دست هاي پر روزه داران
نويسنده:رضا شريفي
كاركردهاي متعدد روزه
بلكه با توجه به آيات قرآني مي توان به اين نتيجه قطعي دست يافت كه انسان براي دفع هر بلا و گرفتاري و يا رفع هر درد و عذاب و رنجي و حتي براي جلب مهر و محبت و نعمت الهي مي تواند از روزه به عنوان بهترين راه و ابزار استفاده كند.
به سخن ديگر قرآن براي روزه كاركردها و نقش هاي ديگري افزون بر دست يابي به تقوا بيان داشته است كه براي انسان ها در زندگي روزمره خويش كه با هزاران مشكل و درد و رنج و گرفتاري مواجه هستند و ده ها خواسته از خداوند دارند مي تواند مفيد و سازنده باشد.
اگر كسي نعمتي چه بزرگ و چه كوچك مانند فرزند و مال و غيره بخواهد و از خداوند درخواست كند كه به او نعمت و روزي و رزق حلال عنايت كند، مي تواند از روزه براي دست يابي به اين هدف استفاده كند. براين اساس روزه مي تواند نقش سازنده اي در كنار دعا و نيايش و استغفار ايفا نمايد و موجبات دست يابي بشر به خواسته هاي مختلف را فراهم آورد.
برپايه گزارش هاي قرآني، حضرت زكريا(علیه السّلام) براي برآورد آرزوي ديرين خويش كه داشتن فرزند صالح و نيكوكار بود با بهره گيري از روزه سه روزه توانست به هدف خويش دست يابد و هم چنين حضرت مريم(س) براي رهايي از اتهام فساد و بي عفتي، توانست با بهره گيري از روزه به هدف خود برسد.
كمك گرفتن از روزه براي رفع گرفتاري ها
از امام صادق(علیه السّلام) روايت شده كه مراد از صبر، روزه است. آن حضرت(علیه السّلام) مي فرمايد هنگامي كه سختي يا گرفتاري شديد به شخص وارد شد، روزه بگيرد، زيرا خداي- عزوجل- مي فرمايد:
از صبر يعني از روزه ياري بجوييد. (تفسير نورالثقلين، ج1، ص76، ح182)
در حقيقت هر كسي بخواهد از امدادهاي غيبي خداوند بهره مند شود مي تواند با گرفتن روزه عنايت خاص خداوندي را به سوي خويش جلب كند.
از آن جايي كه بسياري از گرفتاري ها و عذاب ها و بلاها و سختي ها و تنگناها در زندگي بشر به سبب گناهان و خطاها و اشتباهات آدمي بر سر او تلنبار مي شود خداوند روزه را راهي براي توبه واقعي قرار داده تا شخص با بهره گيري از روزه، به سوي خداوند بازگردد و از پيامدهاي سخت گناه و خطا در امان ماند. آيه 92 سوره نساء هر چند درباره قتل خطايي است ولي مي توان با توجه به ادله ديگر دريافت كه كاركرد روزه عام بوده و اختصاص به قتل خطايي ندارد؛ بلكه انسان مي تواند براي رهايي از هر گناهي و توبه از آن به دامن روزه چنگ آويزد و از فوايد آن بهره مند شود.
روزه تماماً خير دنيا و آخرت است
ازنظر قرآن روزه عملي تماماً خير است و هركسي اگر طالب خير دنيا و آخرت است بايد به اين ابزار و وسيله محكم خداوندي چنگ زند. در اين باره خداوند در آيه 184 سوره بقره از روزه به عنوان خير ياد مي كند.
خداوند در آيات چندي از بشر مي خواهد كه به دستاويزها و وسايل محكم الهي كه در ميان ايشان است چون امامان(علیهم السّلام) و پيامبران(صلّی الله علیه و آله و سلّم) و اولياي الهي چنگ زنند و با وساطت و توسل و شفاعت ايشان از نعمت هاي مختلف بهره مند شوند و يا از عواقب و پيامدهاي گناه و عذاب برهند. در اين راستا در آيه 35 سوره مائده مي فرمايد: وابتغوا اليه الوسيله؛ به سوي او از وسايل بهره جوييد. يكي از اين وسايل روزه است كه ابزار كارآمدي براي خاشعين است. اهل فروتني و خشوع در برابر خداوند و آموزه هاي تعبدي آن، بي چون چرا به اطاعت پرداخته و روزه را كه امساك از خوردن و آشاميدن و ارتباط جنسي است با نيت تقرب و تعبد به خدا انجام مي دهد و خود را عبد و عبيد خداوند مي كند. اين گونه است كه محبت و مهر خداوندي را به سوي خويش جلب مي كند و از نعمت هاي مادي دنيوي و اخروي در كنار نعمت هاي معنوي چون آرامش نيز بهره مند مي شود.
خداوند براي كساني كه روزه دار هستند پاداش هاي دنيوي و اخروي متعدد و بي شماري را بيان مي كند كه از جمله آن ها آمرزش و پاداش بزرگ (احزاب آيه35) و نيز بهشت برين (توبه آيات 111و 112) است.
به هرحال خداوند دست هاي روزه داران را از نعمت هاي مادي و معنوي و هم چنين دنيوي و اخروي پر مي كند و همواره دست هاي ايشان پر از خير و بركت است.
منبع: http://www.bashgah.net
/خ