گیاه آقطی چه خاصیتی دارد؟

یکی از مهم‌ترین خواص گیاه آقطی، استفاده از عصاره این گیاه برای شستن پوست صورت و پاک کردن آرایش است و به ویژه به افرادی که دارای پوست حساس هستند، توصیه می‌شود.
سه‌شنبه، 20 فروردين 1398
تخمین زمان مطالعه:
موارد بیشتر برای شما
گیاه آقطی چه خاصیتی دارد؟

گیاه آقطی چه خاصیتی دارد؟

گیاه آقطی (Elderberry) از گیاهان دارویی مهم ایران است و از گل، برگ و پوست داخلی ساقه این گیاه در طب سنتی برای درمان بیماری‌ها استفاده می‌شود. درمان بیماری صرع، نقرس، سنگ کلیه، بواسیر، شکستگی استخوان، شادابی پوست، از بین بردن لک‌های پوستی و بهبود وضعیت مزاج سالخوردگان، از مهمترین فواید درمانی و خواص گیاه آقطی است.
گیاه دارویی آقطی سیاه از گیاهان بومی کشورمان است که در مناطقی از ایران با نام‌های "انگور کولی" و "خمان کبیر" نیز شناخته می‌شود. خواص درمانی گیاه آقطی بسیار گسترده بوده و استفاده از گل، برگ و پوست داخلی ساقه این گیاه در طب سنتی رایج بوده است. امروزه از عصاره این گیاه، در صنعت لوازم آرایشی استفاده فراوان می‌شود و یکی از محصولات اصلی برای شستشوی صورت و پاک کردن آرایش است. همچنین در صنایع غذایی از شکوفه‌ها و میوه‌های این گیاه، شربت، سرکه، مربا، ژله و نوشابه تهیه می‌شود. برای آشنایی بیشتر با خواص گیاه اقطی در درمان بیماری‌ها و طریقه مصرف آن تا انتها با ما همراه باشید.

گیاه آقطی چه خاصیتی دارد؟

خواص گیاه آقطی (طبیعت و فواید درمانی)
طبیعت آقطی سیاه، سرد و خشک است. برخی از مهم‌ترین خواص آقطی عبارتند از:
یکی از مهم‌ترین خواص گیاه آقطی، استفاده از عصاره این گیاه برای شستن پوست صورت و پاک کردن آرایش است و به ویژه به افرادی که دارای پوست حساس هستند، توصیه می‌شود.
ماسک صورت آقطی برای شادابی پوست و از بین بردن لکه‌ها و کک و مک صورت بسیار مفید است و به رفع چین و چروک و جوان ماندن پوست نیز کمک می‌کند. همچنین جوشانده این گیاه برای التیام سریعتر زخم‌ها مفید است.
عصاره ریشه گیاه آقطی برای درمان شکستگی استخوان و جوش خوردن سریعتر آن مفید است.
آقطی در افزایش شیر مادر شیرده موثر است. همچنین درمان کننده خوبی برای بیماری استسقاء است و آب اضافی را از بدن و از بین نسوج خارج می‌کند.
کمک به درمان نقرس، سنگ کلیه و درمان بیماری‌های دستگاه تنفسی نظیر سرماخوردگی و گریپ، از خواص گیاه آقطی در طب سنتی است.
مصرف میوه آقطی سیاه و مالیدن شیره این میوه درمان موثری برای رفع سفید موهاست و باعث تقویت و افزایش رشد موها می‌شود.
استفاده از بخور گل‌های آقطی سیاه برای درمان بیماری سل مفید است و به دفع اخلاط چسبناک از گلو کمک می‌کند.
برطرف کردن درد و التیام بواسیر، از دیگر خواص گیاه آقطی است. به این منظور، برگ‌های تازه‌ این گیاه را له یا از آن پماد تهیه کنید و روی قسمت دردناک بگذارید.
از دیگر خواص گیاه آقطی در طب سنتی، استفاده از آب جوشانده گل‌های این گیاه برای درمان ورم چشم است.
مصرف میوه اقطی یکی از بهترین درمان‌ها برای پیشگیری و درمان یبوست است. میوه آقطی سیاه خاصیت ملین، مسهل و ادرارآور دارد و برای افراد سالخورده و کسانی که دچار اتقباضات ضعیف روده‌ای هستند، مفید است.
استفاده از این گیاه، برای از بین بردن خارش بدن مفید است. به این منظور، پوست ساقه درخت آقطی را در روغن بجوشانید، سپس آن را صاف کنید و بگذارید سرد شود. این روغن را روی قسمت‌هایی که خارش دارد، بزنید.
در طب سنتی از خواص گیاه آقطی و جوشانده گل‌های این گیاه برای درمان بیماری برونشیت  و ذات الجنب استفاده می‌شود.
آقطی سرشار از ماده‌ای به نام سیتوکینین است که به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک می‌کند و برای درمان روماتیسم و درد مفاصل مفید است.

گیاه‌شناسی آقطی
گیاه آقطی، از تیره هفت کولان است و در شرایط مساعد آب و هوایی، به صورت درختچه‌ای تا ارتفاع ۱۰ متر رشد می‌کند و غالبا در کنار جاده‌ها، حاشیه‌ جنگل‌ها و در نواحی مرطوب و سایه‌دار استان‌های آذربایجان و همدان می‌روید. برگ‌های گیاه آقطی، به شکل بیضی و دندانه‌دار است. چنان‌چه برگ‌های گیاه را بشکنید و مالش دهید، بوی بدی از آن متصاعد خواهد شد. همه‌ قسمت های سبز گیاه، سمی است و گل‌های آن به رنگ سفید و خوشه‌ای هستند که در اواخر بهار ظاهر می‌شوند. میوه‌ آقطی سیاه مانند انگور است و به شکل گوشتی، ریز و به رنگ آبی سیر است. از گیاه آقطی به شکل جوشانده، دم کرده، شربت، شیره یا سرکه استفاده می‌شود.


مضرات آقطی (موارد احتیاطی و منع مصرف)
لازم به ذکر است همه اندام‌ها و بخشهای گیاه آقطی سمی است و در نحوه مصرف و تماس مستقیم با آن باید احتیاط کرد. زیاده‌روی در مصرف آقطی باعث ایجاد تهوع و در مواردی ورم روده می‌شود. توجه داشته باشید، طبیعت آقطی بسیار سرد است و از این رو افراد دارای مزاج سرد بایستی آن را همراه با عسل میل کنند.


منبع:سایت ستاره


ارسال نظر
با تشکر، نظر شما پس از بررسی و تایید در سایت قرار خواهد گرفت.
متاسفانه در برقراری ارتباط خطایی رخ داده. لطفاً دوباره تلاش کنید.
مقالات مرتبط