شناسنامه کتاب:
عنوان: امام حسن(ع) الگوی زندگی
موضوع: سیره امام حسن(ع) / الگوگیری از امام حسن(ع)
زبان: فارسی
قطع: رقعی
تیراژ: 3000
نویسنده: حبیبالله احمدی
ناشر: انتشارات فاطیما
محل چاپ: قم
سال چاپ: 1382
نوبت چاپ: 2
تعداد صفحات: 192 صفحه
معرفی کتاب:
نویسنده پس از تبیین ارتباط عترت و قرآن، به ضرورت درسآموزی و الگوگیری از اندیشه و رفتار عترت تاکید میکند. آنگاه با نقد منابع تهیه شده و یا به جای مانده درباره سیره و زندگانی اهل بیت(ع) مینویسد: این آثار به یکی از این سه صورت تدوین شدهاند: نوشتههایی هستند که با خرافات آمیخته شده و به خرافات دامن میزنند. نوشتههایی که ائمه اطهار(ع) را بدون ارائه تحلیل و برداشتهایی نو مطرح میسازند و بالاخره آثاری که افزون بر تحلیل زندگانی پربار ائمه اطهار(ع)، میکوشند با نوآوریهایی در برداشت درست از سیره و زندگانی آنها دست یازند. سپس میافزاید: نیاز مبرم جامعه امروز، نوع سوم از آثار است، چون پاسخگویی به انتظارات را بهتر و بیشتر به عهده میگیرند؛ البته نوع دوم هم مناسب است.در ادامه بیان شده است این کتاب با توجه به ارزش و اهمیت نوع دوم و سوم آثار، ویژگیهای مثبت هر دو شیوه را رعایت کرده است؛ زیرا تلفیق این دو شیوه است که تشنگان حقیقت را به کوثر زلال معارف و رفتار صحیح رهنمون خواهد کرد... تا جرعههایی از کوثر را به کام تشنه کامان بچشاند. سپس با اشاره به متفاوت بودن رفتار ائمه اطهار(ع) تصریح میکند: این تفاوت ناشی از تفاوت جریانهای مهم اجتماعی است، نه ویژگیهای روحی امامان معصوم(ع). این گونه نیست که یک امام اهل مبارزه باشد، ولی دیگری اهل سازش... آنها همه در فضایل محوری یکسانند... بلکه نوع رفتار آنها با توجه به شرایط و نیاز زمان آنهاست.در این نوشتار، ضمن تلاش بر تبیین جریانهای اجتماعی زمان امام حسن(ع)، به موضعگیریهای صحیح آن حضرت اشاره میشود. نویسنده تاکید میکند، اگر به جای امام حسن(ع)، امام حسین(ع) یا حضرت علی(ع) بود، همان کارهایی را انجام میدادند که امام حسن(ع) در آن شرایط انجام داد.
محورهای مباحث کتاب در سه بخش نوشته شده است.
پیشگفتار: قرآن و عترت، تفاوت قرآن و عترت، عترت الگوی اندیشه و رفتار، تفاوت قلمها
بخش اول: سیری در زندگی امام حسن(ع) (پیش از ولادت، لبخند نور، نامگذاری، القاب، مادر، دامن مادر، دامن علی(ع)، دامن رسول(ص)، خاستگاه محبت رسول(ص)، فرزندان امام حسن(ع)، شبهه افکنی، پاسخ و...)
بخش دوم: برخی از فضایل امام حسن(ع) مقام عصمت، پارساترین، حق محوری، عترت رسول(ص)، نیاز به عترت، (تبیین دین، اصلاح کژراههها، استقرار مدیریت کارآمد، ذَوِالقربا، منظور از مودّت، روایات و ذَوی القُربا، اصحاب کسا، شرکت در مباهله، مقربان، حبل الله، ریحانة الرسول، برترین بهشتیان، تدبیر، تدبیر عقلا در شئون.)
بخش سوم: امام حسن(ع) و جریانهای اجتماعی: (امام حسن(ع) پیش از امامت، سردار سپاه، روش متفاوت امامان، معاویه را بهتر بشناسیم، رسول الله(ص) و بنیامیه، شهادت حجر بن عدی، رسول الله(ص) و معاویه، جریانهای اجتماعی، رویکرد تشکل همسو، جریانهای اجتماعی متضاد، تشکلهای پنهان (حزب عثمانیه، گروه نفاق، خوارج، قومیت حمراء) بیتفاوتی اشراف، تطمیع سرداران، پیآمد جنگ صفین، پیآمد جریانهای چالشگر (ایجاد ناامیدی و تفرقه، تزویر در سایاط)، چرا امام حسن(ع) پیشنهاد صلح را پذیرفت؟، صلح نامه، معاویه و تعهدات صلح، سرنوشت عراق پس از صلح، برآیند صلح، خورشید پنهان، معاویه و شهادت امام حسن(ع)، خاندان اشعث، شهادت امام حسن(ع)، مراسم دفن امام حسن(ع)، پاداش زیارت امام حسن(ع))
تذکر: در فهرست مطالب در پایان کتاب، گزیده منابع کتاب نیز آمده است. افزون بر آن، در پاورقیها منابع مباحث و مطالب به صورت کامل ذکر شده است. همچنین فهرست دیگری در کتاب وجود ندارد.
منبع مقاله : pajuhesh.irc.ir