماره 35، ص 134.
20 - آيا دولتي مستقل در عراق تشكيل خواهد شد؟، مصاحبه با نوام چامسكي، ماهنامه سياحت غرب، شماره 40، ص 92.
21 - همان، ص 93.
22 - روزنامه جمهوري اسلامي، 1385/12/7، صفحه داخلي.
23 - دروغ شاخدار، مروري بر ادعاي گسترش دموكراسي بوش، عليرضا محمدي، سايت پرسمان ارگ.
24 - خبرگزاري جمهوري اسلامي ايران.
25 - عراق، تصويري از تاريكي، تحليل، الوطن، 1385/11/28.
26 - روزنامه واشنگتن پست، به نقل از خبرگزاري مهر.
27 - خبرگزاري دانشجويان ايران، 1385/6/6.
28 - خبرگزاري مهر، 1385/12/2.
29 - چهار آمار متفاوت درباره تلفات نظامي آمريكا در عراق، خبرگزاري مهر، 1385/9/2.
30 - سايت بازتاب.
31 - آمريكا، اسير جنگ عليه تروريسم، هوارد زين، سياحت غرب، شماره 35، ص 136.
32 - روزنامه جمهوري اسلامي 1384/12/20 صفحه جهان.
33 - به نقل از خبرگزاري فارس، 1385/12/4.
34 - جربيات 5 ساله ما از عراق، فرانسيس فوكوياما، سايت مركز اسنادانقلاب اسلامي، 3 اسفند 1385.
35 - بي بي سي، پنج شنبه 11 ژانويه 2007.
36 - ديدار رئيس جمهور عراق و هيات همراه با رهبر معظم انقلاب اسلامي، 1385/9/7.