سیاست حکمت متعالیه
تبیین آیت الله جوادی آملی از وجود سیاست در حوزه حکمت متعالیه
ممکن است مسائل فراوانی در سیاست یا تدبیر منزل پیش آید که باید بر مبانی اصلی عرضه و از آن استنباط شود. در مباحث حکمت متعالیه و بررسی این موضوع که آیا حکمت متعالیه دارای فلسفه سیاسیمتعالیه یا فلسفه متعالیه سیاسی یا سیاست متعالیه است، باید از عناصر محوری بهره گرفت.
رهبران الهی به ما اجازه ایستایی، سکون و جمود ندادهاند. اجتهاد به معنای یادگیری نیست، بلکه مراد این است که فرد، در فلسفه و علوم مجتهد شود. تحصیل علمِ تقلیدی بر هر فرد مکلفی واجب است و تحصیل علم تحقیقی و اجتهادی برای افراد مستعد واجب است یا به نحو عینی یا به نحو کفایی.
در این که چگونه باید مجتهد شد، ما سلسلهای از مواد، مبانی و منابع را در اختیار داریم و فیلسوف به مبانی حکمت متعالیه استناد میکند؛ همان مبانی که صدرالمتألهین آن را پروراند. مبانی حکمت متعالیه برگرفته از وحی الهی، کتاب، سنت و عقل برهانی است. این راه اجتهاد است. آن روز که حکمت متعالیه سامان پذیرفت، از بسیاری بحثهای جزیی مانند مسائل تدبیر منزل، اخلاق و سیاست سخنی در میان نبود؛ ولی میتوان همه آنها را از مبانی حکمت متعالیه استنباط کرد و به آن مبانی نیز میتوان از طریق منابع دست یافت. بنابراین، نباید توقع داشته باشیم که حکمت متعالیه مواد ما را تبیین کند. همان گونه که نباید توقع داشته باشیم که مواد فقهی را در جواهر بیابیم.
حکمت متعالیه، همانند سایر حکمتها، در شمار علوم انسانی است. در علوم انسانی، عنصر محوری انسان است و مباحث انسان شناختی، انسان سازی، فرد و جامعه از جایگاه برجسته ای در آن علوم برخوردار است. از دیدگاه برخی، انسان شناسی در حد مفهوم «انسان حیوان ناطق است»، است؛ یعنی انسان موجود زندهای است که حرف میزند و یکی از حیوانات است. هنگامی که همکاری به نزاع کشیده شد، به قانون نیاز میشود و در نتیجه باید سیاستی وجود داشته باشد و کسی عهده دار امور باشد؛ اما در حکمت متعالیه، بحث آن است که انسان دارای روح و بدن است. روح، مجرد و ابدی است و انسان مهاجر و مسافر است. مرگ از پوست به درآمدن است؛ نه پوسیدن. مسافر به راهنما نیازمند است. انسان با مردن نمیپوسد، بلکه تازه از پوست به در میآید و پس از مرگ، همه عقاید، اخلاق و اعمالش، یکی پس از دیگری ظهور میکند. او قانونی میخواهد که مبدأ آفرین و هماهنگ با گذشته و آینده او باشد. بشر چون مهاجر و مسافر است، باید با مبدأش رابطه داشته باشد و به ره توشه نیازمند است. او باید اهل عبادت، زهد و عرفان باشد و این امور، دارای مراتب، مراحل و درجاتی است. این تشکیلات با وحی و نبوت سامان مییابد. این سیاست متعالیه است. حکمت متعالیه، سیاست متعالیه دارد، چون انسان متعالی میپروراند. اگر از حکیم متعالی بپرسید که «الانسان ما هو؟» او پاسخ میدهد که «الانسان حیٌّ متألّه». بنابراین، سیاست از علوم انسانی است و تا انسان شناخته نشود، سیاست همچنان ناشناخته باقی خواهد ماند. بر این اساس، شناخت متدانی، سیاست متدانی و شناخت متعالیه، سیاست متعالیه دارد. شناخت متدانی، انسان متدانی و شناخت متعالی، انسان متعالی دارد.
ما نه تنها نباید، مواد را از مبانی بخواهیم، بلکه باید مبانی را به صورت جداگانه از منابع برگیریم. مبانی سرمایه است و باید سرمایه را تنها در راه سرمایه و نه به عنوان درآمد صرف کنیم. مبانی سرمایه علم است و نباید توقع داشته باشیم که مبانی، مشکل مواد ما را حل کند و آن را در این راه هزینه کنیم. چنین کاری نشان میدهد که ما قدرت اجتهاد نداریم. ما باید مبانی و مواد را تعیین کنیم و با بهرهگیری از قدرت اجتهاد، فروع را از مبانی استخراج کنیم. این کار سیاست است. فلسفه سیاسی در مقایسه با حکمت متعالیه، از علوم اعتباری و زیر مجموعه آن جهانبینی است. ما با آن جهانبینی مطلق که حکمت نظری و فلسفه مطلق است، نمیتوانیم مواد سیاسی را انتزاع کنیم، زیرا اولاً فلسفه سیاسی فلسفهای مضاف است و ثانیاً خود سیاست فرعی از فروع حکمت عملی است. از فلسفه مطلق، نه میتوانیم فلسفه مضاف برداشت کنیم و نه آن مواد سیاسی را. هرگز نباید در باب سیاست و فلسفه سیاست که فلسفهای مضاف است، از حکمت متعالیه پاسخ بگیریم. شما اگر نه جلد اسفار را به طور دقیق ورق بزنید، هرگز جوابی نخواهید یافت، چون مقیاس سنجش آن در حد سلسله جبال است؛ نه امور جزیی. خلاصه اینکه ما به دو دلیل نمیتوانیم، برایتأمین خواستههایمان به طور مستقیم به سراغ حکمت متعالیه برویم:
1. حکمت متعالیه فلسفهای مطلق و فلسفه سیاسی فلسفهای مضاف است و هیچ فلسفه مطلقی، جز در ارائه مبانی، پاسخگوی نیاز فلسفههای مضاف نیست.
2. از میزان عمیق و وسیع حکمت متعالیه، نباید توقع داشت که مواد جزیی سیاست را تبیین کند، بلکه باید از این ذخیره اساسی، مبانی را استخراج کنیم. در آن صورت میتوانیم، با آن مبانی، مواد سیاست و امثال آن را بفهمیم.
روش ما روش منطقی میباشد. منطق ارسطویی که بار حکمت مشاء و تا حدودی حکمت اشراق را بر دوش میکشد، نمیتواند بار سنگین حکمت متعالیه و سلسلهای از مطالب اساسی را که در آن مطرح است، بر دوش گیرد. حمل بار حکمت متعالیه به یک منطق متعالی نیاز دارد که در آن به غیر از انواع چهارگانه حمل اولی، حمل شایع، حمل هوهو و حمل ذوهو، حمل حقیقت و رقیقت نیز مطرح باشد. بنابراین، به منطق و روش دیگری غیر از منطق معمولی نیاز است تا بتواند بار حکمت متعالیه را بردارد و سیاست متعالیه را حل کند. حکمت متعالیه، انسانی تربیت میکند که خلیفة الله باشد. انسان خلیفة الکریم است و خلیفة الکریم، کریم است، پس انسان کریم است. کرامت انسان به خلافت او مستند است و خلافت او در این است که سخن مستخلف عنه را بگوید. کسی که مردمسالاری را بدون اضافه کردن دینی به کار برد، هوش، خرد، عقل و رأی مردم را اصل قرار داده است. به تعبیر صدرالمتألهین، انسان خلیفة الله است در دنیا و آخرت؛ نه برای آباد کردن دنیا، بلکه او بهشت را هم باید آباد کند. آدم باید بهشت را هم بسازد.
اینکه گفته شده حکمت یا نظری است یا عملی، خود از مسائل حکمت نظری است. چون «الموجود إما حقیقی و إما اعتباری، و العلم بالموجود الحقیقی حکمةٌ نظری و العلم بالموجودِ الاعتباری حکمةٌ عملی». حکمت معرفت است و تفسیر این معرفت، گاهی به لحاظ شهود و حصول و گاهی به لحاظ معلوم است، زیرا موجود و معلوم، گاهی حقیقیو گاهی اعتباری است، پس الحکمة اما حقیقیة و اما اعتباریة، و اما نظریة و اما عملیة؛ ثم الحکمة النظریه، اما منطقیة و اما طبیعیة و اما ریاضیة و اما الهیة؛ (یعنی طبیعیات، الهیات و ریاضیات جزء حکمت نظری است)؛ ثم الحکمة العملیة، تهذیب النفس یا تدبیر منزل یا سیاست مدن است.
مجموع این موارد، نقشه حکمت متعالیه است. البته میداندار و مهماندار این سفره، حکمت نظری است. پهن کردن سفره معرفت نشان میدهد که اصل معرفت ممکن است؛ یعنی اینکه انسان چیزی بفهمد، ممکن است؛ نه محال. پس از پهن شدن سفره معرفت، اولین غذایی که در آن قرار میگیرد، اصول اولیه است. دومین ظرفی که بر سر سفره گذاشته میشود اصول بدیهی است که بعد از اصول اولیه است. و در مرحله بعد رشتهها تقسیم میشود به حکمت نظری؛ یعنی منطقیات، طبیعیات، ریاضیات و الهیات.
اگر گفته میشود که هرگز نمیتوان باید را از بود انتزاع کرد، سخنی حق است، زیرا بایدها را از بایدها و بودها را از بودها میتوان گرفت، بلکه بایدها را از بایدها و بودها را از بودها میتوان گرفت. حرفهای ارزشی با حکمت عملی تناسب دارد. بنابراین بودها را از بود و هستها را از هست باید بگیریم. از آنجا که حکمت عملی تابع حکمت نظری است و حکمت نظری اصل و سایه افکن است، بنابراین اگر قیاسی داشته باشیم که یک مقدمه آن «بود» و مقدمه دیگرش «باید» باشد، از ترکیب آن دو نتیجهای به دست میآید که تابع اخس مقدمتین است؛ بر این اساس، نتیجه «باید» است. چون «بود» اصل است و «باید» فرع. نتیجه تابع اخس مقدمتین است. ما اگر بخواهیم از ضمیمه حکمت نظری و حکمت عملی در مباحث سیاسی استفاده کنیم؛ حتماً لازم است که از آن مبانی یک مقدمه و از این مبانی نیز یک مقدمه قرار دهیم. در این صورت، نتیجه سیاست خواهد بود؛ نتیجهای که تابع اخس مقدمتین است.
اگر انسانشناسی به گونهای باشد که انسان بداند از راه دوری آمده و به راه دور میرود؛ نه از گذشتهاش خبر دارد و نه از آیندهاش با خبر؛ نه از ساختار درونیاش آگاه است؛ یقیناً به راهنما نیازمند است. صدرالمتألهین در باب ضرورت راهنما مطالبی بیان کرده است؛ از این رو میان مردمسالاری و مردمسالاری دینی تفاوت است. در مردمسالاری، مشروعیت و مقبولیت، تملیک و تملّک، و مملّک و مالک بودن آن، عین هم است و هیچ تعددی ندارد. دلیل عین هم بودن مشروعیت و مقبولیت این است که بر اساس دموکراسی عادی و مادی، بشر خود را بر اساس اندیشهاش اداره میکند. مشروعیت او به اندیشه خود اوست. خود او این گونه اندیشیده و خودش هم اندیشهاش را قبول دارد. مشروعیت او عین مقبولیت اوست. در مقابل اگر کسی این گونه نیندیشد و معتقد باشد که مالک خود نیست و خدا جهان را آفریده است و او شارع است. در این صورت، مشروعیت به ما جاء به النبی و مقبولیت به ایمان مردم باز میگردد. بنابراین، اگر مردمسالاری، قید دینی نداشته باشد؛ یعنی یکی از انواع حکومتها باشد، در این صورت معدن نفت و گاز و اینها مال اینها است؛ اما بنابر مشروعیت و مردمسالاری دینی؛ از دیدگاه اسلام، اموال بر سه قسم است:
1. اموال بخش خصوصی.
2. اموال عمومی یا اموال ملی.
3. اموالی که نه جزء بخش خصوصی و نه مال مردم است، بلکه از آن مکتب، حکومت، دین، رسالت و نبوت است و آن عبارت از انفال و فیءها، مانند معادن نفت و گاز، دریاها، جنگلها، صحراها و ... . اینجا مسئله ولایت فقیه و حکومت دینی مطرح میشود. در نتیجه مردمسالاری با مردمسالاری دینی متفاوت است.
صدرا در «مبدأ و معاد» میگوید: علما وسایط بین انبیا و مردم هستند و در «شواهد الربوبیه» میگوید: مجتهدان این سمت را بر عهده دارند. از تلفیق این دو فرمایش برمیآید که حتی در عصر حضور هم علما واسطه هستند. در این صورت، به تعبیر صدرالمتألهین، اختلاف مجتهدان با یک دیگر، شبیه اختلاف شرایع و مناهج انبیا است؛ با این تفاوت که انبیا معصوم هستند و عصمت مطرح است و در مجتهدان سخن از عدالت است. از همین رو است که حکمت متعالیه یک ولایت فقیه متعالیه ترسیم کرده است.
صدرالمتألهین برای فقیهی که فیلسوف نباشد، ولایت قائل نیست، بلکه ولایت را برای فقیهی میداند که جامع فقهین، فقه اکبر و فقه اصغر، باشد؛ مانند امام خمینی رضوان الله علیه. بنابراین، فرق ولایت فقیه حکمت متعالیه، با ولایت فقیه سایر حکمتها این است که در حکمت متعالیه جامع بین فقهین است؛ ولی در حکمتهای دیگر، فقیه به همین صورت تک بعدی نیز میتواند، در جایگاه ولی قرار گیرد. باید عنایت ویژهای مبذول کرد و نباید حکمت متعالیه را صرفاً یک نامگذاری دانست.
از نگاه صدرالمتألهین، همان طور که انسان دارای بعد حیوانی و بعد عقلانی است، جامعه نیز این گونه است. بعضیجامعهها واقعاً در حیوانیت به سر میبرند و برخی از جوامع انسانیاند. از دیدگاه صدرالمتألهین، سیاست متعالیه اختصاص به جوامعی دارد که واقعاً انسانیاند؛ اما ایشان برای جوامعی که حیوانیاند، به این صورت قائل به سیاست نیست. صدرالمتألهین در بحث رهبری، بیشترین اهمیت را برای تنظیم حقایق و نیازهای سیاسی قائل است و میفرماید: آن موضوعاتی که به جان مردم، عقاید و مسائل فرهنگی آنها مربوط است، در اولویت است، پس از آن، مسائل بهداشتی، تغذیه و اقتصاد که به تأمین بدن مردم مربوط است، در جایگاه دوم قرار میگیرد. موضوعاتی که به مسائل رفاهی و اموال مردم مربوطست نیز در مرتبه سوم جای میگیرد. بنابراین مصوبات مجلس، دستگاهها و وزارتخانهها و نیز برنامهریزی بودجه، باید به گونهای تنظیم شود که در مرحله اول به بخش فرهنگی، در مرحله دوم به بخش بهداشت و درمان و در مرحله سوم به توسعه اقتصادی توجه شود و بر این اساس کشور اداره شود. درباره اینکه چرا حکما در این خصوص چیزی ننوشتهاند، باید گفت: اولاً موارد مذکور از حکمتهای عملی است و ثانیاً عالمان بزرگوار در این باره مطالب بسیاری به رشته تحریر درآورده و ما را بی نیاز کردهاند.
پي نوشت ها:
1 . این نشست در تاریخ 16 خرداد 1386 با حضور جمعی از پژوهشگران فلسفه سیاسی در دفتر معظم له در قم برگزار شده است. متن کامل این بحث در جلد نخست از مجموعه «وجوه سیاسی حکمت متعالیه» به زودی از سوی پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی منتشر میشود.
/خ