نویسنده: صمصام صانعی
گز خوانسار یکی از انواع مانها است که از نوعی گون ترشح میگردد.
منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.
نام علمی:
Astragalus adscendens Boiss. & Hausskn. میباشد.تیره گیاه:
پروانهواران Leguminosaeمشخصات گز خوانسار:
مادهی شیرینی است که از گیاهی با نام علمی ذکر شده که نوعی گون میباشد گرفته میشود. گز خوانسار از ترشحات حشرهای تولید میشود که روی شاخههای جوان گون 5 الی 10 ساله متمرکز شده و ترشحات شیرین خود را که همان گز خوانسار است و در مقابل هوا منعقد میشود خارج میسازد. زارعین محلی این بوتهها را که به نام لاس میشناسند پیدا کرده و گز خوانسار آن را جمعآوری میکنند.طبیعت گز خوانسار:
طبق نظر حکمای طب سنتی طبیعت آن گرم و خشک است.رویش جغرافیایی گیاه گونِ مولد گز خوانسار:
بیشتر در مناطق کوهستانی چهارمحال و بختیاری، فریدن و در برخی از نواحی شهرستان خوانسار میروید. از نظر پراکندگی جغرافیایی در کشورهای دیگر در منابع کتب طب سنتی اطلاعات موثقی در دسترس نیست.ترکیبات شیمیایی و مواد موجود در گز خوانسار:
ساکارز، گلوکوز، ویتامین C و غیره در آن تشخیص داده شده است.بخش مورد استفاده:
گز خوانسار.نحوه مصرف:
طبق دستور پزشک.خواص درمانی:
انرژیزا و تقویت کننده اعضای تنفسی، نرم کننده سینه و صاف کننده صدا، مقوی جهازگوارش و ضد نفس تنگی، بند آورنده خونریزی و ادرارآور، تقویت کننده عمومی بدن و مسهل، مسکن سرفههای گرم و سرد و برای گرم مزاجان و سرد مزاجان مفید است.منبع مقاله :
صانعی، صمصام؛ (1395)، طبّ الصمصام -آشنایی با بیش از 400 نوع از گیاهان دارویی- (جلد دوم)، تهران: انتشارات حافظ نوین، چاپ اول.